På samme måde som med almindelige mennesker bør personer med hjertesygdom træne hver dag og i alt 150 minutter om ugen med moderat til intensiv intensitet.
Foto: Colourbox

Hjertesyge bør også motionere hver dag ESC har udgivet nye retningslinjer for, hvordan og hvor meget personer med hjerte-kar-sygdomme kan og bør træne.

European Society of Cardiology (ESC) har udstukket de første retningslinjer for, hvor meget personer med alle typer af hjertesygdomme bør træne. De nye guidelines er netop publiceret i European Heart Journal og på ESCs hjemmeside.

»Med stigningen i fedme og stillesiddende livsstil er det endnu mere vigtigt i dag end tidligere at promovere fysisk aktivitet. Regelmæssig træning forhindrer ikke kun hjertesygdom, men kan måske også reducere for tidlig død blandt folk med allerede erkendt hjertesygdom,« siger professor Antonio Pelliccia fra Institute of Sports Medicine i Rom, Italien, der er en af forskerne bag de nye guidelines, i en pressemeddelelse fra ESC.

ESC gennemfører i disse dage den store årlige kongres, hvor guidelines bliver offentliggjort. Kongressen er i år flyttet online på grund af COVID-19.

»Risikoen for, at motion er årsag til hjertestop eller hjerteanfald, er ekstremt lav. Personer, der er helt inaktive, og personer med fremskreden hjertesygdom bør tale med deres læge, inden de begynder at dyrke sport,« siger en anden af forskerne bag de nye guidelines, professor Sanjay Sharma fra St. George’s University i London, England, i pressemeddelelsen.

Træn 150 minutter om ugen

De nye guidelines dækker alt fra hyggemotion til konkurrencesport for personer med hjertesygdom eller tilstande, som kan lede til udvikling af hjertesygdom, eksempelvis diabetes eller fedme. Guidelines giver også råd til motion under graviditet eller i specielle situationer, blandt andet højt oppe i bjerge, under vandet, i forurenede områder eller under ekstreme temperaturer. Blandt andet beretter de nye guideliens, at trafikforurening formentlig ikke er i stand til at modvirke fordelene ved at dyrke motion.

På samme måde som med almindelige mennesker bør personer med hjertesygdom træne hver dag og i alt 150 minutter om ugen med moderat til intensiv intensitet. Moderat intensitet betyder, at hjertet slår hurtigere, men at man stadig er i stand til at fastholde en samtale.

For personer, der er svært overvægtige eller har forhøjet blodtryk, anbefaler guidelines styrkeopbyggende træning, eksempelvis vægtløftning, mindst tre gange om ugen plus moderat til hård aerob træning, herunder cykling, løb eller svømning.

Alle bør træne

Koronar hjertesygdom er den mest almindelige form for hjertesygdom og skyldes opbygning af fedt på indersiden af arterierne. Hvis arterierne bliver fuldstændigt stoppet til, kan det lede til et hjerteanfald. De fleste mennesker med koronar hjertesygdom kan dog ifølge de ny guidelines deltage i konkurrence- eller amatørsport.

»Personer med langvarig koronar hjertesygdom, som ønsker at begynde at træne for første gang, bør se deres læge først. Målet er er at skræddersy intensiteten af den fysisk aktivitet til den individuelle risiko for et akut hjerteanfald,» siger Antonio Pelliccia.

Jævnlig moderat fysisk aktivitet anbefales for at forebygge atrieflimren, der er den mest almindelige form for hjerterytmeforstyrrelse. Personer med atrieflimren, som tager blodfortyndende medicin, bør dog undgå kontaktsport for at minimere risikoen for blødninger.

Personer med pacemakere bør ikke frarådes at dyrke sport (bortset fra kollisionssport) på grund af implantatet. De bør alligevel få tilrettelagt deres træning i forhold til den underliggende sygdom.

Antonio Pelliccia beretter, at hvis personer med hjertesygdom oplever brystsmerter i mere end 15 minutter i forbindelse med træning, skal de ringe efter en ambulance.

»Hvis du oplever, at motion gør dig usædvanlig stakåndet og giver ubehag i brystet, så træn lidt mindre og få en aftale med din læge i kalenderen,« siger han.

»Fysisk aktivitet er godt for alle med hjertesygdom, selv mindre mængder kan give en fordel. Vi håber, at disse guidelines kan hjælpe patienter og deres læger med at vælge den bedste og mest fornøjelige sportsaktivitet,« siger Sanjay Sharma.

Skriv kommentar