P-piller øger ikke risiko for misdannelser hos børn Der er ingen forøget risiko for misdannelser hos børn, der er født af kvinder, som har taget p-piller under eller kort inden graviditeten. Det viser studie i British Medical Journal.

Gruppen af gravide kvinder, som har taget p-piller under eller kort forinden graviditeten, behøver ikke at frygte ekstra for, at deres kommende barn bliver født med eller udvikler misdannelser.

Det konkluderer en gruppe forskere fra Statens Serum Institut og Harvard Medical School i Boston, USA. Resultaterne, der er publiceret i British Medical Journal, viser, at risikoen for at udvikle misdannelser i løbet af det første leveår er den samme, uanset om mødrene er stoppet med p-piller lang tid før graviditeten eller fortsatte med at tage p-piller helt op til eller efter, at de var blevet gravide.

P-piller beskytter mod graviditet med mere end 99 pct. sikkerhed, men kvinder bliver alligevel regelmæssigt gravide, fordi p-pillerne ikke bliver brugt korrekt efter anbefalingerne. Undersøgelsen er derfor gennemført for at se, om det har en negativ effekt, at fostret bliver udsat for flere kønshormoner på grund af p-piller.

Tidligere undersøgelser har rejst mistanken, at eksponeringen af kønshormoner kan føre til misdannelser af f.eks. hjertet og urinvejene. En af forfatterne til undersøgelsen er professor Mads Melbye fra Statens Serum Institut. Han forklarer, at mistanken om risikoen for misdannelser knytter sig til, at hormonerne i p-pillerne har vist sig at kunne øge koncentrationen af  A-vitamin i blodet.

»Store koncentrationer af vitamin A er en velkendt risikofaktor for udvikling af misdannelser. Samtidigt nedsætter hormonerne koncentrationen af folat i blodet og lavt folat kan give anledning til rygmarvsbrok.«  siger Mads Melbye til seruminstituttets eget nyhedsbrev.

Undersøgelsen er baseret på alle 880.694 levendefødte børn og alle udskrivninger af recepter på p-piller fra danske registre i perioden 1997-2011.

Forskerne har sammenlignet børn af mødre, som henholdsvis aldrig havde taget p-piller, som stoppede p-piller mindst tre måneder før graviditet og en gruppe af mødre, som tog p-piller mindre end tre måneder inden graviditeten. Mere end to tredjedele af børnenes mødre havde brugt p-piller og var stoppet mere end tre måneder før, de blev gravide. Cirka hver femte af mødrene havde aldrig brugt p-piller, mens otte pct. af børnene var født af mødre, der havde brugt p-piller helt indtil kort før graviditeten. I en enkelt procent af tilfældene havde mødrene taget p-piller i løbet af graviditeten.

Som samlet gruppe fik 2,5 pct. af de næsten 900.000 børn, der indgår i undersøgelsen, diagnosticeret en alvorlig medfødt misdannelse i løbet af deres første leveår.

Skriv kommentar