Apparat til hjemmemonitorering kan afsløre diabetiske komplikationer

Apparat til hjemmemonitorering kan afsløre diabetiske komplikationer Et nyt apparat, Vagus, kan afsløre en diabetisk følgesygdom, autonom neuropati, før der kommer symptomer. Et forsøg fra Aarhus viser, at patienterne selv har været i stand til at betjene apparatet hjemmefra.

Caretech Innovation er skabt af Region Midtjylland som en del af Vækstforums satsning ’Erhverv og sundhed’ og skal bygge bro mellem de gode ideer og erhvervsudvikling inden for sundsheds-it.

Caretech Innovation har lavet projektet ’Diabetiske komplikationer’, som er et eksperiment med hjemmemonitorering af kroniske patienter. Formålet har været at afprøve Medicus Engineerings apparat, Vagus, der kan afsløre en diabetisk følgesygdom, autonom neuropati.

Sygdommen udvikler sig oftest uden symptomer, men rammer det autonome nervesystem, som bl.a. styrer hjerterytmen og blodkarrenes sammentrækning. Derfor er det vigtigt at monitorere og tage symptomerne i opløbet. For mange borgere betyder det mange hospitals- og lægebesøg.

Med Vagus vil patienterne kunne måle hjemme i stedet. Og projektet har vist, at patienterne er utroligt kompetente til at udføre opgaven.

»Patienterne er de bedste til at varetage egen sundhed og til at anvende apparatet rigtigt. Jeg er overordnet overrasket over, at mange opgaver kan overlades til patienterne/borgerne i hjemmet,« siger Niels Ejs-kjær, afdelingslæge fra Aarhus Universitetshospital, medicinsk afdeling, MEA. Han har stået for den kliniske del af projektsamarbejdet.

Overordnet betyder projektets erfaringer, at hospitaler fuldt betryggende kan sende dyre undersøgelser hjem til borgeren, der er i stand til at administrere det.

»Nu har vi vist, at man kan gøre det med en meget avanceret undersøgelse, hvorfor ikke gøre det med lette. Tag eksempelvis diabetesovervågning, blodsukkermåling, iltmåling, efterforløb, hvor man kan monitorere hjemme. Patienterne er glade for det. De føler sig mere fremmedgjorte ved hospitalet end ved teknologi. For mange betyder de mange målinger på hospitalet ængstelighed, frustration over ventetid, en hel dag i bilen med fem andre og lignende,« understreger Niels Ejskjær.

Med antallet af kronikere tænker Niels Ejskjær stort. Kroniske sygdomme rammer mange borgere. 275.000 med cancer, 250.000 med kol, yderligere 100.000 med hjertesvigt. Fremtidens vision lyder, at borgeren får en app med hjem, måler og sender data frem.

»Det kan betale sig for patient og samfund, at vi tager det hele i opløbet. I dag udnytter vi en overset ressource. Det er borgeren. Teknologi i hjemmet skal understøtte, at vi ikke unødigt skal have borgerne ind på hospitalet,« siger han.

Deltagere i Caretech Innovations diabetesprojekt er Centret for Sundhedsteknologier i Hjemmet, Ingeniørhøjskolen i Aarhus, Aarhus Universitetshospital, medicinsk afdeling MEA og Medicus Engineering ApS. 

Skriv kommentar