»I almen praksis kan jeg dagligt vende små ting, uden at jeg behøver at ringe og vække nogen« Katrine Søgaard Thomsen er over halvvejs i sit KBU-forløb på en gastromedicinsk afdeling og i almen praksis. I almen praksis er der bedre tid til supervision og tættere kollegaskab, oplever hun.
Yngre læger trives bedre i almen praksis end på sygehusene KBU-læger giver højere karakter til arbejdsmiljøet i almen praksis end på sygehuse. Yngre Lægers formand for Almen Praksisudvalget tror, det skyldes den tætte supervision i almen praksis, og at det på sigt kan føre til bedre rekruttering til specialet.
Få læger i Region Sjælland bruger video: Lægehuset i Bjæverskov er en undtagelse Gratis udstyr og særlige honoreringsaftaler har ikke fået praktiserende læger i Region Sjælland til at foretage videokonsultationer under coronakrisen. Lægehuset i Bjæverskov er en af få undtagelser. Her har konsultationsformen på ét område tilført lægearbejdet en ekstra dimension.
Fod- og ankelkirurger på Hvidovre Hospital undrer sig over få henvisninger Hvidovre Hospital får henvist for få med dropfod eller foddeformiteter betinget af neuromuskulære lidelser. Det vurderer overlæger fra hospitalets højt specialiserede fod- og ankelkirurgiske enhed, der ofte kan nå langt med de henviste patienter. ’Send os nogle flere, så kigger vi på dem’, lyder opfordringen til det øvrige sundhedsvæsen.
Drop forslag om tvungen tjenestepligt Forslaget om tjenestepligt fra Socialdemokratiets side bidrager ikke til uddannelse, men udsætter i stedet unge lægers mulighed for at påbegynde den specialisering, de ønsker. Det har også en konsekvens for de øvrige 38 specialer, som også har brug for speciallæger, skriver KBU-læge Eva Maria Skyum.
Almen praksis har taget ansvar i forhold til reduktion af antibiotika De praktiserende læger er en stor del af årsagen til, at vi i Danmark næsten er i mål med den nationale handlingsplan for antibiotika. Sorte skyer lurer dog i horisonten.
Det forsømte coronaforår Coronapandemiens ankomst i foråret risikerede at gå hårdt ud over uddannelseslægerne i almen praksis. Mange har fået deres ophold i sektoren udsat eller beskåret. Ingen bliver dog forsinket i deres uddannelsesforløb, men der er stadig et efterslæb at indhente.
»Vi er glade, når vi møder ind, og vi er glade, når vi går hjem« Det kan være udfordrende at åbne egen lægepraksis, men to nyuddannede speciallæger i almen medicin har taget udfordringen op på Frederiksberg. De første måneder har været hektiske, men omhyggelig planlægning og mange lange samtaler om ansvar, arbejdsmiljø og fælles værdier betyder, at deres praksis er kommet godt fra start.
Region Syddanmark udskyder salget af sine to sidste udbudsklinikker Selvom der formentlig står praktiserende læger klar til at overtage de to udbudsklinikker i Tønder og Aabenraa, bliver de ikke sat til salg foreløbig. Region Syddanmark vil først tage stilling til, om kriterierne for salg skal ændres. Årsagen er de nye partnerskabsklinikker, hvor virksomheder og læger samarbejder om driften.
Ingen økonomisk coronastraf til praktiserende læger Almen praksis risikerer at overskride økonomiloftet i år. Men er COVID-19 skyld i en eventuel overskridelse, skal lægerne ikke betale overskydende honorarer tilbage.