Forskere går helt tæt på bakterieangreb For første gang nogensinde er det lykkes forskere at tage et kig ind i et bakterieangreb. Opdagelserne kan føre til udvikling af nye lægemidler mod resistente bakterier.

Silikonerørene er kun fem mm store, og mikroskopet er blandt et af verdens mest fintfølende. Sammen har de gjort det muligt for danske forskere at se direkte ind i den kroniske infektions krig med det menneskelige immunforsvar. Det skriver Københavns Universitet på deres hjemmeside.

Det er første gang det er sket. Indtil nu har man ellers måtte nøjes med at observere processerne udefra, men ved hjælp af de små silikonerør, kan forskere isolere immunforsvar og bakterier i rørene, og se det hele i tværsnit. Resultaterne af den nye teknik er offentliggjort i en artikel i det videnskabelige tidsskrift Infection and Immunity.

»Vi har hele tiden haft en formodning om, at immunforsvarets hvide blodceller bliver overmandet af de kroniske bakterier. Men med den nye metode kan vi nu se præcist, hvad der sker. I stedet for at kigge ned på en bakterieoverflade, kan vi i et tværsnit se direkte på interaktionen og følge, hvordan bakterierne reagerer på hvide blodceller og antibiotika. Det gør det muligt for os at forstå de basale processer for kroniske infektioner,« siger lektor Thomas Bjarnsholt fra Københavns Universitet.

Hans kollega, Maria Alhede fra Institut for International Sundhed, Immunologi og Mikrobiologi uddyber projektets resultater yderligere.

»Den nye metode gør det muligt at undersøge, hvilke kampstoffer bakterierne udskiller, når de hvide blodceller bliver overmandet. Omvendt kan vi også se, hvad der sker, når immunforsvaret virker. De hvide blodceller laver fælder af dna, som fanger bakterierne, hvilket vi tidligere kun har haft en formodning om,« siger hun.

Kronisk infektion er et voksende problem hele den vestlige verden, især når bakterierne klæber sig sammen i biofilm, og derved bliver resistente overfor antibiotika. Det er forskergruppens håb, at deres resultater og metode kan bruges til at udvikle ny medicin, der kan slå de resistente bakterier ned.

Infection and Immunity 2012; 80(8): 2601-2607: Interactions between Polymorphonuclear Leukocytes and Pseudomonas aeruginosa Biofilms on Silicone Implants In Vivo

Skriv kommentar