Presset på det danske sundhedsvæsen er øget kraftigt, og politisk er der et ønske om, at det nære sundhedsvæsen i større grad overtager opgaver fra det sekundære sundhedsvæsen. Samtidig med at flere opgaver flyttes tilbage til almen praksis, er der mangel på praktiserende læger, og en forkromet løsning er ikke inden for rækkevidde de næste år. Det er tydeligt, at mange patienter anser relationen som vigtigere end professionen, og sygeplejerskerne er gode til at skabe en tryg relation Kim Lee,...

Evaluering: Patienterne er glade for behandlerteams i almen praksis En forskningsbaseret evaluering af patienttilfredsheden med behandlerteams i en lægepraksis i Horsens, hvor sygeplejersker står for de fleste konsultationer, afslører høj grad af tilfredshed. Samtidig viser registerdata, at sygeplejerskerne henviser langt færre til røntgen end sammenlignelige klinikker, uden at det ifølge forskningsleder ser ud til at gå ud over kvaliteten.
Skriv en kommentar
Behandlerteams giver lægen kolleger at sparre med Teamarbejde kan være med til at forebygge udbrændthed blandt praktiserende læger, mener Holger Kjær, der sammen med en lægekollega driver en praksis i Horsens. Her har de gode erfaringer med at give behandlersygeplejersker udvidede beføjelser.
Skriv en kommentar
Stor udredningsopgave venter for almen praksis I almen praksis forbereder man sig på at blive ramt af en tredje bølge af patienter, der lider af senfølger efter COVID-19. Det bliver især en stor udredningsopgave, forventer næstformand i DSAM.
Skriv en kommentar
Uenighed blandt hudlæger: Hvem skal ordinere til patienter med psoriasis? Meningerne er delte blandt hudlæger om Psoriasisforeningens forslag om at lade privatpraktiserende speciallæger udskrive biologiske og biosimilære lægemidler. »Jeg tror, at det bliver vanskeligt at håndtere, for de privatpraktiserende har ikke erfaringen,« siger Claus Zachariae, ledende overlæge på afdelingen for dermatologi og allergologi på Gentofte og Herlev Hospital.
Skriv en kommentar
Næstformand i PLO: Kommunerne skal ikke være en del af udredning og diagnosticering Der er brug for bedre kommunikation mellem almen praksis og kommunerne, når det kommer til udredning og behandling af børn og unge med psykiatriske problemstillinger. Det mener Mireille Lacroix, der er næstformand i PLO. Allerhelst ser hun, at kommunerne holder sig helt væk fra udredning og diagnosticering.
Skriv en kommentar
Nyt deldøgnsafsnit aflaster Akutmodtagelsen på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital Med oprettelsen af et subakut deldøgnsafsnit på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital er det lykkedes at konvertere 20 pct. af de akutte indlæggelser til ambulante forløb og skabe mere meningsfulde forløb for de ældre borgere. I centrum står et nyt samarbejde mellem kommunale akutteams, almen praksis og hospitalet.
Skriv en kommentar
COVID-19 sætter skub i tværsektorielt samarbejde Et øget pres på hospital, kommuner og almen praksis som følge af COVID-19 har det seneste år intensiveret samarbejdet mellem de tre parter i hovedstaden. I slutningen af 2020 udmøntede det sig i en formel aftale, der skal modvirke unødig overbelastning af Akutmodtagelsen på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.
Skriv en kommentar
Senfølger eller eftervirkninger? Praktiserende læger vil gøre op med urovækkende retorik Det er ikke ligegyldigt, hvad man kalder symptomer efter COVID-19. Ifølge to praktiserende læger sender ordet ‘senfølger’ et helt forkert signal, fordi det antyder, at der er tale om en kronisk tilstand. De mener, at betegnelsen ‘eftervirkninger’ er mere præcis. Ekspert er enig.
Skriv en kommentar
Fire ud af fem patienter i Syddanmark siger nej til hurtigere behandling i det private Privathospitaler er udpeget som en vigtig brik i håndteringen af den udskudte sygehusaktivitet under coronapandemien. I Region Syddanmark har blot hver femte borger valgt at takke ja til et hurtigere behandlingsforløb i det private. »Nærhed og tryghed fylder mere hos patienterne end ventetiden,« lyder det fra regionen.
Skriv en kommentar
Patientpukkel er mindre end forventet Selvom færre patienter end forventet har taget imod tilbud om behandling i det private under coronapandemien, er puklen af patienter i Region Syddanmark ikke så voldsom som frygtet. Sådan lyder meldingen fra to af de hospitalsafdelinger, der har måttet udskyde en stor del af deres aktiviteter siden marts.
Skriv en kommentar
Overlæge: Oplagt at inddrage almen praksis i screening for lungekræft I stedet for at lægge hele røntgenafdelinger ned med en national screening for lungekræft bør vi først indsnævre målgruppen. Her er de praktiserende læger en oplagt samarbejdspartner, lyder det fra Erik Jakobsen, leder af det lungekirurgiske afsnit på OUH.
3 kommentarer