Antallet af børn og unge, som kommer i berøring med psykiatrien, er steget markant de senere år, ligesom den nationale sundhedsprofil har åbenbaret en udbredt mental mistrivsel blandt yngre generationer. Det gælder også i Region Syddanmark, hvor der sidste år blev udredt og behandlet 10.600 børn og unge inden for psykiatrien sammenlignet med 8.500 i 2016. Og selvom man skulle mene, at den stigning i sig selv rummer rigeligt med udfordringer, så kæmper regionens børne- og ungdomspsykiatri sideløbende med en...

Lægeflugt i Syddanmark truer psykiatrien: »Vi har været nødt til at skære store dele af vores behandling væk« Hver anden speciallæge i børne- og ungdomspsykiatrien overvejer at forlade jobbet. I Region Syddanmark er tallet endnu højere, og det efterlod sidste år cheflæge Maja Sidelmann Basnov i et vanskeligt dilemma.
Skriv en kommentar
Nye tal: Udredningsretten er under hårdt pres i børne- og ungdomspsykiatrien Færre speciallæger og markant flere henvisninger end tidligere år har sat børne- og ungdomspsykiatrien under gevaldigt pres i hele landet. Udviklingen kan nu for alvor aflæses i overholdelsen af udredningsretten, der overskrides i mere end 40 pct. af forløbene på landsplan. Det viser de seneste tal fra Sundhedsdatastyrelsen.
Skriv en kommentar
Cocktail af lægemangel og stigende henvisninger presser ADHD-udredning og behandling Der er en bekymrende lav målopfyldelse på landsplan for de fleste indikatorer i ADHD-databasen. Det viser den seneste årsrapport, der også viser øgede henvisningstal og ventetider i børne- og ungdomspsykiatrien.
Skriv en kommentar
Der er stor forskel i antallet af diagnoser med ADHD og autisme på tværs af Danmark Strukturelle forskelle ser ud til at være forklaringen på en stor forskel i forekomsten af diagnoser med ADHD og autisme på tværs af Danmark. Vi er nødt til at se på, hvordan børn med ADHD eller autisme og deres forældre bliver mødt, når børn mistrives, siger forsker.
Skriv en kommentar
Systemisk binyrebarkhormon under graviditeten kan øge risikoen for psykiatrisk sygdom hos barnet Stor dansk undersøgelse peger på, at barnets risiko for udvikling af autisme, ADHD, angst, depression, stress og mental retardering stiger, hvis mor har været i behandling med systemisk binyrebarkhormon under graviditeten. Vi skal ikke undlade at behandle gravide med behov for det, men vi skal være sikre på, at vi kun behandler dem, der har brug for det, siger forsker.
Skriv en kommentarFlere diagnoser blandt forældre lige før og efter tidspunktet for deres barns psykiatriske diagnose Nyt studie viser, at når et barn får stillet en psykiatrisk diagnose, for eksempel ADHD eller autisme, får barnets forældre også oftere stillet en psykiatrisk diagnose, enten den samme som barnet eller angst eller depression. Der er behov for mere opmærksomhed på forældrene, når et barn får stillet en psykiatrisk diagnose, siger forsker.
Skriv en kommentar
Cheflæge i psykiatrien og initiativtager til åbent brev: Hvad er problemet med en selvstændig psykiatri? Midt i forhandlingerne om en ny sundhedsreform er der opstået en bevægelse i psykiatrien, hvor personale på tværs af regioner og faglige selskaber i en række åbne breve kritiserer udspillet om at sammenlægge psykiatri og somatik. For hvad er egentlig problemet med en selvstændig psykiatri, og hvilke problemer løser sammenlægningen?, spørger en af de oprindelige initiativtagere.
3 kommentarer
Efter stor økonomisk indsprøjtning: Kan Nordjylland knække koden i børne- og ungdomspsykiatrien? Region Nordjylland og en række forskere skal i samarbejde med fire kommuner – og en donation på et trecifret millionbeløb – undersøge, hvordan børn og unge i psykisk mistrivsel eller med psykisk sygdom kan få hurtigere og bedre hjælp. Håbet er især at knække koden til et veltilrettelagt og overskueligt forløb på tværs af sektorer.
Skriv en kommentar
Berørte familier er med til at forme fremtidens børne- og ungdomspsykiatri i Nordjylland Patient Silas Vetner og hans far har været med til at udvikle netværksmodellen Familiens Team, der er en central del af det stort anlagte psykiatriprojekt ‘Bedst for os’ i Region Nordjylland. Når projektet er slut om fem år, håber Thisted Kommunes PPR-leder Trine Ritter, at familierne vil sige, at de blev lyttet til. »I dag hører vi desværre ofte, at de siger: De glemte at spørge os,« siger hun.
Skriv en kommentar
Sprog spiller stor rolle i udfordringerne hos børn med ADHD Dansk studie, der er det største af sin slags til dato, belyser, hvordan sproglige vanskeligheder spiller en stor rolle i de udfordringer, som børn med ADHD har i forhold til venner og skole. Klinikere skal være mere opmærksomme på sproglige vanskeligheder hos børn med ADHD, fordi sproget ikke forbedres, bare fordi barnet behandles for ADHD, siger forsker.
Skriv en kommentar
Studie: Data for selvskade og selvmordsforsøg er ikke gode nok Et nyt studie viser, at information, der indsamles, når personer med selvskade eller selvmordsforsøg ankommer på landets skadestuer, er mangelfulde. Det kan i yderste konsekvens få betydning for den behandling, som patienterne tilbydes.
Skriv en kommentar