Øjenklinikken der pludselig lukkede

Øjenklinikken der pludselig lukkede I sidste uge lukkede øjenlæge Svein E. Thomassen sin øjenklinik i Viborg. Medarbejdere, patienter, Region Midtjylland og en advokat står uforstående og undrende tilbage med alle de løse ender, som den pludselige lukning har medført.

Da personale og patienter mandag 28. september troppede op foran indgangen til Viborg Øjenklinik, blev de mødt af en låst dør og lokaler, der var tømt for inventar. Øjenklinikkens ejer, øjenlæge Svein Erik Thomassen, havde ikke engang hængt et skilt på døren, hvor der stod ‘lukket’, så det måtte Region Midtjylland sørge for. 

Dagens Medicin har været i kontakt med tidligere medarbejdere i klinikken, Region Midtjylland og den advokat, som Svein Erik Thomassen på sin hjemmeside henviser til. Ingen af dem er blevet informeret om, at Svein Erik Thomassen ville lukke sin klinik. Og advokaten — ja, han er slet ikke advokat for Svein Erik Thomassen. 

Forklaringen
Der er ingen tidligere eksempler på, at en privatpraktiserende læge på den måde har smækket med døren uden at involvere en eneste i beslutningen. Kun på klinikkens hjemmeside har Svein Erik Thomassen villet forklare sig. Her skriver han bl.a.: 

»Viborg Øjenklinik er lukket. Det sker fordi jeg, øjenlæge Svein Erik Thomassen, og Region Midtjylland ikke kan komme til enighed om brug af vikar ved mit fravær, når jeg er i Norge,« og han uddyber: »For at undgå at komme i en situation hvor Viborg Øjenklinik står uden speciallæge i øjensygdomme, mens jeg er i Norge, har jeg ansøgt Region Midtjylland om: 1. At have en anden øjenlæge som vikar i mit fravær, 2. At omgøre Viborg Øjenklinik til en delepraksis, hvor den anden øjenlæge overtager 75 pct. af ydernummeret, og jeg beholder 25 pct.«

Begge ansøgninger har øjenlæge Svein Erik Thomassen fået afslag på. Det er ifølge Dagens Medicins oplysninger ikke lykkedes Region Midtjylland at få kontakt til Svein Erik Thomassen efter lukningen mandag morgen, men til hans forklaring om, at det har været umuligt for ham at drive en speciallægepraksis på de vilkår, han er blevet tilbudt i regionen, siger regionen i pressemeddelse: 

»Der er ca. 175 privatpraktiserende speciallæger i Region Midtjylland, der arbejder inden for de rammer, som sundhedsloven, overenskomsten mellem Danske Regioner og Foreningen af Speciallæger har indgået, samt de øvrige driftsvilkår, regionen tilbyder. Praktiserende speciallæger har således været en del af det regionale sundhedsvæsen i en lang årrække til parternes og borgernes tilfredshed.«

Haft klinikken i syv år
Svein Erik Thomassen har haft klinikken i Viborg siden 2008. For ca. et år siden åbnede han den klinik, som han henviser til på sin hjemmeside, i det nordlige Norge, i byen Alta. Efter åbningen af klinikken i Norge har hans medarbejdere i Viborg Øjenklinik protesteret over, at hans arbejdsdeling ikke hang sammen.

For selvom han i sin forklaring skriver, at han gerne ville »undgå en situation, hvor Viborg Øjenklinik står uden speciallæge i øjensygdomme, mens jeg er i Norge«, har det gennem det seneste år været den situation, som medarbejdere og patienter har stået i. 

Medarbejdere fik patienterne
Tidligere medarbejdere fortæller, at fordi Svein Erik Thomassen på skift var to uger i Viborg og to uger i Alta, efterlod han resten af personalet med patienter, der ikke kunne blive tilset af øjenlægen, selvom det var det, de var kommet for. 

Det betød, at resten af personalet skulle dække ind for Svein Erik Thomassens fravær uden at have de reelle kompetencer til det. Vilkårene har haft den konsekvens, at nogle af medarbejderne har følt sig nødsaget til at sygemelde sig, fordi de ikke kunne stå inde for deres arbejde over for patienterne. 

De tidligere medarbejdere står alligevel måbende tilbage over, at de slet ikke er blevet involveret i lukningen af klinikken. 

