Der er mellem 42 og 140 ugers ventetid forat komme til undersøgelse på et af Danmarks fem tværfaglige smertecentre. Det viser nye tal fra Venteliste.dk ifølge MetroXpress i dag.
Over de næste fire år er der afsat 67 mio. kr. fra satspuljemidlerne for at få ventelisterne ned.
»Først og fremmest er det lang tid at skulle vente op til 140 uger på overhovedet at blive undersøgt, når man har stærke smerter dagligt, der gør det svært at have en normal hverdag. Men herudover ved vi, at de lange ventetider kan forværre tilstanden, fordi smertetilstanden kan blive kronisk, inden patienten når at komme i behandling,« siger Socialdemokraternes sundhedspolitiske ordfører, Sofie Hæstorp Andersen til avisen.
Men hver femte dansker lider ifølge en undersøgelse fra Bispebjerg Hospital og Rigshospitalet af kroniske smerter, og derfor frygter flere patientforeninger, at de nye bevillinger er for små til gøre noget ved de årelange ventelister. Heriblandt Danske Patienter:
»15 mio. kr. om året forslår som en skrædder i helvede,« siger formand Lars Engberg.
Heller ikke i Kræftens Bekæmpelse finder man indsatsen tilstrækkelig til at kunne afhjælpe Danmarks omkring 240.000 kræftpatienter, hvoraf hver anden har kroniske smerter.
»Det er meget vigtigt og nødvendigt, at der bliver taget hånd om patienternes smerteproblemer, og det kræver en helt anden og større indsats både på hospitalerne og i kommunerne, og det kan ikke løses af nogle årlige millioner fra satspuljerne,« forklarer Laila Walther, som er afdelingschef i Patientstøtte til MetroXpress.