Fra 1. februar og resten af året kan homo- og biseksuelle drenge blive gratis HPV-vaccineret, hvis de er mellem 15 og 20 år. Pilotprojektet er et af initiativerne under regeringens Kræftplan IV og har til formål at forebygge HPV-infektion hos drenge, der har eller som senere i livet vil have sex med andre drenge og mænd. Det skriver Sundhedsstyrelsen på sin hjemmeside. Mænd, der har sex med mænd, har en markant større risiko for at udvikle analkræft på baggrund af en...
Praktiserende læger kæmper med at opdage kræft i bugspytkirtlen Når personer, der senere får stillet diagnosen bugspytkirtelkræft, henvender sig for første gang til deres praktiserende læge, mistænker lægen kun i en tredjedel af tilfældene, at årsagen til patientens symptomer skyldes kræft. Studiet siger dog ikke noget om kausalitet, pointerer forsker.
Skriv en kommentar
Praktiserende læger er rigtig gode til at opdage tilfælde af kræft 21 pct. af patienter, der af praktiserende læger blev henvist til CT-skanning på Vejle Sygehus uden for kræftpakkerne i 2017, havde kræft. Praktiserende læger skal have bedre mulighed for at henvise til CT uden for kræftpakkerne, mener forskere og læger.
Skriv en kommentar
Læger undersøger sammenhæng mellem type 2-diabetes og brystkræft Der er indikationer på, at brystkræft og type 2-diabetes har en risiko-kobling. Det skal danske forskere nu undersøge.
Skriv en kommentar
Rapport: Behov for et samlet billede af kvaliteten på kræftområdet Der mangler viden om det samlede forløb hos kræftpatienter, især den del der foregår uden for sygehuset. Det konkluderer en ny rapport fra Kræftens Bekæmpelse. DMCG bakker op om behovet for et mere fyldestgørende billede af kvaliteten.
Skriv en kommentar
Databaseformænd: Styrk det tværsektorielle lungesamarbejde Bedre sektorsamarbejde kan løfte behandlingen af store grupper af lungepatienter som KOL- og astmapatienter, mener formændene for henholdsvis lungecancer-, KOL- og astmaregistret.
Skriv en kommentar
Overlæge: Oplagt at inddrage almen praksis i screening for lungekræft I stedet for at lægge hele røntgenafdelinger ned med en national screening for lungekræft bør vi først indsnævre målgruppen. Her er de praktiserende læger en oplagt samarbejdspartner, lyder det fra Erik Jakobsen, leder af det lungekirurgiske afsnit på OUH.
3 kommentarer
Sundhedsstyrelsen i brev til overlæge: Højdosis CT er en mulighed, ikke et krav Sundhedsstyrelsen skiftede fra februar til maj holdning til, om mistanke om lungekræft kan gradbøjes, og om der ved selv den mindste mistanke om lungekræft skal henvises til kræftpakke med brug af højdosis CT-scanning.
Skriv en kommentar
Sundhedsstyrelsen styrer stadig stædigt uden om sit ansvar Nu må Sundhedsstyrelsen stoppe med at snakke udenom og sluge de nødvendige kameler, så vi kan komme videre, for det er svært at være praktiserende læge i den nuværende situation, skriver overlæge Klavs Würgler Hansen.
2 kommentarerMan kan ikke være for eller imod lavdosis CT scanning ved mistanke om lungekræft Lavdosis CT-scanning er en eksperimentel og uvidenskabelig udredningspraksis, som indtil videre ikke hører hjemme i Region Midtjylland, skriver syv lægefaglige direktører fra regionen.
12 kommentarer
Nyt nationalt forskningscenter vil spore kræft-tilbagefald fra blodprøver Forskere fra Aarhus Universitetshospital vil gøre op med at spore kræft-tilbagefald med dyre scanninger og satser på at finde dem via kræft-DNA i blodprøver. Deres første blodtest til tarmkræft er så lovende, at et nationalt forskningscenter skal udbrede testen til alle kræftformer.
3 kommentarer
Ny test kan revolutionere kræftbehandling – hvis der er hold i økonomien At lade hospitalerne indføre en ny blodprøvetest, der tidligt kan spore kræft-tilbagefald, kan enten slå bunden ud af hospitalernes økonomi eller medføre besparelser. Professor i sundhedsøkonomi Jes Søgaard skal forsøge at finde svaret.
Skriv en kommentar