Det bliver konsekvensen af en ny anbefaling fra EU’s bivirkningskomité (PHVWP), som har analyseret bivirkningsrisici ved epilepsilægemidlerne. Fremover skal det fremgå af produktresuméet og indlægssedlerne, at lægemidlerne kan svække knoglerne og øge risikoen for knoglebrud. Bivirkningskomitéen har fundet videnskabeligt belæg for, at typisk de ældre epilepsilægemidler skader knoglerne. Indlægssedlerne skal derfor ændres for lægemidler, der indeholder stofferne: carbamazepin, phenobarbital, phenytoin, primidon, oxcarbazepin, lamotrigin og valproinsyre. De berørte lægemidler er alle godkendt af EU-landenes nationale lægemiddelmyndigheder, og det er derfor op til Lægemiddelstyrelsen i...
Fransk rapport: Epilepsi-medicin har misdannet nyfødte En fransk rapport konkluderede i går, at mellem 425 og 450 franske børn er blevet misdannet som følge af, at moderen i graviditeten har taget lægemidler med det aktive stof valproat.
Skriv en kommentar
Sophie Løhde: »Debatten om UTH har været noget afsporet« Trods fremskredne planer om at afskaffe rapporteringssystemet for utilsigtede hændelser (UTH) har regeringen nu valgt at overdrage ansvaret til Danske Regioner. Beslutningen møder både ros og bekymring fra centrale aktører i sundhedsvæsenet.
Skriv en kommentar
UTH overlever: Flytter til regionerne Ordningen for utilsigtede hændelser fortsætter alligevel, idet en ny aftale flytter ansvaret for patientdatabasen og analyser af rapporteringer fra staten til regionerne.
Skriv en kommentar
STPS-direktør deler ikke lægernes modvilje mod forbeholdt virksomhedsområde for sygeplejersker Læger og sygeplejersker er stadig uenige, om sygeplejersker skal have et forbeholdt virksomhedsområde. Lægeforeningen peger på problemer for patientsikkerheden og risiko for unødvendigt ekstraarbejde for læger. Direktøren for Styrelsen for Patientsikkerhed (STPS) forstår ikke postyret.
1 kommentar
Nye anbefalinger til behandling af epilepsiramte Sundhedsstyrelsen har netop udgivet nye anbefalinger for tværsektorielle forløb til mennesker med epilepsi. Anbefalingerne skal bl.a. hjælpe med at skabe opmærksomhed på de mindre synlige problemer, der kan være forbundet med epilepsi.
Skriv en kommentar
Ny undersøgelse af lægers ytringsfrihed bekymrer patientorganisationer Mere end otte ud af ti læger mener, at der er et generelt problem med lægers ret til at ytre sig om kritisable forhold. Det er dårligt nyt for patientsikkerheden, mener Kræftens Bekæmpelse og Dansk Selskab for Patientsikkerhed.
Skriv en kommentar
VOXPOP: ‘Håb’ giver internationalt genklang på sundhedskonference i Bella Centeret På den internationale sundhedskonference ‘International Forum on Quality and Safety in Healthcare’ i Bella Center er programmet fyldt med taler og workshops om alt fra patientsikkerhed til bæredygtighed. Men hvilke oplæg har gjort størst indtryk på de fremmødte? Det har Dagens Medicin spurgt dem om.
Skriv en kommentar
Ny teknologi rummer både muligheder og udfordringer for patientsikkerheden I en session på ‘International Forum on Quality and Safety in Healthcare’, der afholdes i København, blev der sat fokus på fordele og ulemper ved brug af ny teknologi til at hjælpe et trængt sundhedsvæsen.
Skriv en kommentar
Forskere kortlægger medicineringsfejl i sundhedsvæsenet Fra 2014 til 2018 blev der indrapporteret omkring 480.000 medicinrelaterede utilsigtede hændelser til Dansk Patientsikkerhedsdatabase. Forskere har gennemgået tallene og blandt andet identificeret, hvor mange gange det har ledt til alvorlige konsekvenser for patienter, og hvilke lægemidler der typisk er involveret.
Skriv en kommentar
Det dør personer med epilepsi af Gennemgang af samtlige danskere med epilepsi i perioden fra 2000 til 2015 viser, hvad personer med epilepsi dør af, og hvor meget kortere de kan forvente at leve sammenlignet med personer uden epilepsi.
Skriv en kommentar
Mutationer med paradoksal effekt skaber behov for ny epilepsi-medicin Forskere fra blandt andet Danmark har identificeret, at nogle mutationer i en given receptor i hjernen kan få epilepsimedicin til at forværre sygdommen. Der er behov for udvikling af nye former for lægemidler, der virker omvendt, siger forsker.
Skriv en kommentar