Lisbeth Lintz
Foto: Joachim Rode

Lisbeth Lintz vil lægge lægekitlen til gengæld for ny formandspost Formanden for Overlægeforeningen har meldt sit kandidatur som formand for Akademikerne, hvor hun kan få mere indflydelse på fremtidens overenskomster.

Det var en stolt Lisbeth Lintz, der i foråret præsenterede en OK21-aftale, der ‘uden tvivl var den vigtigste og mest markante fornyelse af sundhedsvæsenet’ i mange år.

Og netop den aftale bliver måske hendes sidste store svendestykke som formand for Overlægeforeningen, hvor hun har siddet på posten i fire ud af de seks mulige år.

På Overlægeforeningens repræsentantskabsmøde i lørdags bekendtgjorde Lisbeth Lintz nemlig, at hun går efter formandsposten i Akademikerne, hvis nuværende formand, Lars Qvistgaard, stopper ved årsskiftet.

»Jeg har meldt mig som kandidat, fordi jeg mener, at jeg kan gøre en forskel. For overlæger og for alle andre medlemmer i de 28 organisationer, som udgør Akademikerne. Og fordi jeg er overbevist om, at jeg vil overgive den politiske ledelse af Overlægeforeningen til kompetente og stærke hænder, hvis jeg skulle blive valgt. Jeg mener nemlig, at Overlægeforeningen står et rigtig godt sted,« sagde den måske afgående formand i sin beretning.

Siden 2017 har Lisbeth Lintz stået i spidsen for de godt 6.600 overlæger, men indflydelsen øges betragteligt, hvis den tjans bliver skiftet ud med en tilsvarende i Akademikerne, der fordelt på 28 medlemsorganisationer repræsenterer ca. 450.000 medlemmer.

»Jeg har i mange år været involveret i fagforeningspolitik og organisatorisk arbejde, så det føles som et helt naturligt næste skridt for mig og mit karriereforløb. Jeg har hele tiden vidst, at på grund af funktionstidsbestemmelsen i Overlægeforeningen på maksimalt seks år, ville jeg ikke kunne være med til at forhandle OK24 for overlægerne. I stedet får jeg måske mulighed for at stå i spidsen for knapt en halv million akademikere, og det ville jeg da ikke være spor ked af. Som forhandlingsmenneske er det en vigtig og attraktiv position,« siger Lisbeth Lintz.

Den 54-årige overlæge har tidligere været fællestillidsrepræsentant, formand for Yngre Læger (2007-2013) og medlem af Overlægeforeningens bestyrelse siden 2015,

Vil gøre en forskel for flere

Hvis det nye formandskab bliver en realitet, betyder det, at Lisbeth Lintz skal hænge den hvide kittel på knagen, for formandsposten i Akademikerne er på fuld tid. På lørdagens repræsentantskabsmøde var det derfor en formand, der var klar i spyttet om, hvorfor hun har meldt sit kandidatur.

»Det har jeg af flere grunde. Først og fremmest fordi AC-formanden er med til at forhandle de centrale overenskomstaftaler og dermed sætte rammen for alle offentligt ansattes overenskomster. Også overlægernes.«

Lisbeth Lintz mener, at hun har de rette kompetencer, når det kommer til at forhandle på vegne af Akademikerne.

»Her er det vigtigere end nogensinde med en stærk formand, som kan sikre, at også de højtuddannedes vilkår tilgodeses. For det er ingen hemmelighed, at vi i disse år oplever et stort pres for at lave skævdelinger og prioriteringer, der ikke just tilgodeser organisationerne i AC. Og det gælder også udenfor overenskomstforhandlingerne. Vi har brug for en stærk og troværdig stemme, der taler de højtuddannedes sag, når vi diskuterer uddannelse, arbejdsmiljø, arbejdsmarkedsreformer, treparter og alle de andre rammevilkår, der påvirker os alle.«

Farvel til lægelivet

Ved siden af posten som formand for Overlægeforeningen har Lisbeth Lintz fortsat sit virke som geriater to dage om ugen, men med en formandspost i Akademikerne vil det være endegyldigt slut.

»Det har jeg selvfølgelig overvejet grundigt, men selvom jeg elsker min kliniske hverdag og synes, at det er verdens bedste job, så er denne her mulighed så sjælden, at jeg er nødt til at gå efter den,« siger Lisbeth Lintz.

Hun indrømmer, at hun måske kommer til at savne den daglige kontakt med patienterne, og at hun har sat pris på, at tillidshvervene i både Yngre Læger og Overlægeforeningen har givet hende mulighed for at kombinere de to hovedinteresser.

»Jeg bilder mig ind, at jeg er god til patientkontakten, og jeg holder meget af den del af jobbet, så der har selvfølgelig været en afvejning. Men denne her chance kommer ikke igen, så jeg besluttede mig hurtigt, da først jeg havde talt med min familie om det,« siger Lisbeth Lintz.

Nu ser hun frem til at kunne sætte sine lægefaglige erfaringer i spil i nye sammenhænge.

»Både klinisk og organisatorisk tager jeg rigtig meget med mig, især om dialog og om at finde gode, fælles løsninger mellem arbejdstagere og arbejdsgivere. Emneområderne bliver anderledes, men den politiske varetagelse af interesser er allerede en del af min hverdag, og det glæder jeg mig til at fortsætte.«

Lisbeth Lintz er foreløbigt den eneste kandidat og Akademikernes bestyrelse forventes at træffe den endelige beslutning på sit bestyrelsesmøde den 2. november 2021.

Skriv kommentar