Jeg sidder og læser ‘Forløbsprogrammet for Hjertesygdom’ (4. udg,. november 2015), hvori der bl.a. står: »Ved afslutning af fase 2 overgår patienten til livslang kontrol hos den praktiserende læge.« Det skurrer i mine ører, at vi fortsat indkalder patienterne til kontrol — oven i købet livslang kontrol. Det falder ikke ret godt i tråd med det arbejde, som pågår i øjeblikket med at inddrage patienterne i alle beslutninger, og også i flere tilfælde overveje pårørendeinddragelse. Det giver associationer til en...
Hvem er skyld i skandalen i Slagelse? Overlægerne risikerer at blive gidsler i et spil om ressourcer — og bør sige fra, eventuelt sige op
Skriv en kommentarOmskæringens juridiske gråzone Det er vigtigt med en fordomsfri evaluering af børns retssikkerhed over for ikkelægeligt indicerede indgreb, der f.eks. er rodfæstet i en fjern tids syn på liv og levned.
Skriv en kommentarForbyd ikke omskæring En biologisk diskussion af omskæring er uvedkommende — et forbud vil indikere, at muslimsk og jødisk kultur og tradition er underlødig
Skriv en kommentar
Akutmedicin i Danmark: Er det bare det gamle interne medicinske speciale genindført i mindre hensigtsmæssig form? De formative år for specialet akutmedicin er lige nu, og det udfordrer og kalder på strategiske valg både i det akutmedicinske speciale, på akuthospitalerne, samt i regionerne og Sundhedsstyrelsen.
2 kommentarer
Nærvær og empati kan andet og mere end chatbots Kunstig intelligens stormer frem, og ChatGPT er på alles læber. Nye sprogmodeller åbner uanede muligheder for innovation, også i sundhedsvæsenet. Den nye digitale virkelighed er i al sin vorden en realitet, vi er nødt til at forholde os til. Konstruktivt, men også kritisk, skriver Mia Gall Grandahl, speciallæge i psykiatri og formand, Den Lægefaglige Tænketank, ATLAS.
Skriv en kommentar
Voucher-forslag fra EU-Kommissionen er en potentiel game changer Alle er enige om, at antimikrobiel resistens (AMR) udgør en stigende global sundhedstrussel, men ingen vil betale for udviklingen af nye typer antibiotika. Med EU-Kommissionens forslag til revision af EU’s lægemiddellovgivning er der dog håb forude. Tildelingen af en voucher, som modtageren kan sælge videre til høj pris, vil ændre situationen markant.
Skriv en kommentar
New Public Management i den danske version er godt på vej til at paralysere sundhedsvæsenet Den aktuelle sag på Aarhus Universitetshospital om HIPEC-operationerne og en generel konstruktion i det danske sundhedsvæsen – akutafdelingerne – viser, at sundhedsvæsenet er en kolos på de lerfødder, der er konstrueret ud fra principper fra New Public Management. Historiske fejltagelser i sundhedsplanlægning og den aktuelle kvalitet i byggestyringen af de såkaldte supersygehuse gør kun situationen værre, skriver læge Niels Boye.
Skriv en kommentar
Hvad koster en blodprop? Den socioøkonomiske status bestemmer i høj grad, hvad det koster samfundet at behandle en patient med blodprop. Jo mere ressourcestærk, jo færre udgifter. Det skal vi forholde os til, hvis vi vil reducere uligheden i sundhed. Ulighedsdiskussionen og prioriteringsdiskussionen hænger sammen, skriver sundhedsøkonom Marie Kruse.
Skriv en kommentar
Kære regering, her er vores erfaringer med et stærkt offentligt-privat partnerskab Sammen er vi på Rigshospitalet, i Janssen og Johnson & Johnson MedTech, i gang med at gøre os de første erfaringer med vores strategiske samarbejde blandt andet om bedre behandling af kræft. Dem deler vi her som input til jeres arbejde i Sundhedsstrukturkommissionen. Offentligt privat-samarbejde ser vi nemlig som en af løsningerne på sundhedsvæsenets alvorlige udfordringer, skriver Julie Brooker og Henning Langberg.
Skriv en kommentar
Lægeforeningen advarer: Manglen på speciallæger kan trække tæppet væk under sundhedsvæsenet Snart skal Sundhedsstyrelsen, Indenrigs- og Sundhedsministeriet og Finansministeriet beslutte, hvor mange speciallæger der skal uddannes de næste fem år. Lægeforeningen advarer om forøget mangel på speciallæger indenfor en lang række specialer, hvis ikke der bliver skruet markant op for antallet, der uddannes. Det går ud over patienterne, som år for år får ringere adgang til specialiseret behandling, skriver Lægeforeningens formand, Camilla Rathcke, i dette debatindlæg.
1 kommentarUtilfreds styregruppe: Dansk Skulderalloplastik Register er uden PRO-data for tredje år i træk Vi ser med meget stor bekymring på, at vi i DSR for tredje år i træk står uden data for patienternes oplevelse af behandlingskvaliteten, skriver styregruppen for Dansk Skulderalloplastik Register.
Skriv en kommentar