Genomisk screening skaber håb for patienter med udtømte behandlingstilbud Tidlige data fra et studie på Rigshospitalets Fase 1-enhed viser, at det er muligt at udføre genomisk screening hos kræftpatienter for hvem der ikke findes yderligere behandling.

Copenhagen Prospective Personalized Oncology, som er et samarbejde mellem Rigshospitalets Fase-1 enhed, Patologisk Afdeling og Genomisk Medicin, har bragt den skræddersyede behandling med udgangspunkt i kræftpatienters genprofil et skridt tættere på.

Det viser de første tidlige resultater fra et studie, som kommer til at indgå i læge Ida Tuxens ph.d, og som lørdag blev præsenteret på en poster session på ASCO.

Ida Tuxen er tilknyttet Fase-1 Enheden under Onkologisk Afdeling på Rigshospitalet, som modtager de patienter, for hvem, der ikke findes yderligere behandlingstilbud.

Fra maj til december i 2013 blev 30 patienter inkluderet i screeningsprogrammet for at få udført en tumorspecifik genprofil med henblik på målrettet behandling.

»Det har vist sig, at det rent faktisk kan lade sig gøre at lave en genomisk profil baseret på tumorspecifikke ændringer i RNA og DNA, og det er helt sikkert noget, vi kommer til at se mere af i fremtiden. Vores baggrund for at lave det her er, at vi vil give patienterne en bedre benefit af Fase-1 behandlingen,« siger Ida Tuxen.

Studiet har omfattet mange forskellige typer kræftpatienter.

»Vi har en patientgruppe for hvem der ikke findes mere behandling. Normalt ville de få en tilfældig fase-1 behandling. Nu laver vi en genomisk profil og kan derfor placere dem i det forsøg, deres profil passer bedst til,« siger Ida Tuxen.

»Patienterne har således mulighed for enten at modtage en matchet fase 1-behandling eller et lægemiddel godkendt til en anden type kræft, som de kan få off-label. Det sker også, at deres profil ikke kan matches med en behandling overhovedet,« siger Ida Tuxen.

Ud af de 30 patienter, som fik lavet en genomisk profil, var det muligt at definere et behandlingstarget hos 15 patienter, som dermed potentielt ville kunne behandles. Seks patienter fik en behandling, der matchede deres profil, siger Ida Tuxen.

»Perspektivet er, at vi ved at lave denne type analyser får identificeret ændringer i genprofilen. Vi kommer til at se mønstre på tværs af cancersygdomme, og det giver mulighed for en bedre udvikling af nye lægemidler,« siger Ida Tuxen.

Skriv kommentar