Gendiagnostiske undersøgelser ­anvendes til næsten alle med kroniske ­myeloproliferative neoplasier Patienter med sjældne hæmatologiske sygdomme udredes efter den ønskede standard, viser årsrapport fra Dansk Database for Kroniske Myeloproliferative Neoplasier.

750 danskere fordelt på alle landets hæmatologiske afdelinger fik i 2022 diagnosticeret en kronisk myeloproliferativ neoplasi (MPN), som er en gruppe af sjældne, klonale knoglemarvs kræftsygdomme, som ubehandlet har en meget høj morbiditet og mortalitet.

I årsrapporten fra Dansk Database for Kroniske Myeloproliferative Neoplasier fremgår det, at kun data fra ca. 76 pct. af disse indgår i årsrapporten, hvilket databasens styregruppe især tillægger overgangen til et nyt registreringssystem.

På landsplan var 1-års, 3-års og 5-års overlevelsen i 2022 henholdsvis 95 pct., 85 pct. og 77 pct., og der var ikke statistisk signifikante forskelle mellem regionerne. Alle de fastsatte standarder for overlevelse var opfyldt.

99 pct. af alle MPN-patienter fik i 2022 udført gendiagnostisk specialundersøgelse, hvilket ifølge styregruppen er udtryk for, at der anvendes en tidssvarende udredning af MPN nationalt.

Et tilbagevendende bekymringspunkt på dette sygdomsområde er, at kun en meget lille andel af patienterne inkluderes i en klinisk behandlingsprotokol. I 2022 var det to pct., hvilket er stort set uændret fra tidligere år.

Hvis flere patienter kan inkluderes i behandlingsprotokoller vil det medvirke til bedre sygdomsforståelse og behandling, men aktuelt er der få protokoltilbud til behandling af MPN sammenlignet med andre sygdomsgrupper, og de er sjældent eksternt finansierede.

DBH2024 Kroniske myeloide sygdomme

Rang 2024Rang 2023HospitalScore
15Rigshospitalet100
11Aarhus100
16Aalborg100
43Sjællands Universitets­hospital98
54Odense96
57Gødstrup96
-1Herlev*-
-8Sydvestjysk Sygehus*-
-9Sygehus Lillebælt*-
* Indgår ikke pga. for mange uoplyste forløb

Skriv kommentar