Et højdepunkt på ASCO bliver LATITUDE-studiet: »Forskerne har holdt kortene tæt til kroppen, så vi er mange, der venter spændt på resultaterne,« fortæller ph.d.-studerende Thomas Helgstrand, Rigshospitalet.

ASCO-debutant: »Jeg har hovedet langt oppe i min egen forskning« Det er første gang læge og ph.d.-studerende Thomas Helgstrand deltager på ASCO. Aktuelt er han dedikeret til sit ph.d.-projekt om prostatakræft, og det vil derfor hovedsageligt være sessioner inden for dette speciale, han vil opsøge på kongressen.   

Ph.d.-studerende ved Copenhagen Prostate Cancer Center på Rigshospitalet Thomas Helgstrand har tidligere været på flere uro-onkologiske kongresser, men det er første gang, han skal prøve kræfter med ASCO. Debutanten har brugt tid på at sammensætte et personligt program og planlægge møder både på og udenfor kongressen.

»Netværk er en stor del af det at være på kongres. For at få så meget som muligt med hjem på netværkskontoen har jeg brugt tid på at sammensætte mit program og lave aftaler – på så stor en kongres som ASCO støder man ikke nødvendigvis tilfældigt ind i folk,« siger Thomas Helgstrand.

Han er aktuelt dedikeret til sit ph.d.-projekt, der omhandler, hvordan patienter, der dør af prostatakræft, præsenterer sig på diagnosetidspunktet. »Jeg har hovedet langt oppe i min egen forskning for tiden, og derfor vil det primært være sessioner om prostatakræft, jeg opsøger,« siger Thomas Helgstrand.

Nye perspektiver og inspiration

Thomas Helgstrands ph.d.-projekt er et registerstudie baseret på Danish Prostate Cancer Registry og det amerikanske Surveillance, Epidemiology and End Results program. Et delstudie viser, at der i USA, hvor PSA-screening for prostatakræft blev indført i 1985, i dag er færre patienter, der har metastaser på diagnosetidspunktet. Denne udvikling er endnu ikke set i Danmark, hvor PSA indførtes i 2000. »Selvom PSA-screening aldrig har været anbefalet herhjemme, er udviklingen i antal nye tilfælde af prostatakræft i USA og Danmark meget ens, hvilket tyder på, at der i høj grad foretages PSA-screeninger i Danmark. PSA ser således ud til at reducere antallet af patienter med metastaser på diagnosetidspunktet, dog på bekostning af diagnosticering og behandling af et stort antal patienter i lavrisikogruppen, som sjældent dør af prostatakræft,« siger han.

Thomas Helgstrand håber, at hans deltagelse på ASCO vil bidrage med nye perspektiver og inspiration til videre forskning indenfor området.

Et længe ventet studie

Thomas Helgstrand har især sat et stort kryds i kalenderen 4. juni, hvor det såkaldte LATITUDE-studie præsenteres i Hall B1. LATITUDE-studiet er et dobbeltblindet, randomiseret fase 3-studie, der har undersøgt effekten af at behandle højrisiko-prostatakræftpatienter med det nye anti-androgen Zytiga (abiraterone) kombineret med Deltasone (prednisone) tidligt i behandlingsforløbet.

»Typisk får patienter med metastatisk prostatakræft kastrationsbaseret behandling, ofte kombineret med kemoterapi (Docetaxel). Når effekten heraf ophører – og patienter har såkaldt kastrationsresistent prostatakræft – får de kemoterapi og de nye anti-androgener Zytiga og Xtandi, i en rækkefølge der afhænger af effekten af den tidligere behandling. Det har vist sig at være livsforlængende. I LATITUDE var patienter, der endnu ikke var kastrationsresistente, randomiseret til enten anti-androgen behandling eller placebo,« siger Thomas Helgstrand og fortsætter:

»Det er uden tvivl det mest højtprofilerede studie inden for prostatakræft, som præsenteres på ASCO i år. Forskerne har holdt kortene tæt til kroppen, så vi er mange, der venter spændt på resultaterne.«

Skriv kommentar