Forskere fra Aarhus Universitet har fundet en vigtig brik i puslespillet til at forstå, hvordan vores medfødte immunforsvar reagerer mod virusinfektioner og genkender fremmed DNA fra eksempelvis kræftceller. Opdagelsen kan vise sig at få stor betydning for fremtidens immunbehandling af kræft og autoimmune sygdomme, skriver universitetet på sin hjemmeside. Forskerne har opdaget, at et protein kaldet IFI16, som de fleste af vores immunceller bærer, er af helt afgørende betydning for cellernes forsvar mod mikroorganismer eller døende celles frigivelse af DNA....

Danske fonde har investeret 1.465 gange så mange kroner i diabetes som i endometriose Op imod hver tiende kvinde i den fødedygtige alder lider af den invaliderende sygdom endometriose, men alligevel har forskere ekstremt svært ved at skaffe fondsmidler til at forske i sygdommen. Nyt studie sammenligner fundingen af endometriose med diabetes og inflammatorisk tarmsygdom og viser, hvor grelt det står til.
Skriv en kommentar
Sundhedsdekaner uenige: Hvad betyder sundhedsreformen for fremtidens forskning? Flere ph.d.'er, loft for læger og styring mod det nære? De sundhedsvidenskabelige dekaner læser sundhedsreformens afsnit om den fremtidige fordeling af sundhedsvidenskabelige ph.d.'er vidt forskelligt.
Skriv en kommentar
ASCO: Lovende data fra to store kliniske forsøg til behandling af lungekræft Den stod på lungekræft gange to, da der på den årlige kongres for American Society of Clinical Oncology blev fremlagt de nyeste data vedrørende behandling med durvalumab og osimertinib.
Skriv en kommentar
Kræft er den hyppigste dødsårsag blandt personer med type 2-diabetes Hjerte-kardødeligheden blandt personer med type 2-diabetes er næsten halveret på 18 år, viser stor undersøgelse. Kræft er nu den hyppigste dødsårsag, og det kalder på nye behandlingsstrategier, mener forsker.
Skriv en kommentar
Ny dansk opdagelse kan lede til hurtigere diagnose og bedre behandling af Alzheimers Danske forskere har udviklet en metode til at opdage de tidlige stadier af Alzheimers sygdom i en blodprøve. Forskningen giver også en større forståelse af immunsystemets rolle i udvikling af sygdommen, og hvordan man måske kan designe bedre behandlinger.
Skriv en kommentar
Nyudviklet dansk metode kan måle frit kortisol i en blodprøve Danske forskere har udviklet en metode til direkte at måle koncentrationen af frit kortisol i en blodprøve. Metoden kan blive et værdifuldt værktøj til at lave mere præcis behandling med binyrebarkhormon, for eksempel ved behandling af lungesygdomme, siger forsker.
Skriv en kommentar
Professor får stor bevilling til kræftforskning Professor Lars Dyrskjøt og hans forskerteam har modtaget en bevilling på 11 mio. kr. til at identificere de kritiske elementer i interaktionen mellem tumor og patient. »Projektet er et vigtigt skridt i retning af at udvikle mere personlig medicin,« siger professoren.
Skriv en kommentar
Dansk forskning: Non-HDL-kolesterol kan være markør for hjertekarrisiko hos patiengruppe Non-HDL-kolesterol kan forudsige, hvilke personer med iskæmisk hjertesygdom og velreguleret LDL-kolesterol, der har en øget risiko for blodprop i hjertet, stroke eller død. Vi kan finde ud af, hvilke patienter der måske kan have gavn af en intensiveret forebyggende behandling, siger ph.d.-studerende.
2 kommentarer
Nyt studie: Armslynge er lige så effektiv som operation En armslynge kan give lige så gode resultater som en dyr operation. Det viser nyt studie om skulderoperationer. Studiet peger på et område, hvor sundhedsvæsenet med fordel kan prioritere den ikke-operative og billigere behandling, mener medforfatter og professor i ortopædisk rehabilitering ved Aarhus Universitet.
Skriv en kommentar
Danske bidrag på ESMO imponerer Danskere forskere havde kufferten fyldt med interessante forskningsresultater, da de tog til årets største kræftkongres på europæisk jord. Her kommer et overblik over de danske bidrag til ESMO. Heriblandt store medicinske forskningsresultater ved livmoderkræft og ved solide tumorer med HER2-mutation.
Skriv en kommentar
Protonpumpehæmmere associeret med forhøjet risiko for demens Stort dansk studie viser en signifikant øget risiko for udvikling af demens blandt personer, som har taget protonpumpehæmmere bl.a. på grund af mavesår eller reflukssygdom. Der er behov for mere forskning for at forstå, om der er en årsagssammenhæng, siger forsker.
3 kommentarer