Den yngre læge Andreas Thorsen har skabt forargelse, medfølelse og vrede i kommentarsporene på dagensmedicin.dk, Twitter og Facebook med sin historie.
I fredags stod den 28-årige læge frem på forsiden af Dagens Medicin med en alvorlig kritik af sin fagforening, Yngre Læger, sin tillidsrepræsentant og sin tidligere arbejdsgiver på Hvidovre Hospital, efter at en overlæge på Hvidovre Hospital i sommer slog ham i baghovedet på en vagt.
Både Yngre Læger og hospitalsledelsen på Hvidovre Hospital får i artikler i Dagens Medicin kritik for håndteringen af sagen, som indtil videre har mundet ud i, at Yngre Læger har inviteret Andreas Thorsen til et møde i januar. Hvidovre Hospitalet har ikke ønsket at kommentere sagen.
I en lukket Facebook-gruppe for læger tæller kommentarsporet allerede omkring 300 kommentarer fra læger, der primært bakker Andreas Thorsen op.
Selv har Andreas Thorsen holdt sig ude af debatten og skriver blot i én kommentar, at han har givet Yngre Læger sit samtykke til, at de gerne må kommentere hans sag i offentligheden, så hans fremstilling ikke står uimodsagt. Men den mulighed har fagforeningen indtil videre altså valgt ikke benytte sig af.
Kontroversielle skikkelser
På dagensmedicin.dk bliver Andreas Thorsen blandt andre bakket op af to overlæger, der selv har stukket snuden frem i lægeverdenen.
Tidligere ledende overlæge hos Diagnostisk Center på Regionshospitalet Silkeborg, Ulrich Fredberg, der i foråret blev fyret fra sin stilling efter en langvarig kontrovers med koncernledelsen i Region Midtjylland, takker Andreas Thorsen for at stå frem:
»De officielle lægefaglige organisationer har tidligere gjort sig uheldigt bemærket – eller rettere slet ikke gjort sig bemærket – i Svendborgsagen, Carina-sagen, mammografisagen fra Viborg, koloskopisagen fra Nordjylland etc., hvor ledelserne alle steder stak hovedet i busken. Lad os håbe på, at du er med til at flytte grænserne,« skriver han.
Også Mahican Gielen, der i september i en opsigtsvækkende sag blev fyret fra en stilling som ledende radiologisk overlæge på Regionshospitalet i Randers, mener, at flere vil stå frem med tilsvarende oplevelser, efter at Andreas Thorsen har banet vejen.
»Desværre har vi en fagforening, der bøjer sig for systemet i stedet for at sætte vores interesser i første række. Prøv at tænk, hvis det var en sygeplejerske, der havde fået en lussing fra en overlæge. Det ville have skabt en del ballade. Men vi læger skal finde os i det og ‘komme videre’. Det er absurd. Din historie vil være med til den ændring, der er uundgåelig. Du er ikke alene, husk det. Der vil komme flere, der tør stå frem, takket være dig,« skriver Mahican Gielen.
Giv uforbeholden undskyldning
Overlæge Christian Scherer mener, at Andreas Thorsen fortjener at blive bakket op klart og tydeligt.
»Den adfærd, han (Andreas Thorsen, red.) beskriver at have været udsat for, er ydmygende. Værre end den, Rikke Esbjerg (chefredaktør på Dagens Medicin, der i sin seneste leder også behandler sagen, red.) nævner, og som jeg godt kan genkende fra begyndelsen af min karriere i mit hjemland i starten af 90’erne af det sidste århundrede. Her i Danmark har jeg heldigvis kun oplevet den sporadisk,« skriver han og fortsætter:
»Ud fra min synsvinkel var det ikke særlig heldigt, at Andreas og hans overlæge-bagvagt blev inviteret af ledelsen til en samtale på tremandshold med det samme. En umiddelbar og uforbeholden undskyldning fra afdelingsledelsens side for overlægens urimelige optræden ville have været fair uanset hændelsens nærmere detaljer. Anden konsekvens skulle have været at sørge for, at de implicerede parter ikke arbejder direkte sammen igen i den kommende periode – hverken i dagtimerne og slet ikke i vagten. Sådan som sagen bliver præsenteret holder jeg helt og aldeles med Andreas. Man burde i hvert fald have gjort en ihærdig indsats for i det mindste at kunne tilbyde ham en introstilling på en anden afdeling, eftersom landet endte med at ligge som det ligger.«
Overlægen pointerer slutteligt, at en ’ændret hverdagssituation’ ikke har gjort det nemmere for de ældre kolleger.
»Produktions- og dokumentationskravene i dag er nogen helt andre end for 20 år siden, og yngre kolleger har fået rettigheder, der, i hvert fald hvad angår bemandingssituationen, kan skabe yderligere pres. Endvidere ville enkelte yngre kollegers ’rapkæftethed’ formentligt gøre sig ganske godt i stand-up branchen, men på en klinisk arbejdsplads kan det i nogle tilfælde føre til, at man bare taber underkæben – to klask med hånden i baghovedet er jeg dog aldrig blevet budt på, uanset hvor svage eller hårde de måtte have været,« skriver Christian Scherer.
PLO-direktør i infight med medlem
Jonatan Schloss, adm. direktør i Praktiserende Lægers Organisation (PLO), er endt i en tastaturkrig på dagensmedicin.dk, efter at han pointerede, at man bør kende til begge sider af en sag, før man beslutter sig:
»Disclaimer: Jeg kender intet til sagen. Men med mange års erfaring med forskellige slags personalesager kan jeg kun sige en ting: det er altid klogt at kende begge sider af en sag før man danner sig en mening. I denne sag er kun den ene side præsenteret,« skriver han.
Mens Jonatan Schloss fik opbakning af én bruger på dagensmedicin.dk, faldt hans kommentar flere andre for brystet.
Blandt andre skriver Klaus Thorsen, der oplyser, at han er medlem af PLO:
»Jeg mener, at det giver stof til eftertanke, at du taler om kildekritik, men i din egen ’disclaimer’ selv undlader at oplyse, at du udtaler dig som direktør i en del af den forening, som er under kritik. Som den ene ’højtuddannede’ til den anden, vil jeg anbefale dig, at holde op med at perseverere yderligere for at undgå at du selv og PLO bliver endnu mere pinlige,« skriver Klaus Thorsen.