Den store, europæiske kræftkongres ECC/ESMO 2015 åbner i morgen i Wien. Dagens Medicin er på plads med en redaktion på to videnskabsjournalister, som hver dag vil berette om kongressens største begivenheder. ECC/ESMO har i år accepteret 2.482 abstracts, hvilket er færre end sidste år, til gengæld er kvaliteten ifølge arrangørerne bedre. Der skulle ligeledes være flere såkaldte late-break abstracts af høj kvalitet. Arrangørerne har endnu ikke opgjort antallet af deltagere, men sidste år deltog godt 18.500 fagpersoner. Årets store temaer...

Immunterapi forlænger overlevelsen ved genstridig livmoderhalskræft Immunterapi plus førstelinjebehandling forlængede overlevelsen ved tilbagevendt, behandlingsgenstridig eller metastaserende livmoderhalskræft med otte måneder.
Skriv en kommentarStudie: Patienter forstår ikke, hvad immunterapi er Næsten halvdelen af patienter i behandling med immunterapi ved ikke, hvad immunterapi gør, og halvdelen tror også fejlagtigt, at behandlingen virker med det samme, viser forskning på ESMO.
Skriv en kommentarPembrolizumab giver patienter med spiserørskræft bedre overlevelse Kombinationen af pembrolizumab og kemoterapi som førstelinjebehandling til patienter med spiserørskræft giver patienterne bedre overlevelse og bedre progressionsfri overlevelse end behandling med kemoterapi alene.
Skriv en kommentarKræftlæger lider under COVID-19 Det er ikke kun patienter, som lider under dårligere forhold på grund af COVID-19. Det gør kræftlæger også, og mange af dem føler sig udbrændte og ude af stand til at tage ordentlig hånd om patienterne.
Skriv en kommentar
Polyfarmaci giver dårligere prognose for patienter med lungekræft Hvis en patient behandles med mindst fem andre lægemidler forud for opstart af immunterapi, falder prognosen dramatisk, og effekten af behandlingen forringes muligvis.
Skriv en kommentar
Klinisk forsøg tester grænserne for adoptiv T-celleterapi T-celleterapi til en bred gruppe af kræftpatienter var veltolereret og gennemførligt, men ingen patienter opnåede et længerevarende positivt respons.
Skriv en kommentar
Behandling med tre stoffer samtidig mindsker risikoen for opkast En understøttende behandling med tre kvalmestillende stoffer samtidig mindsker risiko for opkast og kvalme hos kvinder med livmoderhalskræft. Det viser et omfattende multinationalt fase 3-studie præsenteret af en dansk ph.d.-studerende.
Skriv en kommentar
Dansk rehabiliteringsindsats vækker interesse på ECC Der blev lyttet intenst og spurgt nysgerrigt da projektleder Susan Hovmand Lysdal, Kræftens Bekæmpelse, holdt oplæg på ECC/ESMO om rehabiliteringsindsats for kræftpatienter.
Skriv en kommentarKortlægning af Immunforsvaret gør prognosen mere præcis En kortlægning af immunforsvarets landskab kan skabe en ny slags stadieinddeling. For den karakteristik siger meget mere om, hvordan patienten klarer sig på sigt, pointerede fransk kræftbiolog på ECC 2015.
Skriv en kommentarGenmutation kan stille prognosen for patienter med bugspytkirtelkræft Udvidede data bekræfter, at niveauet af genmutationen KRAS i blodet kan forudsige prognosen for patienter med kræft i bugspytkirtlen. Resultaterne betyder, at KRAS rykker et skridt nærmere anvendelse som prognostisk biomarkør i praksis.
Skriv en kommentar
Udvalgte prostatapatienter kan gå ned i kemodosis Et nyt studie fra Center for Cancer- og Immunterapi på Herlev Hospital viser, at en reduceret dosis kemoterapi ikke påvirker overlevelsen blandt patienter med prostatakræft, og udvalgte patienter kan derfor med fordel gå ned i dosis.
Skriv en kommentar