Folketinget har vedtaget ændringer til sundhedsloven pr. 1. juni 2017, som ændrer vilkårene for ”opslag i elektroniske patientjournaler m.v. for at indhente oplysninger til brug for forskning, kvalitetsarbejde, arbejde med patientsikkerhed, hygiejne m.v.” Det var ønskeligt, om beslutningstagerne havde lyttet til kritikken og skabt nogle langt mere forsimplede regler, så der ikke skal jurister med ind over, hver gang man skal kigge i en journal for at være sikker på, man ikke overtræder reglerne. Det er – trods gode intentioner...
Prioritering i sundhedsvæsenet er ikke et enten-eller Det er mærkværdigt, at man kan høre nogle politikere sige, at der skal tilføres de nødvendige ressourcer til sundhedsvæsenet, så alle kan få et sundhedsvæsen i verdensklasse nærmest uden begrænsninger.
Skriv en kommentarPjækkebøder til patienterne – er det vejen frem? Før vi indfører disse gebyrer til samfundets absolut svageste, nemlig de svært syge, bør vi optimere vores rutiner for påmindelser.
Skriv en kommentar10 gode råd til at overleve Sundhedsplatformen Der er en vej gennem Sundhedsplatformens åndløse mørke. Men det kræver nogle særlige greb, som kommer her:
3 kommentarerKlinisk biokemi – et ligegyldigt speciale? Klinisk biokemi er blevet undervurderet i forbindelse med Sundhedsplatformen, og problemerne har hobet sig op. Læren er, at også mindre synlige specialer skal inddrages fra begyndelsen, ellers kan det gå helt galt.
Skriv en kommentar
Akutmedicin i Danmark: Er det bare det gamle interne medicinske speciale genindført i mindre hensigtsmæssig form? De formative år for specialet akutmedicin er lige nu, og det udfordrer og kalder på strategiske valg både i det akutmedicinske speciale, på akuthospitalerne, samt i regionerne og Sundhedsstyrelsen.
2 kommentarer
Nærvær og empati kan andet og mere end chatbots Kunstig intelligens stormer frem, og ChatGPT er på alles læber. Nye sprogmodeller åbner uanede muligheder for innovation, også i sundhedsvæsenet. Den nye digitale virkelighed er i al sin vorden en realitet, vi er nødt til at forholde os til. Konstruktivt, men også kritisk, skriver Mia Gall Grandahl, speciallæge i psykiatri og formand, Den Lægefaglige Tænketank, ATLAS.
Skriv en kommentar
Voucher-forslag fra EU-Kommissionen er en potentiel game changer Alle er enige om, at antimikrobiel resistens (AMR) udgør en stigende global sundhedstrussel, men ingen vil betale for udviklingen af nye typer antibiotika. Med EU-Kommissionens forslag til revision af EU’s lægemiddellovgivning er der dog håb forude. Tildelingen af en voucher, som modtageren kan sælge videre til høj pris, vil ændre situationen markant.
Skriv en kommentar
New Public Management i den danske version er godt på vej til at paralysere sundhedsvæsenet Den aktuelle sag på Aarhus Universitetshospital om HIPEC-operationerne og en generel konstruktion i det danske sundhedsvæsen – akutafdelingerne – viser, at sundhedsvæsenet er en kolos på de lerfødder, der er konstrueret ud fra principper fra New Public Management. Historiske fejltagelser i sundhedsplanlægning og den aktuelle kvalitet i byggestyringen af de såkaldte supersygehuse gør kun situationen værre, skriver læge Niels Boye.
Skriv en kommentar
Hvad koster en blodprop? Den socioøkonomiske status bestemmer i høj grad, hvad det koster samfundet at behandle en patient med blodprop. Jo mere ressourcestærk, jo færre udgifter. Det skal vi forholde os til, hvis vi vil reducere uligheden i sundhed. Ulighedsdiskussionen og prioriteringsdiskussionen hænger sammen, skriver sundhedsøkonom Marie Kruse.
Skriv en kommentar
Kære regering, her er vores erfaringer med et stærkt offentligt-privat partnerskab Sammen er vi på Rigshospitalet, i Janssen og Johnson & Johnson MedTech, i gang med at gøre os de første erfaringer med vores strategiske samarbejde blandt andet om bedre behandling af kræft. Dem deler vi her som input til jeres arbejde i Sundhedsstrukturkommissionen. Offentligt privat-samarbejde ser vi nemlig som en af løsningerne på sundhedsvæsenets alvorlige udfordringer, skriver Julie Brooker og Henning Langberg.
Skriv en kommentar