»I dag benytter man biomarkøren CA19-9 til at identificere tilstedeværelsen af flere forskellige kræftformer, men den er ikke god nok i sig selv til at lave en præcis diagnose eller prognose. Vores biomarkører viste sig desværre ikke at være bedre end CA19-9 til at adskille patienter med galdevejskræft fra patienter uden kræft, men måske kan man kombinere biomarkørerne for et endnu bedre resultat,« forklarer en af forskerne bag studiet, læge og ph.d.-studerende Troels Dreier Christensen fra Afdeling for Kræftbehandling ved Herlev og Gentofte Hospital.

Forskere slås stadig med at finde gode biomarkører for kræft i galdevejene Nyt dansk studie præsenteret på ASCO viser, at kollagenmarkører muligvis kan benyttes til at diagnosticere og forudsige overlevelse blandt personer med galdevejskræft. Kollagenmarkørerne rammer dog ikke så præcist, som forskerne gerne havde set.

Forskere er hele tiden på jagt efter nye muligheder for at kunne lave gode prognoser for kræftpatienter og stille kræftdiagnosen tidligere. Det gælder også inden for galdevejskræft, hvor forskere nu har undersøgt, om omsætningsprodukter af kollagen kan benyttes som prognostisk- og diagnostisk markør. Det danske studie viser, at det kan de godt, men resultatet er ikke så solidt, som forskerne bag det havde håbet på. »I dag benytter man biomarkøren CA19-9 til at identificere tilstedeværelsen af flere forskellige kræftformer, men...

Prøv Dagens Medicin gratis i 14 dage*

Du får fri adgang til alt vores indhold og vores daglige nyhedsbrev tilsendt i 14 dage.

Efter 14 dage fortsætter prøveabonnementet som et alm. betalingsabonnement, med mindre du opsiger forinden.

*Som læge/stud. med. er det digitale abonnement på Dagens Medicin helt gratis

Køb abonnement