Elektromagnetisk behandling af depression har svært ved at trænge ind på hospitaler Private klinikker bruger elektromagnetisk hjelm til behandling af resistent deprimerede, men de offentlige hospitaler er stadigt skeptiske. Professor mener ikke, at behandlingen er testet nok.

Siden 2002 har initiativtagerne bag en ny behandlingsform for deprimerede kæmpet en lang og sej kamp for at få hospitalerne til at tage behandlingsformen til sig. Uden held.

»Vi er nået til det punkt nu, hvor vi etablerer egne klinikker med behandlingen, for det er for svært at mobilisere hospitalerne til at tage det ind,« siger Steen Dissing, professor dr. scient. ved Københavns Universitet ved det sundhedsfaglige fakultet og samtidig opfinderen bag den nye behandlingsform under navnet t-pemf.

T-pemf er en behandlingsform for deprimerede borgere, hvor den antidepressive medicin enten har ingen eller en minimal effekt. Behandlingen går ud på, at patienten får en elektromagnetisk hjelm på, der via impulser stimulerer og sætter gang i de hjernedele, hvor der ved depressive patienter ikke er aktivitet nok. Behandlingsformen blev i 2015 EU-godkendt.

Tilbage efter test

T-pemf-hjelmen har været sendt ud til blandt andet Rigshospitalet, Glostrup-, Aalborg- og Aarhus Hospital. Det gav ifølge Steen Dissing et positivt resultat, men på trods af det, er det stadig usikkert, om hospitalerne har i sinde at tage det i brug.

»De har alle sendt dem tilbage med den melding, at det virker, det er positivt, men fra det punkt til at få dem til at implementere det i hverdagen. Det er mere end svært,« siger Steen Dissing.

Speciallæge i Psykiatri Mogens Undén har været med under udviklingen af den elektromagnetiske behandlingsform siden begyndelsen. I 2003 blev hjelmen for første gang brugt på 11 af hans patienter. Alle 11 patienter fik det bedre.

»Det var en helt fantastisk effekt. Langt over hvad vi havde forventet,« siger han.

Mogens Undén, der har brugt behandlingen siden 2002, fortæller han, at han gennem de sidste mange år har set minimalt med bivirkninger.

»Altså der er den risiko, at man kan snuble i ledningen og slå sig. Men udover det så er der nærmest ingen bivirkninger eller risiko forbundet med behandlingen. Nogle patienter kan blive lidt svimle bagefter, nogle får lidt kvalme. Men det er også det,« siger Mogens Undén.

Det billede bekræfter Erik Christensen, der har været patient hos Mogens Undén, siden de begyndte med t-pemf-behandlingen.

»Jeg har aldrig haft nogen bivirkninger. Til at begynde med var det lidt ubehageligt at tænke over, for jeg forestillede mig, at det var som at stikke hovedet i en mikroovn og tænde. Men i alle de år, jeg har brugt det, har jeg ikke haft nogen nævneværdige bivirkninger,« siger Erik Christensen.

Firstmover på området

Camilla Bjørkmann er direktør for T-Pemf-klinikken. Det er en ny klinik etableret 1. april i år, hvor hun tilbyder behandling med den elektromagnetiske hjelm. Derudover bruger hun meget energi på at være i kontakt med forsikringsselskaber for at få gjort opmærksom på behandlingsformen som et muligt tilbud.

»Det mest ærgerlige er, at vi har en behandlingsform her, som har været godkendt af EU siden 2015, men man har ikke implementeret den som en mulighed for patienterne at få. Selvom alle registreringsstudier er, som de skal være, og resultaterne er gode»Hvis det havde været nye tabletter eller noget i den dur, så havde det måske været lettere,« siger Camilla Bjørkmann.

Ikke undersøgt grundigt nok

Klinisk professor Poul Videbech mener, at der er gode tegn at spore i t-pemf-behandlingen – men at det skal undersøges mere til bunds.

»Det ser lovende ud, det synes jeg helt bestemt, men jeg mener, at behandlingen skal undersøges mere grundigt, før det tages i brug,« siger Poul Videbech og fortsætter:

»Vi skal være helt sikre på, at den virker, for det koster en del penge. Jeg synes ikke for nuværende, at den er undersøgt ordentligt. Der er lavet to undersøgelser i Danmark, og det er ikke nok.«

Han understreger, at han tror, at det virker, og at det ikke har nogen nævneværdige bivirkninger.

»Det er bare ikke nok, at jeg tror det. Det skal vi vide. Tænk, hvis det viser sig, at det kan ende med at give bivirkninger eller være virkningsløst. Det ville være en katastrofe, hvis vi har brugt penge på at indføre det i det offentlige. Jeg betragter det som usandsynligt, men vi kan ikke vide det med sikkerhed,« siger Poul Videbech og slutter af med at sige, at han synes, at den nuværende model, hvor den elektromagnetiske hjelm bliver leaset ud er for dyr, og at man hellere skulle arbejde med en model, hvor man sælger teknologien.

Skriv kommentar