Professor i evidensbaseret medicin er ny leder af Cochrane Danmark
Professor i evidensbaseret medicin Asbjørn Hróbjartsson er ny leder af Cochrane Danmark.

Professor i evidensbaseret medicin er ny leder af Cochrane Danmark Professor Asbjørn Hróbjartsson er ny leder af Cochrane Danmark. Han ser frem til en begivenhedsrig rejse og inviterer alle med, som har interesse for evidens, Cochrane og sundhed.

Det tidligere Nordiske Cochrane Center nu kaldet Cochrane Danmark kan nu præsentere professor Asbjørn Hróbjartsson som ny leder af det uafhængige forskningsnetværk.

Asbjørn Hróbjartsson er professor i evidensbaseret medicin og klinisk forskningsmetodologi ved Syddansk Universitet og leder desuden Center for Evidensbaseret Medicin Odense (CEBMO). Han har en markant international forskningsprofil inden for evidensbaseret medicin med fokus på kvalitet af klinisk forskning, særlig systematiske oversigter og kliniske forsøg.

Han har også haft forskellige roller i Cochrane, hvor han bl.a. har været seniorforsker ved Det Nordiske Cochrane Center fra 2001-2015. Han er medlem af Cochranes videnskabelige komité, redaktør for The Cochrane Methodology Review Group og sidder i ledelsen af Cochrane Bias Methods Group, som huses af CEBMO.

»At få muligheden for at lede Cochrane Danmark, i tæt integration med CEBMO, er en fantastisk mulighed for at støtte og styrke god evidens som basis for patienters valg, sundhedsprofessionelles råd og behandlinger og beslutningstageres prioriteringer. Systematiske oversigter af veludført klinisk forskning, f.eks. Cochrane-oversigter, er afgørende for vurderinger af, hvornår sundhedsinterventioner gør mere gavn end skade. Jeg ser frem til en begivenhedsrig rejse og inviterer alle med, som har interesse for evidens, Cochrane og sundhed,« siger den nye leder i en pressemeddelelse.

Direktør: Perfekt til stillingen

Asbjørn Hróbjartsson har som forsker interesse for at vurdere og forebygge bias i kliniske studier og har publiceret bredt, f.eks. om blinding, placebo, rapporteringsbias, interessekonflikter og retningslinjer for god videnskabelig rapportering.

Mark Wilson, Cochranes adm. direktør mener, at kombinationen af Asbjørn Hróbjartssons lederskab inden for dansk evidensbaseret medicin og hans engagement i Cochranes arbejde gør ham perfekt rustet til stillingen.

»Dette markerer et spændende nyt kapitel for Cochrane Danmark. Asbjørn vil lede et dynamisk hold af erfarne nøglemedarbejdere, og jeg er sikker på, at Cochrane Danmarks indflydelse på evidensbaserede beslutningsprocesser inden for sundhed i Danmark og globalt vil vokse i de kommende år,« siger Mark Wilson i pressemeddelelsen.

I juni meddelte sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at ministeriet efter dialog med Folketingets partier havde besluttet, at Nordic Cochrane Centre skulle rykke til Syddansk Universitet.

Dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Syddansk Universitet Ole Skøtt kalder det en stor ære, at Asbjørn Hróbjartsson har accepteret stillingen som chef for Cochrane Danmark udover stillingen som leder af CEBMO.

»Det er yderst vigtigt for borgere, patienter og sundhedsansatte at være sikret, at behandlinger og anbefalinger understøttes af den bedst tilgængelige evidens – og at påpege, hvor sådan information mangler. Kombinationen af Cochrane Danmark og CEBMO, sammen med et tæt internationalt samarbejde i Cochrane-netværket, er et vigtigt skridt fremad for at nå dette mål,« siger Ole Skøtt i en pressemeddelelse.

Læs også: Nordic Cochrane Centre flytter til Syddansk Universitet

Skriv kommentar