Den mest magtfulde i det danske sundhedsvæsen er … en virus
Foto: Lars Andersen

Den mest magtfulde i det danske sundhedsvæsen er … en virus ANALYSE. Formelt sidder politikere og embedsmænd solidt på toppen af magten i det danske ­sundhedsvæsen. Men 2020 er ikke som nogen andre år, hvor Dagens ­Medicin har forsøgt at kortlægge, hvem der har magten i det danske sundhedsvæsen. I år er den egentlige ­vinder ikke synlig for det blotte øje.

Det var lige før, at de tilstedeværende journalister rejste sig og gjorde honnør, da statsminister Mette Frederiksen (S) onsdag 11. marts på et pressemøde midt i danskernes spisetid annoncerede den historisk vidtgående nedlukning af det danske samfund.

»Vi skal stå sammen og passe på hinanden,« sagde statsministeren, der samtidig opfordrede befolkningen til at udvise samfundssind og bakke op om den fælles indsats for at bekæmpe coronaepidemien.

Ingen var i tvivl om situationens alvor, og appellen til sammenhold og kamp mod den fælles fjende gav næsten associationer til, at Danmark var i krig. Ikke mod en synlig fjende, men mod en usynlig og ny fjende så magtfuld, at den blotte frygt var nok til at skabe en rekordhurtig og hidtil uset total omlægning af sundhedsvæsenet. Her blev kampen mod den usynlige fjende med det samme førsteprioritet på stort set alle områder.

Mens nogle vil hævde, at demokratiet blev coronakrisens første offer, så blev ‘plejer’ med sikkerhed det andet.

Politisk medførte coronatruslen i de første uger efter nedlukningen i praksis nærmest uindskrænkede magtbeføjelser til statsministeren og regeringen. Når der fra Folketingets øvrige partier i den indledende fase blev spurgt kritisk til diverse lovmæssige hasteindgreb, som partierne godt nok stemte ja til, men reelt ikke havde mulighed for at påvirke, så var det ofte nok for Mette Frederiksen at sige, at hun havde truffet et politisk valg – og så stoppede den diskussion.

Samtidig blev læger og andet sundhedspersonale ‘sendt til frontlinjen’, som i dette tilfælde typisk var hastigt opstillede telte og pavilloner, hvor henviste personer med symptomer på COVID-19 kunne få en første test.

Krigsretorikken kom også i anvendelse, da finansminister Nicolai Wammen (S) i slutningen af august fremlagde regeringens forslag til en finanslov for 2021. Finansloven skal indeholde en ‘krigskasse’, som kan ‘ruste’ den danske samfundsøkonomi til at modstå nye kriser i 2021, formanede finansministeren.

Statsministeren og finansministeren er med placeringer som henholdsvis nr. 1 og nr. 7 de to højest placerede landspolitikere på årets magtliste.

Mens nogle vil hævde, at demokratiet blev coronakrisens første offer, så blev ‘plejer’ med sikkerhed det andet. Det samme gør sig gældende for listen over sundhedssektorens mest magtfulde personer, som i år skal læses med det forbehold, at coronakrisen har vendt op og ned på mange års faste magtstrukturer og katapulteret folk op eller ned ad magtlisten.

COVID-19 giver læger mere indflydelse

At magtlisten ikke er helt, som den plejer, illustreres også af, at en række infektionsmedicinske fagfolk markerer sig forbavsende højt på listen. Internt velrenommerede fagfolk, men i offentligheden relativt ukendte infektionsmedicinske professorer som Jens Lundgren, Lars Østergaard og Thomas Benfield kan formentlig takke deres hyppige optrædener i TV, radio og andre medier for, at de alle er på årets top 50 over de mest magtfulde personer i det danske sundhedsvæsen.

Lægeforeningens nye forkvinde, Camilla Rathcke, der på tidligere års magtlister har markeret sig som henholdsvis formand for Yngre Læger og enhedschef i Sundhedsstyrelsen, går direkte ind på en 4. plads.

Samme tendens gør sig gældende for professor Kåre Mølbak, faglig direktør på Statens Serum Institut, der fra en placering helt uden for listen sidste år overraskende ender på en 6. plads på magtlisten. Direktøren for Sundhedsstyrelsen har traditionelt ligget højt på listen, men Søren Brostrøm har under coronakrisen fået decideret rockstjernestatus i befolkningen og ligger på en markant andenplads kun overgået af statsministeren.

