
ESCMID


Komorbiditeter ser ikke ud til at påvirke effekten af højdosis influenzavaccine Danske forskere undersøger, om det kan nedsætte risikoen for indlæggelser og død at give ældre borgere højdosis influenzavaccine frem for standarddosis. De første indikationer peger i retning af, at det er en god idé, og at det ingen betydning har, hvor mange komorbiditeter man døjer med.

Knap 1 ud af 5 patienter indlagt med lungebetændelse dør inden for 90 dage Omfattende dansk studie viser, hvordan det går patienter indlagt med lungebetændelse, hvor stor en andel der dør, og hvad de rent faktisk dør af. Selvom kun en meget lille del har alvorlig lungebetændelse, er dødeligheden høj, og det er bemærkelsesværdigt, siger læge og ph.d.-studerende Fatimah Al-Zergani fra Infektionsmedicinsk Afdeling ved Hvidovre Hospital.

Mere end tre millioner børn døde af antibiotikaresistente infektioner i 2022 Stort studie sætter tal på, hvor mange børn, der dør af antibiotikaresistente infektioner, og tallet er højt. Et andet studie viser, at infektioner med en udbredt parasit kan øge aktiviteten af kræftgener i livmoderhalsen.

Super-resistent MRSA spredes blandt børn i Europa I 2023 fandt der et større udbrud af børnesår med MRSA sted i Danmark. Nu har forskere fra Statens Serum Institut fundet, at den samme stamme af super-resistent bakterie har bredt sig til ti lande i Europa. Det er noget, som vi følger nøje, siger sektionsleder Anders Rhod Larsen fra Referencelaboratoriet for Antibiotikaresistens ved SSI.

Fem dages antibiotika er nok ved samfundserhvervet lungebetændelse Hvis patienter, som bliver indlagt med samfundserhvervet lungebetændelse, responderer på antibiotikabehandling indenfor tre til fem dage, er der ingen grund til at fortsætte med at give dem antibiotika, viser dansk studie. Målet er at nærme os det optimale antal dage at give antibiotika, siger forsker.

RSV tredobler risikoen for dødsfald blandt voksne Smitte med RSV er i et stort dansk studie forbundet med næsten tre gange forhøjet risiko for at dø. Resultatet er offentliggjort på årets kongres for ESCMID. Et andet studie viser, at en særlig biomarkør kan afsløre blodforgiftning hos gravide, nyfødte og børn. Opdagelsen betegnes som et ‘gennembrud’.

Tre måneders profylaktisk behandling ved solid organtransplantation er nok – medmindre der er tale om lungetransplantation Det er standard at give patienter profylaktisk behandling mod cytomegalovirus efter solid organtransplantation. Nyt dansk studie viser, at den profylaktiske behandling giver mening, men at det typisk ikke giver yderligere beskyttelse at udvide behandlingen ud over tre måneder. Patienter kan efter lungetransplantation dog godt have behov for profylakse i længere tid.

Overvågning af dødelighed i Danmark kan optimeres, men er det nødvendigt? Danmark overvåger på ugebasis, hvordan det ser ud med dødeligheden i befolkningen, og om den stiger eller falder over tid. Ny forskning viser, at de modeller, som vi anvender til at estimere dødeligheden, er ret præcise, men også at der findes andre modeller, der muligvis kan forbedre præcisionen. Vi skal diskutere, om det giver mening at skifte, siger forsker.
