Længerevarende brug af de hyppigt anvendt mavesyrepumpehæmmere er blevet forbundet med alvorlige problemer med nyrerne, herunder decideret nyresvigt, og pludseligt opståede nyreproblemer er ofte en klar advarsel om at ophøre behandling med disse lægemidler. Nu viser en amerikansk undersøgelse af brugen af syrepumpehæmmere blandt 125.000 patienter, at mere end halvdelen af de patienter, der udvikler kronisk nyreskade, mens de bruger syrepumpehæmmere, ikke på forhånd har mærket noget til akutte nyreproblemer. Undersøgelsen er offentliggjort i Kidney International. De har med andre ord ikke...

I almen praksis er behandlingen af kronisk nyresygdom god, men der er rum til forbedringer En stor gennemgang af behandlingen af kronisk nyresygdom i almen praksis peger på, hvor tingene går efter bogen, og hvor der er plads til forbedringer. Vi skal være bedre til at identificere den gruppe patienter, som kan have gavn af behandling med nogle af de nye lægemidler, siger professor og overlæge Henrik Birn.
Skriv en kommentarPatienter med symptomer fra mave og tarm havner ofte i forkerte kræftpakkeforløb Hver tyvende patient, som frikendes for kræft, bliver henvist til et nyt kræftpakkeforløb inden for seks måneder. Særligt mave-tarm-patienter gennemgår flere kræftpakkeforløb, inden diagnosen stilles, viser nyt dansk studie.
Skriv en kommentarTarm-præparat får generelt klausuleret tilskud Lægemiddelstyrelsen har givet generelt klausuleret tilskud til Entocort-tabletter til rektalvæske til behandling af en begrænset gruppe patienter med inflammatorisk tarmsygdom
Skriv en kommentar
DSAM-næstformand: Generisk ordination er nøglen til patientsikkerhed og forsyningssikkerhed DEBAT: I en tid med fokus på effektive arbejdsgange og pres på lægepraksisser er det spild af ressourcer, at læger skal bruge tid på at trykke på de rigtige knapper frem for at behandle patienter. Derfor er det på høje tid, at generisk ordination og moderniseret brug af recepter bliver standardpraksis i Danmark, skriver Maria Krüger.
Skriv en kommentar
Aktiviteten i Region Syddanmarks speciallægepraksis blev sluppet fri: Nu er evalueringen landet I tre måneder af 2024 kunne Region Syddanmarks privatpraktiserende speciallæger skrue op for aktiviteten uden at blive ramt af hverken knækgrænse eller den samlede økonomiske ramme. Effekten blev dog ikke så stor som håbet, erkender Region Syddanmarks regionsformand.
Skriv en kommentar
En uddannelsesansvarlig overlæge uden afdeling har givet gladere læger på Slagelse Sygehus For at løfte uddannelsesniveauet og gøre det mere attraktivt at være HU-læge i almen medicin på Slagelse Sygehus har man ansat en tidligere praktiserende læge som uddannelsesansvarlig overlæge. Egentlig var Tue Flindt Møller på vej på pension, men været en stor succes, der har gjort rekruttering nemmere og ført til gladere læger.
Skriv en kommentarTo unge læger i start 30’erne tjente ca. 3 mio. kr. i lægevagten sidste år For de mest flittige læger er der fortsat gode penge at hente på lægevagtsarbejde, selvom lønstrukturen flere steder er blevet lavet om. Og det kræver ikke nødvendigvis en speciallægetitel, fremgår det af en ny opgørelse.
4 kommentarer
Læger i hovedstaden får klar besked: Udskriv kun disse tre typer opioider, når det er strengt nødvendigt Ny handleplan fra Region Hovedstaden lægger op til kamp mod vanedannende opioider. Eksempelvis skal brugen af tramadol og kodein til nye patienter hos de praktiserende læger være reduceret med 90 pct. i 2026.
Skriv en kommentar
Lægedækningen styrkes i Brønderslev og Hirtshals I alt er tre såkaldte 0-kapaciteter tildelt til to læger i lægedækningsområdet Brønderslev og Hirtshals. Region Nordjylland arbejder fortsat på at få besat flere lægekapaciteter.
Skriv en kommentar
Ny undersøgelse: Hver tredje praktiserende læge er bekymret for sundhedsreformen En ny medlemsundersøgelse fra PLO afslører, at de praktiserende læger er dybt splittet i deres vurdering af sundhedsreformens konsekvenser for almen praksis. Det får PLO’s formand til at understrege vigtigheden af, at PLO fokuserer på løsninger, der er til gavn for patienterne, og som ikke skræmmer nuværende kolleger og fremtidige kolleger væk.
Skriv en kommentar
I ly af kampen mod opioider er udskrivningerne af et andet lægemiddel stukket af Uden større opmærksomhed har lægemidlet gabapentin udnyttet den målrettede indsats mod opioider til at snige sig ind på danske smertepatienter, viser et nyt studie. Det møder kritik fra professor Anton Pottegård, mens DSAMs-næstformand beretter om magtesløse læger – og en kriminolog finder store mængder gabapentin på det sorte marked.
3 kommentarer