Svend Gundestrup fik sin lægeautorisation 29. januar. Fem dage senere sendte Sundhedsstyrelsen en bekræftelse på hans nye status som læge.
Men den autorisation, han havde håbet at modtage i posten som et diplom, tonede i stedet frem som en email i computerens indbakke.
»Jeg synes, det devaluerer studiet, at jeg har læst i så mange år kun for at få en tam email. I modsætning til papirautorisationen har emailen intet officielt logo eller noget. Det fremstår ret amatøragtigt,« mener Svend Gundestrup.
Kun dansk register
Han rejste derfor en debat på internetforummet studmed.dk. Her bakker langt de fleste op om hans utilfredshed med ordningen, som blev indført af Sundhedsstyrelsen 1. januar.
Svend Gundestrup og de nyuddannede kolleger er skeptiske overfor emailen som officielt bevis, for eksempel ved jobsøgning i udlandet. Den gamle papirautorisation var forsynet med alle nødvendige logoer og skrevet på både dansk og engelsk, så den kunne vedlægges ansøgninger.
Emailen henviser i stedet til Sundhedsstyrelsens offentlige autorisationsregister på nettet, hvor »du, din arbejdsgiver og andre interesserede kan se din autorisationsstatus«.
»Hjemmesiden er kun på dansk. Det virker ikke så gennemtænkt. Jeg tror ikke, arbejdsgivere i udlandet vil ulejlige sig med at ringe til Danmark, hvis de vil ansætte mig,« protesterer Svend Gundestrup.
Tvivl forståeligt
Søren Thorning er chefkonsulent i Sundhedsstyrelsens afdeling for uddannelse og autorisation. Han erkender sprogproblemet, men fremhæver, at styrelsen har orienteret EU og andre relevante udenlandske myndigheder om overgangen til papirløs autorisation.
»Vi er ved at lave en engelsk udgave af autorisationsregisteret på nettet. Den er desværre ikke klar endnu, men indenfor 3-6 måneder, vil jeg tro. Forhåbentlig før,« siger Søren Thorning.
Han opfordrer læger med udlængsel til at få en såkaldt CCPS, Certificate of Current Professional Status, der er en engelsksproget bekræftelse på autorisationen.
»Alle myndigheder er blevet bedt om at tjekke det på nettet. Selvfølgelig er det ekstra arbejde at gå i databaser og hente oplysninger hos os. Men der vil altid være myndigheder, der kræver mere, end der står på beviset. Hvis der opstår problemer, må lægerne henvende sig til os. Vi plejer at kunne klare den slags,« siger Søren Thorning.
Sikkerhed afgørende
Læge Svend Gundestrup anerkender, at online autorisationsbeviser er en logisk teknologisk udvikling. Men han så helst, at autorisationen blev fulgt af et skriftligt bevis – for eksempel som en vedhæftet fil – og at onlineregisteret var en sikkerhedsbackup for bortkomne autorisationer.
»Jeg vil gerne have et papir, der viser, at jeg er læge. Jeg har kontaktet Sundhedsstyrelsen for at høre, om jeg kunne betale mig fra at få et officielt bevis, men det kunne jeg ikke,« ærgrer Svend Gundestrup sig.
Hos Sundhedsstyrelsen har sikkerhed været den højeste prioritet, da papiret blev afskaffet. Chefkonsulent Søren Thorning forsvarer beslutningen med, at databasen hele tiden er opdateret med de nyeste autorisationer, og at den ikke kan kopieres på samme måde som papiret.
»Vi har overvejet at lave et elektronisk dokument og vedhæfte det mailen. Men vi er nervøse for misbrug eller kopiering. Et elektronisk dokument skal også sikres på en måde, så det er autentisk og kommer til den rigtige person,« siger chefkonsulent Søren Thorning.
Sundhedsstyrelsens beslutning er vedtaget med støtte fra Danske Regioner, Kommunernes Landsforening og lægernes fagforeninger.