Type 1-diabetes udvikles måske allerede i livmoderen Ny forskning stiller spørgsmålstegn ved, om immunforsvarets angreb på kroppens egne celler i forbindelse med udvikling af type 1-diabetes allerede begynder under fosterudviklingen.

Babyer under seks måneder kan udvikle type 1-diabetes, og tilstanden slår måske allerede rødder, inden de bliver født. Det peger ny forskning i hvert fald på.

Tidligere var opfattelsen ellers, at babyer under seks måneder kun kunne udvikle neonatal-diabetes, som skyldes en genetisk mutation, der påvirker bugspytkirtlens insulinproducerende celler. Men forskning peger nu på, at babyer også kan udvikle type 1-diabetes, hvor immunforsvarets celler ved en fejl ødelægger de insulinproducerende celler.

Opdagelsen er offentliggjort i Diabetologia og rejser spørgsmålet, om immunforsvarets angreb på kroppens egne celler allerede begynder under fosterudviklingen, hvilket kan lede til reduceret insulinproduktion hos nogle babyer og også lavere fødselsvægt.

Opdagelsen udfordrer på den måde den gældende konsensus, når det gælder udvikling af type 1-diabetes hos børn.

»Ved for første gang at vise tilstedeværelsen af type 1-diabetes i livets første måneder omskriver vi forståelsen af, hvornår tilstanden kan slå til, og hvornår det kan begynde at gå galt for immunforsvaret. Nu er vi nødt til at finde ud af, hvordan og hvorfor type 1-diabetes kan udvikles i så ung en alder. Det kan også være med til at åbne op for en større forståelse af, hvorfor folk af alle aldre udvikler type 1-diabetes og vil være essentielt i forhold til at udvikle behandlinger, der bremser eller forebygger denne livsændrende tilstand hos babyer,« fortæller en af forskerne bag det nye studie, læge Elizabeth Robertson, der er leder af Diabetes UK, til The Telegraph.

Betaceller ødelægges hurtigt efter tidlig diagnose

Et hold af læger og forskere fra University of Exeter og Kings College London har i studiet undersøgt tre grupper af børn. 

  • 166 fik en diagnose med type 1-diabetes, før de fyldte seks måneder.
  • 164 havde bekræftet neonatal-diabetes
  • 152 havde fået en diagnose med type 1-diabetes i alderen seks til 24 måneder.

Forskerne fandt, at kombinationen af et højrisikogen for type 1-diabetes, tegn på et immunangreb på de insulinproducerende celler og lav kapacitet for insulinproduktion var associeret med type 1-diabetes hos babyer under seks måneder.

Læge Matthew Johnston fra Exeter Centre of Excellence in Diabetes siger til The Telegraph:

»Dette studie viser, at type 1-diabetes kan være til stede i de første få måneder af livet, og i en lille undergruppe af patienter måske allerede er til stede, inden de bliver født. Vi så også, at når børn får en diagnose med diabetes så tidligt i livet, er det associeret med meget hurtig ødelæggelse af de insulinproducerende betaceller.«

Forskergruppens videre forskning er fokuseret på at finde ud af mere om, hvad der sker, når immunforsvaret går amok, allerede inden det er fuldt ud udviklet.

Kilder: The Telegraph & Diabetologia

 

Skriv kommentar