Hedengangne ’Maggie’ fra Storbritannien må vel nok siges at have været en markant politiker i det 20. århundrede. I den seneste tid har jeg været meget fascineret af et af hendes citater, og jeg har tænkt rigtig meget på det for at finde ud af, om jeg er enig. Citatet er (frit oversat) følgende: »[…]samfundet findes ikke. Der er individuelle mænd og kvinder, og der er familier. Ingen regering kan udføre noget uden at gå gennem folket, og folk må...
Er robotkirurgi roden til alt ondt? Robotkirurgi er måske dyrt, men næppe skyld i for lang ventetid til primær ikke-kirurgisk (onkologisk) behandling — og slet ikke skyld i ubrugelige forkerte tal i officielle rapporter!
Skriv en kommentarRomantisk tænkning i sundhedspolitikken Jeg anerkender og accepterer økonomisk ansvarlig sundhedspolitik.
Skriv en kommentarDer udskrives for få grønne recepter Alt for mange syge danskere er underernærede, og alt for få af dem får ernæringsterapi.
Skriv en kommentar
Overvægt, luftforurening m.m.: Mange løsninger ligger uden for sundhedsvæsenet STIKPILLE: Mange af løsningerne på de problemer, der gør livet besværligt og fører til sygdom, ligger uden for sundhedsvæsenet, skriver Torben Mogensen.
Skriv en kommentar
Praktiserende læge: Er svær overvægt en sygdom? Indikationen for slankemidlet Wegovy er et BMI over 30 eller over 27 med en følgesygdom. Dermed er 20 pct. af de voksne danskere i målgruppen. Jeg savner en nuanceret debat og refleksion over brugen af medicinen til disse hidtil raske, men overvægtige mennesker uden diabetes. Der er kun få kritiske røster, som stiller spørgsmål ved resultaternes sundhedsmæssige gevinst, skriver praktiserende læge Maria Krüger.
Skriv en kommentar
Ordningen med medicinsk cannabis har aldrig indeholdt noget, der kan benævnes forsøg DEBAT: De praktiserende læger gjorde det som alle lægefaglige organisationer og selskaber rådede til i forhold til forsøgsordningen med medicinsk cannabis, skriver læge for tidligere formand for DSAM Anders Beich som reaktion på artikel på Dagens Medicin.
1 kommentar
Akutmedicin i Danmark: Er det bare det gamle interne medicinske speciale genindført i mindre hensigtsmæssig form? De formative år for specialet akutmedicin er lige nu, og det udfordrer og kalder på strategiske valg både i det akutmedicinske speciale, på akuthospitalerne, samt i regionerne og Sundhedsstyrelsen.
2 kommentarer
Nærvær og empati kan andet og mere end chatbots Kunstig intelligens stormer frem, og ChatGPT er på alles læber. Nye sprogmodeller åbner uanede muligheder for innovation, også i sundhedsvæsenet. Den nye digitale virkelighed er i al sin vorden en realitet, vi er nødt til at forholde os til. Konstruktivt, men også kritisk, skriver Mia Gall Grandahl, speciallæge i psykiatri og formand, Den Lægefaglige Tænketank, ATLAS.
Skriv en kommentar
Voucher-forslag fra EU-Kommissionen er en potentiel game changer Alle er enige om, at antimikrobiel resistens (AMR) udgør en stigende global sundhedstrussel, men ingen vil betale for udviklingen af nye typer antibiotika. Med EU-Kommissionens forslag til revision af EU’s lægemiddellovgivning er der dog håb forude. Tildelingen af en voucher, som modtageren kan sælge videre til høj pris, vil ændre situationen markant.
Skriv en kommentar
New Public Management i den danske version er godt på vej til at paralysere sundhedsvæsenet Den aktuelle sag på Aarhus Universitetshospital om HIPEC-operationerne og en generel konstruktion i det danske sundhedsvæsen – akutafdelingerne – viser, at sundhedsvæsenet er en kolos på de lerfødder, der er konstrueret ud fra principper fra New Public Management. Historiske fejltagelser i sundhedsplanlægning og den aktuelle kvalitet i byggestyringen af de såkaldte supersygehuse gør kun situationen værre, skriver læge Niels Boye.
Skriv en kommentar
Hvad koster en blodprop? Den socioøkonomiske status bestemmer i høj grad, hvad det koster samfundet at behandle en patient med blodprop. Jo mere ressourcestærk, jo færre udgifter. Det skal vi forholde os til, hvis vi vil reducere uligheden i sundhed. Ulighedsdiskussionen og prioriteringsdiskussionen hænger sammen, skriver sundhedsøkonom Marie Kruse.
Skriv en kommentar