Lægemiddelstyrelsen efter 36 dødsfald efter vaccinationer i Sydkorea: »Vi er ikke skrækslagne, men vi følger det tæt«
Der er endnu ingen advarsler fra hverken europæiske eller sydkoreanske myndigheder om, at der skulle være problemer med influenzavacciner. Derfor maner Thomas Senderovitz, adm. direktør i Lægemiddelstyrelsen, til dansk besindighed.Foto: Privat

Lægemiddelstyrelsen efter 36 dødsfald efter vaccinationer i Sydkorea: »Vi er ikke skrækslagne, men vi følger det tæt« En række dødsfald efter podning med influenzavaccine har skabt røre i Sydkorea og medført, at folk er usikre på, hvad der er op og ned. De sydkoreanske myndigheder har ikke fundet nogen relation mellem dødsfald og vaccinationer, og herhjemme maner Thomas Senderovitz fra Lægemiddelstyrelsen til besindighed.

SEOUL, SYDKOREA – En række dødsfald blandt folk, der har modtaget den seneste influenzavaccine, har skabt stor røre og medieomtale i Sydkorea.

36 mennesker er ifølge sydkoreanske medier døde indenfor den seneste uge efter at være blevet vaccineret, og det har gjort, at visse lokale regioner har valgt at sætte deres vaccinationsprogram på pause. Det første dødsfald blev rapporteret for fem dage siden.

Men herhjemme skal vi slå koldt vand i blodet, siger Thomas Senderovitz, direktør i Lægemiddelstyrelsen. Der er nemlig ingen advarsler fra hverken europæiske eller sydkoreanske myndigheder om, at der skulle være problemer med influenzavacciner.

»Det er ikke sådan, at vi er skrækslagne, men vi følger det nøgternt og tæt,« siger han.

Endnu ingen relation mellem vaccine og dødsfald

De sydkoreanske myndigheder har obduceret nogle af de afdøde, og der er ingen tilfælde, hvor dødsårsagen har en forbindelse til vaccinen. Og det er de offentlige, faglige vurderinger, som Thomas Senderovitz lægger vægt på.

»Jeg kan på ingen måde udtale mig fagligt, om der er noget, eller om der ikke er noget, før vi kigger på noget, der ikke kommer fra medierne. Men vi har ingen rapporter om, at influenzavacciner fører til dødsfald,« siger Thomas Senderovitz

Til gengæld kan han sagtens forstå, at der er nogen, som er bekymrede, når de læser de her nyheder. For vi lever i høj grad i en usikker tid, hvor sundhed pludselig er blevet et ekstremt følsomt spil.

»Det er jo ikke en almindelig samtid. Det er ikke bare en diskussion om vaccineskepsis – det er en tid, hvor hele verden er blevet meget følsom på grund af coronapandemien. Det gør jo, at alt bliver vendt og drejet og forstærket, og på det bagtæppe skal der ikke meget til, før nogen siger ’uha!’,« siger Thomas Senderovitz.

Sydkoreansk professor: Midlertidigt stop for vaccinationer

Og den her følelse af ’uha’ i befolkningen er også til stede i Sydkorea. Her har historierne så småt rullet sig større, i takt med at flere dødsfald efter vaccination er blevet rapporteret til medierne. Og det skal man huske at tage med i folkesundhedsøjemed, mener lokale læger.

»Det er min og fagforeningens vurdering, at under de nuværende omstændigheder er det nødvendigt midlertidigt at suspendere vaccinationer,« siger Choi Jae-wook, professor i præventiv medicin ved Korea University og seniormedlem af Korean Medical Association, de sydkoreanske lægers fagforening.

»Og vi skal først fortsætte med at vaccinere efter en diskussion med de lægefaglige og videnskabelige eksperter, uanset om der er en sammenhæng eller ej,« siger han.

Vil undgå en dobbelt-epidemi

De sydkoreanske myndigheder holder fast i, at vaccinationsprogrammet skal fortsætte, da de ikke ønsker en ‘twindemic’, som dækker over et udbrud af både coronavirus og influenza. Men Choi Jae-wook mener, at det kan godt undgås, så længe folk fortsætter med at tage de forbehold, som de tog i starten af året.

»Der var ingen influenzaudbrud i starten af året (i Sydkorea, red.). Det tror jeg var på grund af brug af mundbind, bedre håndhygiejne og social distancering. Vi må være forsigtige for at undgå en ’twindemic’, men fagforeningen mener, at det stadig er effektivt,« siger den sydkoreanske professor.

»Jeg tror ikke, at en vaccinationspause på en uge vil være det store problem. Det er mere bekymrende, hvis tilliden til myndighederne vil svækkes på grund af kontroversen. Og tillid er vigtigere på den lange bane,« siger Choi Jae-wook.

Uagtet bør vi i Danmark også forsøge at undgå en dobbelt-epidemi, mener Thomas Senderovitz.

»Man skal huske på, at man godt kan dø af at få influenza. Og man kan i særdeleshed dø af at få både COVID-19 og influenza,« siger han.

Skriv kommentar