At være sårbar

Jeg er udmattet, træt og nok også lidt syg. Efter fem døgnvagter på 10 dage er jeg helt groggy.
Selvom vi er landshospital her, så er vi en for Danmark lille afdeling med kun fire-seks reservelæger ad gangen. Og en del af stillingerne – formentligt en større del end i Danmark – er besat af vikarer i kortere perioder.

I den forløbne uge har vi haft en vikar, der rejste – afløseren kommer først mandag, en læge på ferie og en på kursus – det betyder vi var to tilbage! Så vi har kørt to-holds skift, de to overlæger har måtte tage alle stuegangene sammen med de studerende, der er blevet sat godt i sving. Og jeg har haft vores administrerende overlæge som mellemvagt. Sikke en redelighed.

Det er faktisk gået okay. Som sådan noget nu gør, når man ved, at der er tale om en kortvarig situation.

Men det er et sårbart system heroppe. Det, at vi er så få. At vi hele tiden er afhængige af at kunne skaffe nye vikarer. Når vi er få, er det svært at få fri eller bare afspadsere. Og især de kortvarige vikarer koster sundhedsvæsenet dyrt. Når der så er et par stykker i introstilling eller blokstilling og alle de turnuslæger, der skal være, så fungerer det til gengæld godt.

Er vi så elendige til at rekruttere heroppe? Måske. Nogle gange. Mest fordi der ofte ikke er behov.
Mange læger vil gerne have den oplevelse at have været på Grønland, og mange kommer igen. Man bliver bidt af det heroppe. Der er f.eks. typisk rigtig mange ansøgninger til de to turnuslægestillinger, der slås op hvert halve år.

Men jeg er alene turnuslæge her for tiden, hvor vi til sammen på kirurgisk og medicinsk afdeling burde have været fire. De tre andre er simpelthen sprunget fra – så sent at deres stillinger ikke kunne besættes af andre. De har sikkert gode grunde, men det er meget illustrativt for hvorfor systemet her er sårbart.

Hvorfor ting foregår med korte frister. Det er en akilleshæl – men også en mulighed. Det er let at komme til, hvis man bare kaster sig ud i det! Måneder, ja.

Du har ret til orlov fra det danske sundhedsvæsen, hvis det er med henblik på arbejde i Grønland. Og så har du mulighed for at komme ind i arbejdet heroppe. Men også bare uger. Mange kommer herop i deres ferie.

Så hvis du sidder og har brug for en oplevelse, så skriv.

Du kan være i Grønland om en uge!

Skriv kommentar