
Sygdomsgrupper


Mange patienter med knoglemarvskræft kan med fordel behandles i eget hjem Behandlingen af knoglemarvskræft er for mange patienter noget, der foregår over flere år og er forbundet med langvarige behandlingsdage på hospitalet plus transporten til og fra. Et nyt dansk studie viser nu, at mange patienter med fordel kan behandles i eget hjem. Måske kan denne patientgruppe endda selv tage deres medicin, siger overlæge Thomas Lund.

Det er muligt at mindske forbruget af dexamethason hos ældre myelomatose-patienter Dexamethason er en fast bestanddel af behandlingskombinationen til patienter med myelomatose, men behandlingen er forbundet med mange bivirkninger. Nyt studie i Lancet viser, at det er muligt at give ældre patienter med myelomatose et minimum af dexamethason, uden at det går ud over behandlingseffekten.

Overlæge: Småbørn med akutte astmasymptomer skal behandles med hurtigtvirkende beta2-agonister Et dansk studie viser, at det gavner helt små børn under seks år, hvis de ved akutte astmasymptomer behandles med hurtigtvirkende beta2-agonister. Det bør være standard i behandlingen af små børn med astmasymptomer, i stedet for at vi prøver at gætte os frem til, hvem der skal have denne form for behandling, og hvem der ikke skal, siger overlæge og lærestolsprofessor Bo Chawes.

Blodprop øger risikoen for astma og åndenød Dansk forskning har tidligere koblet blodpropper i ben og lunger til øget risiko for en hospitalsdiagnose med astma eller åndenød. Nu viser et nyt studie, at blodpropper i ben og lunger også er associeret til øget risiko for mildere former for astma og åndenød. Det er noget, som vi skal være opmærksomme på hos patienterne, siger professor og ph.d. bag studiet.

Ny professor på Aarhus Universitet vil forbedre behandlingen af hjertesygdomme Morten Schmidt er ny professor i kardiovaskulær epidemiologi og trials på Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet.

Vigtigt at opspore somatisk sygdom hos patienter med en psykiatrisk diagnose En meget stor del af patienter med en psykiatrisk diagnose har ikke-erkendt somatisk sygdom, og det øger deres risiko for både sygdomsforværring og død. I Region Hovedstadens Psykiatri har man grebet tingene an på en ny måde for at hjælpe denne gruppe sårbare borgere med at få den nødvendige behandling.

Kunstige sødestoffer under graviditeten øger barnets risiko for overvægt Dansk studie viser, at når mor indtager kunstige sødestoffer under graviditeten, har hendes børn langvarig forhøjet risiko for at udvikle overvægt. Det er en relevant problematik, da det praktisk talt er umuligt at undgå kunstige sødemidler, fordi de findes overalt, siger forsker.

Michael Borre: Nødvendigt at tale om kønsforskelle inden for kræftområdet I en tid, hvor vi helst ikke må tale for meget om forskelle mellem køn eller køn i det hele taget, er det nødvendigt at tale om kønsforskelle mellem mænd og kvinder, når det handler om kræft. Det mener overlæge og professor Michael Borre, der er faglig ordstyrer på en kommende konference om netop køn og kræft.