Intensivlægerne, der for alvor har været med i forreste linje under smittekrisen, glimrer til gengæld ved deres fravær.

Uafhængigt af den aktuelle coronakrises indflydelse på placeringerne, er det også værd at bemærke, at fremtrædende læger som f.eks. formanden for Praktiserende Lægers Organisation, Christian Freitag, i år tager et pænt hop op ad listen. Han har på den vanskelige post som formand for 3.300 selvstændige erhvervsdrivende læger formået at løfte den vanskelige opgave at få foreningen til at tale med én stemme over for regionerne, og i den offentlige debat.

Fremtiden som formand for PLO vil formodentlig blive påvirket af, om Christian Freitag i forbindelse med de igangværende overenskomstforhandlinger formår at lande et resultat, som både kan imødekomme medlemmernes forventninger og regionernes krav om bl.a. et ændret honoreringssystem, som i større omfang kan tilgodese de læger, der har mange tunge patienter.

Lægeformand stryger ind i top 5

Lægeforeningens nye forkvinde, Camilla Rathcke, der på tidligere års magtlister har markeret sig som henholdsvis formand for Yngre Læger og enhedschef i Sundhedsstyrelsen, går direkte ind på en 4. plads. Den nyligt afgåede lægeformand Andreas Rudkjøbing, opnår en 11. plads, så magtpanelets vurderer formodentlig, at vi ikke har hørt det sidste fra ham.

En anden lægelig højdespringer på listen er formanden for Lægevidenskabelige Selskaber (LVS), professor Henrik Ullum. At han i år formår at bevæge sig fra en 43. til en 28. plads kan skyldes, at han i forbindelse med forsommerens valg af ny formand for Lægeforeningen selv kandiderede til posten og nærmest dagligt markerede sig i den sundhedsfaglige debat. Som formand har han også formået at løfte LVS fra relativ anonymitet til at være en forening, der bliver lyttet til i regionerne og på Christiansborg.

Vreden blandt lægerne i regionen retter sig især mod koncerndirektør Ole Thomsen, der ses som mere magtfuld end sin politiske chef.

Læg også mærke til Dorthe Crüger, der som nystartet koncerndirektør i Region Hovedstaden stryger direkte ind på en 28. plads. Efter årene som direktør for Sygehus Lillebælt og formand for Kræftens Bekæmpelse – hvor hun også lå højt placeret på magtlisten – har Dorthe Crüger i et års tid holdt sig under radaren i form af et sabbatår og skal nu i gang med at konsolidere sin position på øretævernes holdeplads.

Nedtur for regionsformand

Anders Kühnau, socialdemokratisk formand for regionsrådet i landets næststørste region, Midtjylland, må se sin pæne placering som nr. 13 i 2019 reduceret til en 30. plads i år, en plads han i øvrigt deler med sin koncerndirektør Ole Thomsen.

Årsagen til Anders Kühnaus placeringsmæssige nedtur skal formentlig dels findes i, at han sidste forår måtte trække sig som chefforhandler for regionernes overenskomstforhandlinger med de praktiserende læger, dels at det seneste år har budt på megen intern uro blandt ledende medarbejdere i Region Midtjylland, der har udtalt sig kritisk om arbejdsforholdene på regionens hospitaler.

Vreden blandt lægerne i regionen retter sig især mod koncerndirektør Ole Thomsen, der ses som mere magtfuld end sin politiske chef og beskyldes for at slå hårdt ned på kritiske ytringer.
Sundhedsøkonomer er hyppigt anvendte ekspertkilder i mange medier. Det afspejler årets magtliste også. Her tager Kjeld Møller Pedersen fra SDU et stort hop op ad listen og indtager i år en 18. plads, mens hans kolleger Jakob Kjellberg og Jes Søgaard indtager henholdsvis en 38. og en 72. plads.

Værd at bemærke er også, at indenrigs- og socialminister Astrid Krag (S) må se sidste års flotte 11. plads reduceret til en mere ydmyg 69. plads.

