Under COVID-19-pandemien oplevede danske unge en forværring af deres mentale helbred. Et nyt stort dansk studie udgivet i JAMA Psychiatry, og som anvender data fra de nationale sundhedsregistre, viser en stigning på 18 pct. i antallet af nye brugere af medicin mod psykiske lidelser. Det skriver SDU i en pressemeddelelse. Det er blandt andet sovemedicin, ADHD-medicin og antidepressiva. Udover dette har der været en stor stigning i antallet af børn og unge i alderen 5-24 år, som er diagnosticeret med...

Stigning i brug af psykofarmaka blandt børn og unge efter pandemien Børn og unge rapporterede selv, at de oplevede nedsat mental trivsel under pandemien. Nu viser ny forskning, at det også kan ses i forbruget af psykofarmaka og antallet af nye diagnoser med psykiatriske lidelser. Vi skal være opmærksomme på de her børn, siger forsker.
Skriv en kommentar
Kontroversielt Cochrane-review om ADHD-medicin opdateret – men konklusionen er den samme Det skabte debat, da et omfattende Cochrane-review i 2015 pegede på, at der var store mangler i viden om effekten af brugen af methylphenidat til børn og unge med ADHD. Nu har forskerne lavet en endnu større gennemgang af den videnskabelige litteratur på området, men konklusionen er stadig den samme: Det er usikkert, om medicinen har nogen effekt på ADHD-symptomer og på adfærdsproblemer, og det ser ud til, at methylphenidat slet ikke forbedrer børn og unges livskvalitet.
Skriv en kommentar
Cocktail af lægemangel og stigende henvisninger presser ADHD-udredning og behandling Der er en bekymrende lav målopfyldelse på landsplan for de fleste indikatorer i ADHD-databasen. Det viser den seneste årsrapport, der også viser øgede henvisningstal og ventetider i børne- og ungdomspsykiatrien.
Skriv en kommentar
Der er stor forskel i antallet af diagnoser med ADHD og autisme på tværs af Danmark Strukturelle forskelle ser ud til at være forklaringen på en stor forskel i forekomsten af diagnoser med ADHD og autisme på tværs af Danmark. Vi er nødt til at se på, hvordan børn med ADHD eller autisme og deres forældre bliver mødt, når børn mistrives, siger forsker.
Skriv en kommentar
Systemisk binyrebarkhormon under graviditeten kan øge risikoen for psykiatrisk sygdom hos barnet Stor dansk undersøgelse peger på, at barnets risiko for udvikling af autisme, ADHD, angst, depression, stress og mental retardering stiger, hvis mor har været i behandling med systemisk binyrebarkhormon under graviditeten. Vi skal ikke undlade at behandle gravide med behov for det, men vi skal være sikre på, at vi kun behandler dem, der har brug for det, siger forsker.
Skriv en kommentarFlere diagnoser blandt forældre lige før og efter tidspunktet for deres barns psykiatriske diagnose Nyt studie viser, at når et barn får stillet en psykiatrisk diagnose, for eksempel ADHD eller autisme, får barnets forældre også oftere stillet en psykiatrisk diagnose, enten den samme som barnet eller angst eller depression. Der er behov for mere opmærksomhed på forældrene, når et barn får stillet en psykiatrisk diagnose, siger forsker.
Skriv en kommentar
Sprog spiller stor rolle i udfordringerne hos børn med ADHD Dansk studie, der er det største af sin slags til dato, belyser, hvordan sproglige vanskeligheder spiller en stor rolle i de udfordringer, som børn med ADHD har i forhold til venner og skole. Klinikere skal være mere opmærksomme på sproglige vanskeligheder hos børn med ADHD, fordi sproget ikke forbedres, bare fordi barnet behandles for ADHD, siger forsker.
Skriv en kommentar
Nyt studie kæder ADHD-medicin sammen med forhøjet blodtryk og vækker bekymring i Hjerteforeningen Endnu et studie peger på, at langvarig brug af centralstimulerende ADHD-medicin kan føre til alvorlige bivirkninger. Psykiatere bør overveje fordele og ulemper ved medicinen grundigt, siger forskningschefen i Hjerteforeningen, hvor studiet vækker bekymring.
Skriv en kommentar
Flere patienter skal hjælpes hos en privatpraktiserende speciallæge i Region Sjælland Patienter med ADHD, grå stær eller depression skal have kortere ventetid og afstand til privatpraktiserende speciallæger i Region Sjælland. Regionen vil oprette fire stillinger inden for psykiatri, børne- og ungdomspsykiatri og øjensygdomme
1 kommentar
Sammenhæng påvist mellem inflammation under graviditeten og barnets ADHD-risiko Ny dansk forskning viser, at jo højere mors inflammationsniveau er under graviditeten, desto højere er barnets sandsynlighed for at få en ADHD-diagnose, have symptomer på ADHD samt sværhedsgraden af symptomerne. Sammenhængen er overraskende klar, siger forsker Julie Rosenberg.
1 kommentar
Der er alt for lidt viden om effekt af medicin til børn med psykiske lidelser Der bliver lavet alt for få forsøg med medicin til børn med psykiske lidelser, viser nyt review i The Lancet Psychiatry. Vi har behov for meget mere viden om effekt og bivirkninger af den medicin, som vi bruger off-label til børn med psykiske lidelser, siger professor og overlæge Pia Jeppesen.
1 kommentar