Personer med astma har næsten halvanden gang forhøjet risiko for udvikling af visse former for kræft sammenlignet med personer uden astma. Det er konklusionen i et nyt studie fra forskere ved University of Florida.
Med data på flere end 90.000 personer var forskerne i stand til at konkludere, at risikoen for udvikling af blandt andet lungekræft, blodkræft, hudkræft, kræft i nyrerne og kræft i æggestokkene alle er forhøjet hos personer med astma sammenlignet med et bredt udsnit af befolkningen.
»Ved hjælp af data fra den virkelige verden er vores studie det første af sin slags til at vise en positiv association mellem astma og kræftrisiko. Vores fund indikerer, at der er behov for mere forskning i at identificere den mekanisme, hvorigennem astma er associeret med udvikling af kræft. Det er især vigtigt i betragtning af prævalensen af astma i samfundet,« fortæller en af forskerne bag studiet, lektor Yi Guo, i en pressemeddelelse fra Florida University.
Forskningen er offentliggjort i Cancer Medicine.
Inhalationssteroid beskytter mod kræft
I studiet har forskerne fulgt de flere end 90.000 personer over en periode på otte år og fundet, at astma var associeret med 1,36 gange forhøjet risiko for udvikling af de nævnte kræftformer.
Forskerne fandt også, at brug af kortikosteroidinhalator så ud til at have en beskyttende effekt.
I sammenligningen mellem personer, der brugte eller ikke-brugte inhalationssteroid, fandt forskerne, at ikke-brug af inhalationssteroid var forbundet med øget risiko for udvikling af ni ud af 13 undersøgte former for kræft.
Blandt personer, der brugte inhalationssteroid, var risikoen kun forhøjet ved to af de 13 kræftformer, navnlig lungekræft og modermærkekræft.
De 13 undersøgte kræftformer var brystkræft, lungekræft, kolorektalkræft, blodkræft, modermærkekræft, lungehindekræft, blærekræft, kræft i nyrerne, mundhulekræft, kræft i svælget, kræft i bugspytkirtlen, kræft i æggestokkene og livmoderhalskræft.
Det er velkendt, at der findes en kobling mellem kronisk inflammation i kroppen og udvikling af kræft, men alligevel har flere tidligere undersøgelser fra USA ikke fundet en kobling mellem astma og risikoen for udvikling af andre kræftformer end lungekræft.
Undersøgelser fra Europa og Japan har dog fundet en sammenhæng.
»På grund af de robuste data fra OneFlorida+ var det muligt for os meget præcist at identificere en stor studiepopulation med astma i USA og vurdere deres medicinske historik samt diagnoser for kræft,« fortæller en anden af forskerne bag studiet, læge Jonathan Licht.
Kilde: University of Florida