Jeg har med interesse læst Dagens Medicins (DM) artikler om kåringen af ’Danmarks Bedste Sygehus’. Der er i artiklerne bl.a. redegjort for den metode, der benyttes ved kåringen, og i den forbindelse refereret til Sundhedsstyrelsens hjemmeside Sundhedskvalitet.dk. Som bekendt åbnede Sundhedskvalitet.dk i oktober 2006 som et borgerrettet informationssystem, der giver oplysninger om service og kvalitet i sygehusvæsenet.
Formålet er at kvalificere befolkningens grundlag for det frie sygehusvalg samt styrke befolkningens dialog med sundhedsvæsenet i det hele taget. Sundhedskvalitet.dk indeholder derudover specifikke indikatorer for en rangering af sygehuse efter en stjerneskala på 1-5 stjerner.
I Dagens Medicin nr. 36/07 anføres det, at Dagens Medicins metode adskiller sig fundamentalt fra Sundhedskvalitet.dk. Sundhedsstyrelsen skal ikke forholde sig til, hvorvidt der er tale om en fundamental forskel i metoder, men påpege en manglende præcision i DM’s redegørelse for forskellene i metoder. Det er således forkert, når DM skriver, at Sundhedskvalitet.dk ikke baseres på data om den sundhedsfaglige kvalitet. Det er heller ikke korrekt, når DM skriver, at Sundhedskvalitet.dk ikke inddrager oplysninger om patienttilfredshed.
Sundhedskvalitet.dk præsenterer en række statistiske oplysninger om service og kvalitetsforhold på danske sygehuse og speciallægeklinikker. Samlet set omfatter systemet mere end 800 forskellige statistiske nøgletal, som fordeler sig i to hovedgrupper:
- Generelle nøgletal på sygehus-/klinikniveau om patienttilfredshed, patientoplevet sikkerhed, aftaleforhold (rettidighed), hygiejne og fysiske forhold – i alt 14 nøgletal pr. sygehus.
- Behandlingsspecifikke nøgletal for 74 forskellige behandlinger og undersøgelser omfattende nøgletal vedrørende behandlingskvalitet (proceskvalitet), resultatkvalitet (dødelighed, overlevelse, komplikationsrater, genindlæggelsesrater), aktivitetsforhold (antal operationer, liggetid mv.) og serviceforhold (forventede ventetider og konstaterede ventetider) – i alt ca. 800 nøgletal.
De behandlingsspecifikke nøgletal omfatter således det, der i almindelig sprogbrug betegnes som sundhedsfaglig kvalitet.
Både de generelle og de behandlingsspecifikke nøgletal indgår i sammenligningen og rangstillingen af sygehusene/klinikkerne på Sundhedskvalitet.dk. Systemet indeholder to karaktertyper. En sygehuskarakter, der opsummerer de generelle sygehusnøgletal, og en behandlingskarakter, der tilsvarende er beregnet som en opsummering af nøgletal vedrørende kvalitet i de specifikke behandlinger. Efter Sundhedsstyrelsens opfattelse er det hensigtsmæssigt at adskille og afspejle dels den organisatoriske dimension, dels den behandlingsspecifikke.
På nuværende tidspunkt eksisterer der for 12 af de 174 forskellige behandlinger en behandlingskarakter. Det er hensigten at udvide antal behandlinger med beregning af behandlingskarakter. Sundhedsstyrelsen har til dette formål nedsat en ekspertgruppe, der bistår videreudviklingen af Sundhedskvalitet.dk.
Jeg håber, at disse supplerende oplysninger kan inddrages på relevant vis i DM’s videre dækning af kvalitetsmåling i det danske sundhedsvæsen. Det er en vigtig debat, og teknisk set kan kvalitetsmåling ske med flere brugbare løsninger. Fra Sundhedsstyrelsens side vil vi dog lægge vægt på, at den indholdsmæssige beskrivelse af Sundhedskvalitet.dk fremtræder korrekt.
Af Morten Hjulsager, Kontorchef, Enhed for Monitorering og Evaluering, Sundhedsstyrelsen
Svar til Morten Hjulsager
Uanset hvad Morten Hjulsager skriver, så er det er en kendsgerning, at Sundhedsstyrelsen ikke bruger bedømmelsen af behandlingskvalitet til at kvalitetsvurdere landets sygehuse.
Når danske patienter skal undersøge, hvilket sygehus de vil behandles af, så kan de se Sundhedsstyrelsens karakterer på www.sundhedskvalitet.dk, men disse karakterer er alene baseret på et studie af sygehusenes helt overordnede indsats inden for hygiejne, patientsikkerhed m.v. Ikke et eneste sted inddrages hospitalernes dygtighed til at behandle patienter.
Morten Hjulsager har ret i, at Sundhedsstyrelsen også beskæftiger sig med at kvalitetsvurdere behandlinger – men altså ikke i, at disse vurderinger anvendes til at kvalitetsvurdere sygehuse.
Dagens Medicin er godt klar over, at databasen på sundhedskvalitet.dk indeholder oplysninger om patienttilfredshed, patientsikkerhed mv. Vi har heller aldrig videreformidlet andet. Ja, selve pointen i vores kritik er jo netop, at Sundhedsstyrelsen alene baserer sine vurderinger på den slags informationer – og ikke på sygehusenes behandlinger.
Artiklen i Dagens Medicin nr. 36/07 – den, som Morten Hjulsager kritiserer – indeholder altså ingen fejl. Sundhedsstyrelsen har grebet sin kritik ud af den blå luft. Derimod indeholder Sundhedsstyrelsens guide til sygehusene mange fejl, og den er ellers skabt til at vejlede almindelige danskere uden særlige forudsætninger. Den opgave løser den meget dårligt.
Kristian Lund, chefredaktør, Dagens Medicin