Det var to forventningsfulde professorer, der fredag eftermiddag i sidste uge bød velkommen til et møde om et potentielt kommende videnscenter for opioidforbrug- og afhængighed på Københavns Universitet.
Ind ad dørene til Center for Sundhed og Samfund strømmede repræsentanter fra blandt andet Sundhedsstyrelsen, politiet, Toldstyrelsen, Netstof.dk, Retsmedicinsk Institut, Københavns Kommune, Lægemiddelstyrelsen og Giftlinjen, og Dagens Medicin var med.
Bag invitationen stod Henrik Vigh, professor og centerleder for Center for Global Kriminologi på Københavns Universitet, og Eske Aasvang, der er professor og anæstesiolog på Rigshospitalet. Ambitionen er at skabe et forum, hvor forskellige aktører med ekspertviden om opioid-situationen i Danmark kan dele deres erfaringer med hinanden.
Diasshow fra Philadelphia
Mødet blev indledt med et kort oplæg af dagbladet Politikens fotograf Jacob Ehrbahn, der i sommer var på reportage i Philadelphias Kensington-kvarter, som er et af USA’s hårdest ramte stofmisbrugsområder. Med sig havde han et diasshow, og henover skærmen i lokalet rullede pludselig billeder af hjemløse fentanylbrugere, der hjalp hinanden med at stikke sig.
Opioidproblemet er et gråzone-fænomen, hvor legale dynamikker føder ind i de illegale. Det kræver, at vi tænker tværfagligt og på tværs af institutioner, hvor alle de eksisterende interessenter og indsigter kommer til orde
Eske Aasvang, professor og anæstesiolog, Rigshospitalet
Et par af fotografens billeder var så voldsomme, at flere af de omkring 25 fremmødte måtte holde sig for øjnene eller tvinge blikket ned i bordet.
Der var fotos af kvinder og mænd stående bomstille med hovedet bøjet direkte ned mod fortovet, fastlåst af rusen fra stofferne. De fleste af dem med store, åbne sår, der ikke vil hele, fordi fentanyl kan skabe alvorlige infektioner, der nærmest æder huden indefra.
»Det er langt fra den situation, vi har i Danmark, men vi samles i dag for at forhindre, at vi overhovedet kommer tæt på USA. I en global verden er vi sårbare over for de samme mekanismer, som har ramt amerikanerne. Danske kroppe bliver afhængige på samme måde som amerikanske,« fastslog Eske Aasvang, da han tog over efter fotografen.
Sidste år mistede mere end 100.000 mennesker livet på grund af en overdosis af opioider i USA. Landet har de seneste 25 år været ramt af en misbrugsepidemi, som især skyldes den udbredte brug af fentanyl – et af de mest afhængighedsskabende og samtidig billigste stoffer, der findes.
Vidnesbyrd fra eksperter
Direkte adspurgt bekræftede repræsentanten fra Toldstyrelsen, at der herhjemme indtil videre kun er blevet beslaglagt ganske få fentanylpiller.
»Det her er alvorligt, og vi er nødt til at gøre noget. Hver dag får 140.000 danskere opioider på recept, og derudover køber omkring 250.000 danskere opioider mindst én gang om året. Hvor mange af disse personer, der rent faktisk har brug for opioiderne, ved vi ikke, og omfanget på det illegale område er endnu mere ukendt,« sagde Eske Aasvang, inden de fremmødte hver især fik fem minutter til at præsentere de vigtigste pointer om opioid-situationen i Danmark indenfor netop deres område.
Her præsenterede professor Anton Pottegård fra Syddansk Universitet bl.a. nogle grafer, der viste et markant fald i udskrivningen af opioider på recept i Danmark over de seneste år.
Toldstyrelsen kunne fortælle, at de beslaglægger store mængder af forsøgt importerede opioider, mens Institut for Retsmedicin i Aarhus fortalte, at de kategoriserer opioider som det farligste rusmiddel i Danmark.
Og endelig beskrev Giftlinjen, hvordan unge typisk indtager opioider sammen med venner, når de får en overdosis.
