Jette Holt, hygiejnesygeplejerske SSI
Jette Holt, hygiejnesygeplejerske hos SSI, er modtager af Kirsten Stallknecht Prisen 2021.Foto: SSI

Sygeplejerske får pris for at markere sig i vigtig debat om hygiejne Hygiejnesygeplejerske Jette Holt fra Statens Serum Institut har offentligt holdt hygiejnefanen højt under coronakrisen, og for den indsats modtager hun Kirsten Stallknecht Prisen.

Coronapandemien har åbnet danskernes øjne for hygiejne. Det har været et tiltrængt fokus, mener Jette Holt, hygiejnesygeplejerske og ph.d. på Statens Serum Institut. Hun har markeret sig i den offentlige debat om hygiejne, og for den indsats modtager hun Kirsten Stallknecht Prisen 2021.

Prisen er på 10.000 kr. og kunst fra en dansk kunsthåndværker, og den gives hvert andet år til en sygeplejerske, der gennem brug af ytringsfriheden har gjort en indsats for at fremme en sygeplejefaglig sag. Det har Jette Holt gjort ved, at hun har holdt hygiejnefanen højt under coronakrisen, hvor hun blandt andet har stillet op på tv og radio og debatteret om infektionshygiejnens vigtighed og berettigelse.

»Når det gælder hygiejne, skal man hele tiden holde gryden i kog. Sådan en epidemi som corona får det til at koge over. Den har skærpet alles syn på hygiejne, men også gjort det tydeligt, at vi ikke altid har styr på den helt grundlæggende forebyggelse i sundhedsvæsenet, som f.eks. at tage værnemidler af og på,« siger Jette Holt i en pressemeddelelse.

Infektionshygiejne fylder ikke nok i uddannelsen

Prisvinderen mener, at det er vigtigt, at alle sundhedsfaglige på grunduddannelsen får de rette kompetencer til at kunne forebygge infektioner, men det halter det med, og det har Jette Holt har gjort opmærksom på i flere sammenhænge.

»Infektionshygiejne som fag fylder for eksempel meget lidt på sygeplejerskeuddannelsen – helt ned til kun fire lektioner nogle steder. Samtidig er emnet placeret under faget mikrobiologi, og det gør det måske lidt svært for de studerende at se, at det er et vigtigt fagområde i sig selv,« siger hun.

Kirsten Stallknecht Prisen blev stiftet i 2001. Formålet med prisen er at opmuntre sygeplejersker til at ytre sig offentligt uden at frygte for følgerne ved at stå frem.

Kirsten Stallknecht var formand for Dansk Sygeplejeråd i 29 år fra 1967 til 1996. Hun døde den 4. maj, 83 år gammel, men var selv med i priskomiteen dette forår og dermed med til at pege på Jette Holt som prismodtager.

Læs også:

Tarmforsker advarer: Sprit og nye hygiejneregler risikerer at føre til stor stigning i kroniske sygdomme

Skriv kommentar