 

Magt 2020: Sundhedsvæsenets mest magtfulde

20202019PersonScore
12Mette Frederiksen (S), statsminister, formand, Socialdemokratiet3,89
24Søren Brostrøm, direktør, Sundhedsstyrelsen3,72
31Stephanie Lose (V), formand, Danske Regioner og regionsråds­formand for Region Syddanmark3,49
482Camilla Noelle Rathcke, formand, Lægeforeningen - og næstformand i Dansk Selskab for Patientsikkerhed3,17
59Sophie Hæstorp Andersen (S), formand, Region Hovedstaden, ­formand for Psykiatri- og Socialudvalget3,12
6-Kåre Mølbak, direktør, Statens Serum Institut3,11
75Nicolai Wammen (S), finansminister, Socialdemokratiet3,1
817Christian Freitag, formand, Praktiserende Lægers Organisation3,09
96Magnus Heunicke (S), sundheds- og ældreminister, Socialdemokratiet3,06
1016Per Okkels, departementschef, Sundheds- og Ældreministeriet3,03
113Andreas Rudkjøbing, formand, Lægeforeningen - og næstformand i Dansk Selskab for Patientsikkerhed3
1119Christian Harsløf, direktør, Digitalisering, sundhed og ældre, Kommunersnes Landsforening3
1112Grete Christensen, formand, Dansk Sygeplejeråd3
148Sophie Løhde (V), politisk ordfører, Venstre2,99
1510Adam Wolf, adm. direktør, Danske Regioner2,98
1630Lars Fruergaard Jørgensen, adm. direktør, Novo Nordisk2,97
17-Barbara Bertelsen, departementschef, Statsministeriet2,94
1830Kjeld Møller Pedersen, professor i sundhedsøkonomi og -politik, Syddansk Universitet2,93
1915Svend Særkjær, regionsdirektør, Region Hovedstaden2,92
20-Jens Lundgren, professor, Rigshospitalet, Infektionsmedicinsk Afdeling2,91
21-Lars Østergaard, Professor og ledende overlæge, Aarhus Universitetshospital, Infektionsmedicin2,89
2220Erik Jylling, sundhedspolitisk direktør, Danske Regioner2,88
2227Kristian Wendelboe, adm. direktør, Kommunernes Landsforening2,88
2241Per Christiansen, hospitalsdirektør, Rigshospitalet Blegdamsvej og Rigshospitalet Glostrup2,88
2527?S??teen Werner Hansen, formand - og vicedirektør for Herlev og Gentofte Hospital, Medicinrådet2,87
2620Jørgen Schøler Kristensen, formand - og lægefaglig direktør for Aarhus Universitetshospital, Medicinrådet2,85
2622Ulla Astman (S), næstformand, Danske Regioner og regionsrådformand for Region Nordjylland2,85
28-Dorthe Crüger, koncerndirektør, Region Hovedstaden2,83
2843Henrik Ullum, formand, Lægevidenskabelige Selskaber (LVS)2,83
3013Anders Kühnau (S), formand, Region Midtjylland, formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn og Løn- og Praksisudvalget2,81
3034Jacob Bundsgaard (S), formand, Kommunernes Landsforening - og borgmester i Aarhus Kommune2,81
3033Ole Thomsen, koncerndirektør, Region Midtjylland2,81
3078Stinus Lindgreen (R), sundhedsordfører, Radikale Venstre2,81
3425Ida Sofie Jensen, koncernchef, Lægemiddelindustriforeningen (Lif)2,78
3537Bjarne Hastrup, adm. direktør, Ældre Sagen2,76
3523Jesper Fisker, adm. direktør, Kræftens Bekæmpelse2,76
3755Frank Jensen (S), overborgmester, Københavns Kommune2,74
3824Jakob Kjellberg, professor, programleder for sundhed, VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.2,72
3942Birgitte Nauntofte, direktør, Novo Nordisk Fonden2,71
4048Bente Hyldahl Fogh, adm. direktør, Lægeforeningen2,69
4039Pia Olsen Dyhr (SF), formand, Socialistisk Folkeparti2,69
40-Thomas Benfield, overlæge, Hvidovre Hospital2,69
4348Christian Boel, regionsdirektør, Region Nordjylland2,65
4326Morten Freil, direktør, Danske Patienter2,65
4536Thomas Senderovitz, direktør, Lægemiddelstyrelsen2,63
46-Morten Sodemann, klinisk professor, Syddansk Universitet, ­infektionsmedicin2,62
4668Per Bennetsen, adm. direktør, Region Sjælland2,62
4835Jane Kraglund, regionsdirektør, Region Syddanmark2,61
4851Leif Panduro Jensen, koncerndirektør, Region Sjælland2,61
