Scanning kan finde farlig åreforkalkning hos diabetikere Hjerte-CT kan spotte velregulerede diabetespatienter, der – selvom de er asymptomatiske – er ved at udvikle farlig åreforkalkning, viser ph.d.-afhandling. Samme studie peger på en sammenhæng mellem karstivhed og udviklingen af fedtholdigt plaque.

Scanningsmetoden hjerte-CT har udviklet sig særdeles positivt de seneste år, og i dag kan man bruge metoden til ganske præcist at bestemme mængden og typen af åreforkalkninger. Ph.d.-studerende Kristian Løkke Funck har derfor brugt hjerte-CT til at undersøge, om der er en sammenhæng mellem karstivhed og åreforkalkning hos diabetespatienter. »Vi mangler nogle gode, kliniske markører, der kan udpege grupper af diabetikere med særligt høj risiko for at udvikle hjertekarsygdom, og vi har en idé om, at karstivhed kan være en...

Denne artikel er forbeholdt abonnenter.

Log indEller opret en brugerprofil for at få adgang til artikler.Opret konto

Få Dagens Medicin gratis i 14 dage.

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og få gratis adgang til artikler på dagensmedicin.dk i 14 dage. Prøveabonnement er uforpligtende og udløber automatisk efter prøveperiodens udløb.


Allerede bruger? Log ind