I en hesteskoformet bordopstilling lyttede de fremmødte interesseret til hinandens erfaringer og vidnesbyrd fra opioid-Danmark, og det var netop meningen med arrangementet.
»Tanken med videnscentret er, at det skal gøre os i stand til at identificere eventuelle vidensmangler og synergier i det nuværende arbejde med både den regulære og irregulære brug af opioider i Danmark. Opioidproblemet er et gråzone-fænomen, hvor legale dynamikker føder ind i de illegale. Det kræver, at vi tænker tværfagligt og på tværs af institutioner, hvor alle de eksisterende interessenter og indsigter kommer til orde,« siger Eske Aasvang.
Opioid-udspil mangler tværfaglighed
Ideen om at etablere et nationalt forankret videnscenter, hvor nøgleaktører kan dele deres viden om opioid-situationen i Danmark, fik de to professorer i forbindelse med en høring om opioider i Folketingets Retsudvalg i april sidste år.
Da regeringen senere samme år offentliggjorde sit opioidudspil, ‘Ungdom uden opioider’, som blandt andet indeholder et forbud mod otte syntetiske opioider, øget kontrol med stofferne, strengere straffe for salg og oprettelse af flere behandlingstilbud, blev det endnu mere tydeligt for dem, at der stadig mangler en vigtig komponent i det præventive arbejde mod opioidafhængighed i Danmark.
»Vi mener, at regeringens opioidudspil er et godt skridt på vejen, men der mangler et forum, hvor aktørerne med ekspertviden kan dele deres erfaringer, etablere måder vi kan overvåge det legale og illegale forbrug på, samt teste hvilke indsatser der virker. Sådan et forum blev vi enige om, at vi måtte tage ansvar for at skabe,« siger Henrik Vigh.
Mødet varede tre timer, og efterfølgende var der stor interesse blandt deltagerne til at mødes igen inden sommerferien for at fortsætte diskussionen om muligheden for at oprette videnscentret.
»Mødet var vellykket og ekstremt interessant, fordi de personer, der deltog, både producerer viden og har brug for viden for at blive bedre. Vi ønsker at hjælpe hinanden med at udvikle og dele viden for at styrke indsatsen,« siger Henrik Vigh.
Søger finansiering
Han forklarer, at forskere, behandlere og beslutningstagere mangler et samlet billede af omfanget af opioidafhængighed og misbrug, især blandt børn og unge, men også blandt ældre borgere i Danmark.
Målsætningen er derfor at skabe et bedre overblik gennem systematisk indsamling af data fra misbrugscentre, netstof.dk, skoler, gymnasier, ungdomsklubber, foreninger, brugere og patienter.
Eske Aasvang stemmer i:
»Opioiderne er blevet lettere tilgængelige, og udbuddet på det sorte marked er blevet mere varieret. Men på trods af unikt gode databaser og en stor indsats fra told og politi har vi stadig ikke det nødvendige overblik over problemet, hverken i forhold til det legale forbrug og doseringer eller i relation til det illegale salg og irregulære forbrug,« siger han.
Derfor foreslår de to professorer, at der etableres et fysisk videnscenter for at sikre en effektiv tværfaglighed. Tanken er, at centeret skal have en fireårig tidsramme, og der afsøges lige nu flere muligheder for finansiering.
De var med på mødet
På mødet deltog repræsentanter fra: Rigshospitalet, KU; Center for international kriminalitet, KU; Epidemiologi, AUH; Toldvæsenet; Farmakologi, SU; grundlægger, Gadesygeplejersken, grundlægger; Retsmedicinsk Institut, AUH; Giftlinjen, Bispebjerg Hospital; sektionsleder fra SST, forebyggelse og ulighed; Lægemiddelstyrelsen; praktiserende læge, Lægeforeningen; Rockwool Fonden; Netstof.dk; National Enhed for Særlig Kriminalitet; Stenbroens jurister; Den Obelske Fond; HK; Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Københavns Kommune, og Socialforvaltningen, Københavns Kommune.