4843Pernille Blach Hansen, regionsdirektør, Region Midtjylland2,61
5157Peter Qvortrup Geisling, sundhedskorrespondent, DR2,6
5259Mads Krogsgaard Thomsen, formand, Københavns Universitet, koncerdirektør, Novo Nordisk2,59
5347Claus Thomsen, lægefaglig direktør, Aarhus Universitetshospital2,58
5378Kurt Espersen, koncerndirektør, Region Syddanmark2,58
5537Morten Østergaard (R), formand, Radikale Venstre2,56
58-Ellen Trane Nørby (V), sunhedsudvalget, Venstre2,51
58-Rikke Esbjerg, chefredaktør, Dagens Medicin2,51
58-Torben Mogensen, formand, Lungeforeningen2,51
56-Tyra Grove Krause, afdelingschef, Statens Serum Institut2,52
56113Ulla Wever, dekan, Københavns Universitet, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet2,52
61-Jakob Ellemann-Jesen (V), formand, Venstre2,48
6187Karin Friis Bach (R), formand, Danske Regioners Sundhedsudvalg, 2. næstformand, Region Hovedstaden, formand for Dansk Selskab for Patientsikkerhed2,48
6162Liselott Blixt (DF), sundheds- og psykiatriordfører, formand for Sundheds- og Ældreudvalget, Dansk Folkeparti2,48
6467Jens Gordon Clausen?, koncerndirektør, Region Hovedstaden2,47
6472Martin Damm (V), næstformand, Kommunernes Landsforening, borgmester i Kalundborg Kommune2,47
6454Morten Grønbæk, direktør, Statens Institut for Folkesundhed2,47
6748Kim Brixen, direktør, Odense Universitetshospital2,46
6772Jes Søgaard, professor, Syddansk Universitet2,46
6911Astrid Krag (S), indenrigs- og socialminister, Socialdemokratiet2,45
69-Martin Geertsen (V), sundhedsordfører, Venstre2,45
69-Sidsel Vinge, projektchef, Vive - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.2,45
72191Peder Hvelplund (Ø), sundhedsordfører, Enhedslisten2,44
7383Inge-Marie Svane, professor, overlæge og leder af Nationalt Center for Cancer Immun Terapi, Herlev Hospital2,43
7456Frede Olesen, professor, Aarhus Universitet2,42
7498Inge Kristensen, direktør, Dansk Selskab for Patientsikkerhed2,42
7451Jens Winther Jensen, direktør, Regionernes kliniske kvalitetsprogram (RKKP).2,42
7739Jonas Dahl, hospitalsdirektør, Regionshospitalet Randers2,41
7871Christian Jensen, ansv. chefredaktør, Politiken2,4
7887Helga Schultz, formand, Yngre Læger2,4
7845Kristian Thulesen Dahl (DF), formand, Dansk Folkeparti2,4
7865Liselotte Højgaard, chef for Klinik for Fysiologi og Nuklearmedicin og formand for Danmarks Grundforskningsfond, Rigshospitalet2,4
7851Pernille Skipper (Ø), politisk ordfører, Enhedslisten2,4
83107Anne Bukh, koncerndirektør, Region Nordjylland2,39
8361Jakob Krogh, direktør, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune2,39
8392Jonatan Schloss, direktør, Praktiserende Lægers Organisation (PLO)2,39
8657Bente Klarlund Pedersen, professor, Rigshospitalet2,37
87111Anette Sloth, psykiatridirektør, Psykiatrien, Region Nordjylland2,36
8881Niels Nørgaard Pedersen, adm. sygehusdirektør, Odense Universitetshospital2,35
8987Anne-Marie Gerdes, formand, Det Etiske Råd2,34
90101Heino Knudsen (S), formand, Region Sjælland, formand for Danske Regioners Udvalg for Miljø og Ressourcer2,33
9014Mads Koch Hansen, lægelig konsulent, Madskoch.dk2,33
90131Rikke Margrethe Friis, cheføkonom, direktør, Danske Regioner2,33
9370Janet Samuel, kontorchef, KL's kontor for socialpolitik2,32
9365Lisbeth Nielsen, direktør, Sundhedsdatastyrelsen2,32
9563Allan Flyvbjerg, direktør, Steno Diabetes Center Copenhagen2,31
9578Anne Jastrup, direktør, Bispebjerg og Frederiksberg Hospital2,31
95-Bo Hasseriis Hansen, ansv. chefredaktør, Ugeskrift for Læger2,31
95161Jørgen Grønnegaard Christensen, professor, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet2,31
99-Anders Fomsgaard, overlæge, Statens Serum Institut2,3
9972Maria Rørbye Rønn, generaldirektør, DR2,3

Skriv kommentar