Den fælles akutmodtagelse (FAM) skulle have været hjørnestenen i en modernisering af sundhedsvæsenet. Men syv år efter Sundhedsstyrelsens ambitiøse udspil på området stritter de lokale løsninger på landets 21 FAM’er i alle retninger, og en række kritikere mener derfor, at opgaven er fejlet. Patientforløbet er ikke alle steder blevet en central del af tankegangen, og speciallægerne er ikke i tilstrækkelig grad skudt frem i forreste linje. En af de hårdeste kritikere er Lægeforeningen, som forlanger ensretning, så de svagest fungerende...

»Akutarbejdet burde tiltrække alle læger« Akutafdelingen på Køge Sygehus har fastansatte speciallæger i front døgnet rundt i den fælles akutmodtagelse. Det er en løsning, der bryder radikalt med den eksisterende lægekultur, og derfor er speciallægerne stadig skeptiske over for modellen.
Skriv en kommentar
Regioner: FAM er da en succes Danske Regioner forstår ikke Lægeforeningens ønske om ensretning. Regionerne ville ønske, lægerne ville fokusere mere på patienterne end på deres egne vilkår.
Skriv en kommentarTillidsmanden: »De yngste læger må ikke bliver glemt i FAM« Etableringen af de fælles akutmodtagelser er stadig i en implementeringsfase, og det skaber nye udfordringer især for de yngste læger, fortæller Eric Mønning, tillidsrepræsentant for Yngre Læger i akutafdelingen på Viborg Sygehus.
Skriv en kommentarForskeren: »Om natten kommer det gamle hospital frem« Landets fælles akutmodtagelser er organiseret på vidt forskellig vis. Og til overraskelse for forskere på Aarhus Universitet har det vist sig, at flere af modtagelserne også veksler mellem forskellige organisationsmodeller i løbet af døgnet.
Skriv en kommentarAkutmedicinere kritiserer rapport I et åbent brev til sundhedsminister Nick Hækkerup (S) kritiserer Dansk Selskab for Akutmedicin (DASEM) den faglige gennemgang af akutmodtagelserne, som 3. juni udkom i rapportform.
Skriv en kommentarSpeciallægen: »Der skal en kulturændring til« Thomas Gjørup, overlæge på Holbæk Sygehus, glæder sig over det fokus, FAM har skabt på akutarbejdet. Han efterlyser dog større engagement fra de speciallæger, der stadig ser arbejdet med de akutte patienter som uattraktivt.
Skriv en kommentar
Akutchefer: Kommuner, almen praksis og 1813 medvirker til overbelægning Ifølge ledelsen på Nordsjællands Hospitals akutafdeling har en potentielt patientskadelig opgaveglidning fundet sted på akutområdet. Her spiller kommuner, praktiserende læger og 1813 ifølge cheflæge Jesper Juul Larsen en rolle i de problemer, der kan true med at vælte læsset på akutafdelingen.
1 kommentar
PLO afviser anklager: »Det er ikke den virkelighed, vi andre sidder i« Peder Reistad, formand for PLO-Hovedstaden, advarer ledelsen på Akutafdelingen på Nordsjællands Hospital mod at være for skråsikker i deres analyser af de praktiserende lægers rolle i akutafdelingernes problemer. Han afviser bl.a., at lægerne ikke lever op til deres forpligtelse som gatekeeper.
2 kommentarer
Principielt mangler akutafdelingen ikke hænder – alligevel får de for mange patienter Dagens Medicin har været på reportage på Akutafdelingen på Nordsjællands Hospital, hvor afdelingen trods en succesfuld transformation stadig bliver truet af et for højt antal patienter. Overbelægning er til fare for patienterne, skader arbejdsmiljøet og skræmmer yngre læger væk fra specialet. Og der er ikke meget, afdelingen selv kan gøre ved det.
Skriv en kommentar
Nyt akutsystem sparer tid og ærgrelser i Hillerød Et nyt it-system skaber bedre overblik og patientflow på akutafdelingen på Nordsjællands Hospital i Hillerød. Systemet vil spare læger og sygeplejersker for mange ærgrelser i fremtiden, siger ledende overlæge.
Skriv en kommentar
Fra kaos til kontrol: Nyt dashboard sikrer overblik og flow på akutafdeling Personalet på akutafdelingen på Nordsjællands Hospital i Hillerød er konstant et skridt foran og kan forudse, hvor flaskehalsene vil opstå. Det skyldes et nyt dashboard, der sikrer overblik og godt flow, siger overlæge bag programmet.
Skriv en kommentar