»De farlige binyretumorer er betydeligt mindre hyppige, end vi hidtil har antaget, og det bør også blive reflekteret i den information, som en læge giver sin patient inden henvisning til yderligere udredning,« siger læge og ph.d.-studerende Andreas Ladefoged Ebbehøj om resultatet af det forskningsprojekt, han har været en del af.

Binyretumorer er sjældent så farlige, som læger tror Antallet af personer, der ved en skanning får konstateret en binyretumor, er steget kraftigt de seneste år. Til gengæld er tumorerne sjældent farlige, viser ny forskning.

Tidligere studier har estimeret, at 20 pct. af tilfældigt fundne binyretumorer er en af de livstruende typer. De kan enten være tumorer, der producerer for meget hormon (fæokromocytom, Cushing’s syndrom m.fl.), eller decideret binyrekræft. De 20 pct. er dog skudt langt over målet, viser ny dansk-amerikansk forskning offentliggjort i The Lancet Diabetes & Endocrinology. Det reelle tal ligger i stedet på omkring fem pct., og derfor bør læger træde mere varsomt, når de skal fortælle deres patienter om perspektiverne i...

Prøv Dagens Medicin gratis i 14 dage*

Du får fri adgang til alt vores indhold og vores daglige nyhedsbrev tilsendt i 14 dage.

Efter 14 dage fortsætter prøveabonnementet som et alm. betalingsabonnement, med mindre du opsiger forinden.

*Som læge/stud. med. er det digitale abonnement på Dagens Medicin helt gratis

Køb abonnement