Hundredevis af børn får erstatning for vaccineskader Antallet af børn, som får erstatning for bivirkninger i forbindelse med Di-Te-Ki-Pol-Hib-vaccination, fortsætter med at stige voldsomt.

Ifølge en opgørelse, som Patienterstatningen har udarbejdet for Berlingske, er der frem til begyndelsen af april 373 børn, der har fået tilkendt erstatning, fordi de har udviklet en kraftig allergisk reaktion over for aluminiummet, der bruges som hjælpestof i vaccinen, som skal beskytte dem mod blandt andet kighoste og polio.

Patienterstatningen har yderligere ifølge avisen 105 anmeldelser liggende, og da det erfaringsmæssigt er over 90 procent, der ender med at få medhold, står det samlede antal erstatningssager til at nærme sig 500.

I Danmark giver læger over 160.000 vaccinationer om året med vaccinen.

Vaccinen produceres af Statens Serum Institut.

»Baseret på de forskningsresultater, man har, er der ikke noget, der tyder på, at der findes noget, der er bedre end aluminium. De andre adjuvanser  er mere usikre og medfører flere bivirkninger,« siger Statens Serum Instituts administrerende direktør Nils Strandberg Pedersen.

Børnene får erstatning, fordi de udvikler kontaktallergi og/eller granulomer. Hos mange forsvinder generne efter et stykke tid; derfor ligger erstatningen typisk kun på cirka 25.000 kr., skriver Berlingske.

I Patienterstatningen fremhæver direktør Karen-Inger Bast, at symptomerne, ifølge udmeldinger fra Sundhedsstyrelsen, typisk vil være væk fem år efter vaccinationen.

Vaccinen mod difteri, stivkrampe, kighoste, polio, Haemophilus influenza type b gives tre gange, når barnet er tre, fem og 12 måneder. Den beskytter mod difteri, stivkrampe, kighoste og polio indtil fem-seksårsalderen. I femårs­alderen gives endnu en vaccination mod difteri, stivkrampe, kighoste og polio.

Skriv kommentar