BERLIN (Dagens Medicin) – Du kender det fra sig selv. Du sidder og nyder en god, krydret karry fra den lokale indiske, og efterhånden som du får fortæret den omhyggeligt chilli-tilsmagte ret, åbner dine svedporer sig mere og mere.
For visse diabetikere er den slags hverdag. Ikke bare når de spiser krydret mad, men uanset, hvad de spiser, begynder de at svede kraftigt, og nu er et nyt dansk studie, der tirsdag blev præsenteret på EASD-kongressen i Berlin, kommet med et bud på omfanget af problemet.
»13 pct. af personerne med type 2-diabetes lider af gustatorisk svedning,« beretter Peter Lommer Kristensen, der er specialeansvarlig overlæge på Nordsjællands Hospital. »Det betyder, at de sveder ualmindeligt meget, når de spiser,« forklarer han.
Sved er langt fra det emne, der bliver forsket mest i i diabetes-kredse, og det er bestemt heller ikke det mest prestigiøse, men det er altså ikke uvæsentligt, siger Peter Lommer Kristensen.
»Alle skriver om hjertekarsygdomme – og det er også mega vigtigt – men der er også andre komplikationer ved diabetes, som giver mange patienter betydelige gener,« siger den nordsjællandske læge.
»At svede, når man spiser, kan være stigmatiserende og give sociale problemer.«
Underbelyst emne
Diabetes og sved er et underbelyst emne. Faktisk er der, ifølge Peter Lommer Kristensen, kun gennemført en enkelt undersøgelse af emnet siden 1990’erne.
»Gustatorisk sved, eller fordøjelsessved, er enormt dårligt undersøgt. Hvorfor lider nogen af det? Hvad er sygdomsmekanismerne? Hvor udbredt er det at svede, når man spiser? Er det særlige grupper af type 2-patienter, der er udsat for det? Det ved vi simpelthen ikke,« siger Peter Lommer Kristensen, der tilføjer, at man ikke engang ved, om mekanismen svarer til den mekanisme alle og enhver kan opleve, når de spiser stærk mad.
I et forsøg på i første omgang at svare på det mest grundlæggende spørgsmål har han sendt et spørgeskema til godt 1.000 personer med type 2-diabetes, der følges ved Nordsjællands Hospital, og spurgt, om de oplever problemer med sved i forbindelse med måltider. Halvdelen har svaret, hvoraf 13 pct. har tilkendegivet, at de lider af problemet.
»Desuden er der en tendens til, at det særligt er lidt yngre patienter og patienter med neuropati, der oplever problemet,« siger Peter Lommer Kristensen, der tilføjer, at forsøgets design og den lave svarprocent betyder, at tallene er behæftet med en vis usikkerhed.
»Vi bliver nødt til at undersøge det nærmere,« siger han.
»I virkeligheden kunne vi lave masser af undersøgelser af problemstillingen. Men det er ikke noget, der har så stor fokus, for det er ikke noget folk dør af,« siger Peter Lommer Kristensen, og tilføjer:
»Der kan dog godt være højere dødelighed i gruppen med svedproblemer, for noget tyder på, at gustatorisk sved er en markør for neuropati, og dét er i sig selv forbundet med øget dødelighed.«