»Vi anede intet om, at han ville lukke klinikken. Det er heller ikke lykkedes os at få en forklaring fra ham om, hvorfor det er sket, og han svarer heller ikke på henvendelser om manglende udbetaling af løn for den sidste måned,« forklarer en tidligere medarbejder. 

Tavs øjenlæge
Svein Erik Thomassen har ikke villet udtale sig i sagen til nogen. På sin hjemmeside har han til gengæld henvist til, hvad man skulle tro var hans advokat. Men advokaten, Jørgen Horstmann fra Horstmann advokater, er uforstående over for, at han er blevet trukket ind i sagen. 

»Jeg har intet med sagen at gøre. Jeg modtog en mail fra Svein Erik Thomassen søndag aften (dagen før lukningen red.), hvor han bad om, at jeg skulle stå ham bi i den kommende tid. Men jeg har aldrig talt med ham om det, og jeg har ikke kunnet ringe ham op. På mail gav han mig en ubrugelig forklaring, som var ret Goddag-mand-økseskaft-agtig,« siger Jørgen Horstmann. 

Fordi Svein Erik Thomassen har henvist til Jørgen Horstmann, er Jørgen Horstmann blevet overvældet af spørgsmål til en sag, han altså intet har med at gøre. 

»Det er ubehageligt pludselig at blive hængt ud på den måde, at en i gåseøjne tilfældig person kommunikerer til offentligheden, at de da bare kan henvende sig til mig. Jeg har meddelt Svein Erik Thomassen og omverdenen, at jeg intet har med sagen at gøre,« siger Jørgen Horstmann.

Tilbage står en stor gruppe patienter, der fra mandag morgen pludselig ikke kunne få den behandling, som de havde forventet. Region Midtjylland har løst det akutte problem ved at indgå en aftale med Viborgs anden praktiserende øjenlæge, Torben Møller-Pedersen fra Øjenlægecenter Viborg. Aftalen betyder, at Torben Møller-Pedersen vil ansætte ekstra personale, åbne en ekstra telefonlinje til tidsbestilling og give mulighed for tidsbestilling via mail. En del af det nye personale kommer fra den nu lukkede Viborg Øjenklinik. 

Region Midtjylland vil så hurtigt som muligt søge at få en ny øjenlæge til Viborg. Tidspunktet herfor afhænger af bl.a. af, om Svein Erik Thomassen kan sælge sit ydernummer. Får han det ikke solgt, vil ydernummeret være til regionens disposition i begyndelsen af 2016.

Svein Erik Thomassen har desuden skrevet på sin hjemmeside, at han er taget til Amsterdam for at åbne en klinik der. 

»Klinikkens inventar og udstyr er i sin helhed flyttet til nye lokaler i Amsterdam, Holland, hvor de forretningsmæssige betingelser er langt bedre og ikke mindst mere forudsigelige end i Danmark. Jeg har mine første operationer i Amsterdam den 2. november,« skriver han på sin hjemmeside.

Skylder penge
Ifølge klinikkens årsrapport for 2014, som er udarbejdet af det statsautoriserede revisionsselskab BDO, står der, at det inventar og udstyr, som Svein Erik Thomassen henviser til, er leaset, og at han derfor ikke er berettiget til at tage det med sig, som han gjort. Regnskabet viser, at Svein Erik Thomassen skylder over en halv million kr. for leasingudstyret. 

Af årsrapporten og offentligt tilgængelige regnskaber på nettet fremgår det desuden, at klinikken har haft underskud de seneste tre år, der i 2014 toppede med et minus på godt 1,1 mio. kr. Det statsautoriserede revisionsselskab BDO skriver i bemærkninger til klinikkens regnskab for 2014, at selskabet i strid med selskabsloven har ydet lån til anpartshaveren.

Dagens Medicin har ad flere omgange forsøgt at få en kommentar til sagen af Svein Erik Thomassen, men det er ikke lykkedes. Dagens Medicin har været i kontakt med Svein Erik Thomassens klinik i Alta, hvor hans sekretær fredag i sidste uge bekræftede, at han var på arbejde i den norske klinik. Men da sekretæren spurgte Svein Erik Thomassen, om han ville give en kommentar, var svaret nej.

Skriv kommentar