T-celleterapi ser lovende ud mod modermærkekræft Eksperimentel behandling med T-celleterapi viser lovende resultater for patienter med modermærkekræft. Det viser et studie fra Herlev Hospital, som ph.d.-studerende Rikke Andersen er investigator på.

Ved at behandle patienter med modermærkekræft med deres egne immunceller er det i flere tilfælde lykkedes helt at fjerne kræftsygdommen.

Det viser de første evalueringer af et forsøg med eksperimentel behandling med T-celleterapi til modermærkekræftpatienter på Herlev Hospital.

Rikke Andersen er ph.d-studerende og investigator på forsøget, mens professor Inge Marie Svane er sponsor. I alt har studiet inkluderet og behandlet 25 patienter. Lørdag fremlagde Rikke Andersen resultaterne i en præsentation på ESMO.

»Vi har evalueret 22 af de 25 patienter, og af dem er der ni patienter, der har haft respons på behandlingen. Af de ni er sygdommen ikke længere til at se hos fire af patienterne,« siger Rikke Andersen og fortsætter:

»Og det er netop det, at sygdommen i disse tilfælde ser ud til at være helt væk, der er meget lovende. For det betyder, at der er en god chance for, at sygdommen ikke kommer igen. Der er andre behandlinger, som kan holde sygdommen nede i kortere tid, men desværre kommer den som oftest igen,« siger Rikke Andersen.

T-celleterapi er en form for immunbehandling, hvor T-celler bliver isoleret fra patientens eget kræftvæv og efterfølgende bliver opformeret i laboratoriet. Derefter gives T-cellerne tilbage til patienten via et kateter i blodbanen, og T-cellerne finder frem til kræftknuderne, som de angriber og slår ihjel.

Det er en meget intensiv behandling, siger Rikke Andersen.

»Patienterne skal først igennem en uges meget hård kemoterapi for at slå immunforsvaret helt ned. I den periode er patienterne meget udsatte og er derfor isolerede på afdelingen. Efterfølgende gives T-cellerne tilbage til patienten, som bliver behandlet med et immunaktiverende stof, interleukin-2, der aktiverer T-celler i patienten,« siger Rikke Andersen. I alt er patienten indlagt i ca. tre uger, fordi det tager tid at komme sig efterfølgende.

Forsøget har kørt fra 2011-2014, og patienterne har været mellem 25-68 år. Fælles for dem var, at der oftest ikke fandtes yderligere behandlingstilbud til dem for deres sygdom.

Næste skridt er, at Center for Cancer Immun Terapi på Herlev Hospital i samarbejde med et kræftforskningscenter i Holland og ét i Manchester har initieret et stort klinisk forsøg, hvor halvdelen af patienterne vil modtage T-celleterapi, mens den anden gruppe vil få immunterapi med ipilimumab. I alt skal 162 patienter med modermærkekræft deltage i forsøget.

Skriv kommentar