Sundhedsstyrelsen optrapper jagten på bivirkninger ved HPV-vacciner En erfaren børnelæge skal gennemgå alle alvorlige bivirkninger ved HPV-vacciner. Bivirkningsindberetningerne og de danske registrere har vist sig at være utilstrækkelige til at finde mønstre, oplyser Sundhedsstyrelsen. 

Det stigende antal indberettede bivirkninger ved HPV-vaccinerne får Sundhedsstyrelsen til at optrappe indsatsen for at finde årsagen. Styrelsen er på ny i gang med at gennemgå alle alvorlige bivirkninger, som er indberettet, og i forsøget på at finde nye mønstre koncentrerer styrelsen indsatsen på indberettede symptomer frem for diagnoser.

En erfaren børnelæge skal med hjælp fra verdenssundhedsorganisationen WHO’s store databaser gennemgå alle indberettede sager for at lede efter fællestræk, der kaste lys på, hvorfor en del kvinder får alvorlige bivirkninger, når de bliver vaccineret mod HPV. Det oplyser Sundhedsstyrelsen i seneste udgave af nyhedsbrevet Nyt om Bivirkninger. 

I det første kvartal af 2015 er der blevet solgt 20.817 doser med HPV-vaccine til beskyttelse mod udviklingen af livmoderhalskræft. I samme periode er der indberettet 77 bivirkninger til Sundhedsstyrelsen, hvoraf de 41 er klassificeret som alvorlige. Nogle af de mest alvorlige bivirkninger, som er indberettet, er hjerterytmesygdommen POTS (Postural Orthostatic Tachycardi Syndrom) og nedbrydning af de røde blodlegemer (hæmolytisk anæmi). Samtidig er der stadig mange indberetninger om langvarig hovedpine, svimmelhed, træthed og forskellige neurologiske symptomer. I hele 2014 blev der indberettet 224 bivirkninger ved HVP-vaccinerne til Sundhedsstyrelsen, hvoraf 81 var alvorlige, og det ser derfor ud til, at 2015 kommer til at tegne sig for endnu en stigning i antallet af indberetninger. På trods af stigningen fastholder Sundhedsstyrelsen, at vaccinens fordele stadig opvejer ulemperne 

Der findes ikke på nuværende tidspunkt videnskabelige studier, der kan slå fast, om der er sammenhæng mellem mange af de alvorlige indberetninger og vaccinen. Sundhedsstyrelsen oplyser, at afklaringen af sammenhængen kan være vanskelig, især fordi der ofte i indberetningerne er beskrevet et komplekst sygdomsbillede uden en entydig diagnose. Af samme grund kan det også være svært at bruge de danske registre, der er baseret på diagnoser, til at afgøre, om symptombilledet forekommer oftere end forventet i baggrundsbefolkningen. 

Det er hensigten, at Sundhedsstyrelsens analyser skal indgå i evalueringen, når EU’s bivirkningskomité til efteråret igen skal gennemgå sikkerheden ved HPV-vaccinen. 

Der findes to godkendte HPV-vacciner på markedet – Gardasil fra Sanofi Pasteur og Cervarix fra GSK. Siden 2009 har HPV-vaccinen været en del af det danske børnevaccinationsprogram, og indtil nu er næsten alle danske piger blevet vaccineret med Gardasil, da Sanofi Pasteur har vundet det danske udbud på HPV-vacciner.