Læge er vred: Regionerne mistænkeliggør mig

Læge er vred: Regionerne mistænkeliggør mig Praktiserende læge Søren Brix er en af de læger, der har fået fejlbehæftede regninger retur fra regionerne. Selv mener han, at han har forsøgt at være fleksibel over for patienterne og er vred over, at han derfor bliver mistænkt for at snyde

I omegnen af en kvart million regninger blev sidste år sendt retur fra regionerne til de praktiserende læger, fordi der af en eller anden grund var begået en fejl, som gjorde, at regningen ikke kunne betales.

I december måned blev to af de fejlbehæftede regninger adresseret til praktiserende læge Søren Brix i Nivå.

Regningerne kom retur, fordi Søren Brix havde givet to piger en HPV-vaccine henholdsvis otte dage og én dag før, at de fyldte 12 år. Og man skal være 12 år for at få den vaccine, hvis det den offentlige sygesikring skal betale får den.

»Det her er virkeligheden, der møder Excell-arket. Vi prøver at være large, men så ender det med en fejlregning. Det er jo ikke, fordi vi har forsøgt at snyde, det er et stykke arbejde, der er lavet. Det er reglerne, der er for stive,« siger Søren Brix.

For at gøre det nemmere for patienterne at bestille tid hos ham, har Søren Brix gjort det muligt for patienterne at booke en tid over nettet, og det er derfor, at patienterne har kunnet få en tid, inden de var fyldt 12 år.

»Vi har gjort det for at lette presset, men jeg sidder ikke og tjekker dem alle sammen. Det kan vi slet ikke overkomme,« siger Søren Brix og fortsætter:

»Jeg vil vove at påstå, at denne slags fejl ligger til grund for rigtig mange af de fejl, der er begået på de regninger, der er sendt retur. Og lige nu er man ved at køre hele systemet i sænk på grund af den mistillid, der er til de praktiserende læger. Det er så nedbrydende,« siger Søren Brix.

For at få betaling for vaccinerne skal Søren Brix enten sende regningen tilbage til regionerne og skrive, at det er foregået en anden dag — efter pigerne er fyldt 12 år — eller han skal give regningen til patienterne. Ellers må han affinde sig med ikke at få betaling for opgaverne.

Det gør Søren Brix gal, at regionerne bruger det ufleksible system til at mistænkeliggøre lægerne.

»Det hører ingen steder hjemme at mistænkeliggøre hele banden. Brug tiden på at finde de læger, der snyder. Dem der har mærkelige ydelsesmønstre,« siger Søren Brix.

Lasse Guldbrandsen er kontorchef i økonomi og analyse i Region Midt, og han er en af dem, der støder på fejlregninger fra de praktiserende læger. Han ser anderledes på sagen.

»Som læge og borger kan det virke helt urimeligt, at reglerne er sådan, men det er det eneste, vi har at forholde os til. Der er nødt til at være nogle faste grænser for at få udbetalt en ydelse. Lige nu mangler vi et it-system, som  gør det umuligt for lægerne at sende regningen ind, hvis der er krav, der ikke er opfyldt, eller hvis der for eksempel er kombineret ydelser, der ikke må kombineres,« siger Lasse Guldbrandsen og peger på, at det er lægens egen opgave at sørge for, at forholdene for at få udbetalt en ydelse er i orden.

»Lægerne og de, der står for deres it-systemer, har et ansvar. Det er ikke rimeligt over for skatteborgerne, at vi i regionerne skal bruge så meget tid på at kontrollere regninger og være bagstoppere for fejl. Vi bruger mange ressourcer på at efterkontrollere. Lægerne må få orden i eget hus, og ellers må konsekvensen være, at de ingen penge får. Det samme gælder for den studerende, der ikke har orden i SU-ansøgningen,« siger Lasse Guldbrandsen. 

Skriv kommentar