Ligesom i landets øvrige lægehuse har coronavirussen givet travlhed og rødglødende telefoner hos praktiserende læge Anders Lyck, der driver en solopraksis i Hejls 15 kilometer fra Kolding. 

»Da lægen i Bjert fik corona, tænkte jeg, at nu går det sgu ikke længere« Et coronaramt lægehus satte i fredags lægedækningen i omegnen af Kolding på en alvorlig prøve. Opsmøgede lægeærmer og stor forståelse hos borgerne har indtil videre holdt lægedækningen oven vande.

Ligesom i landets øvrige lægehuse har coronavirussen givet travlhed og rødglødende telefoner hos praktiserende læge Anders Lyck, der driver en solopraksis i Hejls 15 kilometer fra Kolding. 

Som en del af en vagtring på fem læger har travlheden oven i hatten været forstærket af, at en kollega fra lokalområdet med 2.200 patienter tog på en »velfortjent« ferie til USA kort inden covid-19-udbruddet ramte.

Hele lægeklinikken er sat i karantæne, og så sidder de to jernladies alligevel og passer telefonen.

Anders Lyck, praktiserende læge

Og i torsdags blev den fem-mand store lægering så reduceret yderligere fra fire læger til to, da lægerne i Bjert ringede. 

»Da Lægerne i Bjert ringer til mig i torsdags og fortæller, at en af dem er smittet med corona, og de nu begge er i karantæne, tænkte jeg, at nu går det sgu ikke længere,« siger Anders Lyck.

Appellerede til borgerne

Med udsigt til at skulle dække i omegnen af 10.000 patienter med sin kollega Olga Abdi, der er sololæge i nabobyen Christiansfeld, besluttede Anders Lyck sig derfor for at lægge et indlæg på Facebook fredag morgen.

»Siden epidemien brød ud har der været utrolig mange telefonhenvendelser. Der har ofte været tale om bekymringer af den slags, vi kalder von hørensagen hernede i Sønderjylland. Det har undret mig lidt, at al den gode information derude ikke er blevet grebet bedre af folk. For eksempel hvem der kan testes, og hvor de kan testes,« siger Anders Lyck.

I opslaget på Facebook appellerede han derfor til borgernes samvittighed og bad dem om kun at henvende sig hos egen læge, hvis det var strengt nødvendigt.

»Jeg havde ikke sovet særlig meget natten til fredag af bekymring, og idéen var i virkeligheden ret spontan. Om morgenen besluttede jeg at smide et indlæg på Facebook, fortælle om situationen og appellere til folks samvittighed. Jeg ved ikke, hvor mange der læste det, men patienterne tog virkelig budskabet til sig,« siger Anders Lyck.

Karantæneramte læger i arbejde

Lægerne i Bjert lagde sig heller ikke hjem på sofaen, men sad ved telefonerne hele fredagen. Den ene fra hjemmet og den anden fra lægeklinikkens lokaler i Bjert.

»Jeg synes, det siger alt om den forpligtelse, vi føler over for vores patienter. Hele lægeklinikken er sat i karantæne, og så sidder de to jernladies alligevel og passer telefonen,« siger Anders Lyck.

Telefonvisitationen betød, at der ikke slap særlig mange patienter igennem til Anders Lyck og kollegaen i Christiansfeld, der derfor kunne følge nogenlunde med patientpresset. 

»Det skal ikke lyde for rørstrømsk, men der har virkelig været godt teamwork over hele linjen. Jeg er stolt af, vi har kunnet håndtere situationen, og patienterne har forstået situationens alvor og holdt egne behov tilbage og kun henvendt sig med det absolut mest nødvendige i den her ekstraordinære situation,« siger Anders Lyck.

Lægedækningen er skrøbelig

Det er dog, ifølge Anders Lyck, også et vidnesbyrd om den skrøbelige situation, som lægedækningen befinder sig i mange steder i landet. Selv har han de senere år set den lokale vagtring skrumpe ind til fem læger og i Kolding og omegns lægeforening er der i øjeblikket en hel del lægeklinikker til salg. 

»Som praktiserende læger skal vi jo passe vores patienter. Det er vi forpligtet til og det giver et stort mentalt pres i situationer som denne. Selvom vi har formået at løfte opgaven indtil videre, sidder man stadig tilbage med usikkerheden om de kommende uger. Bliver vi løbet over ende der?« siger Anders Lyck.

Kommentarer

Skriv kommentar