Seernes vagthund hudfletter DR for kræftdokumentar

Seernes vagthund hudfletter DR for kræftdokumentar Seernes redaktør hos Danmarks Radio, Jacob Mollerup, retter hård kritik mod DR-ledelsen for ikke at erkende alvorlige journalistiske fejl i dokumentaren 'Når lægen ved bedst'. 

Danmarks Radions omstridte dokumentar om kræftbehandlingen på Rigshospitalet ‘Når lægen ved bedst’, var et »svidende og massivt angreb« på overlæge Jens Benn Sørensen fra Rigshospitalet og hans behandling af patienter med lungehindekræft.

Det mener DRs interne vagthund, seernes redaktør Jacob Mollerup, der i en klumme på DR.dk retter en hård kritik af medievirksomhedens håndtering af Rigshospitalets kritik af dokumentaren, som i både by- og landsretten er blevet vurderet til at indeholde injurier mod Rigshospitalet som institution og overlæge Jens Benn Sørensen personligt.

Den afgørelse er Jacob Mollerup enig i.

»Gennemgår man programmets indhold – herunder den gennemgående speak – ender den samlede fremstilling ubestrideligt med at være en alvorlig anklage for fejlbehandling. Hele betoningen, hele klipningen af historierne med de meget syge patienter og hele det gennemgående ordvalg indebærer klart, at der rejses en sådan beskyldning,« skriver han.

»Samtidig er en stribe formuleringer klare stramninger,« tilføjer han og opsummerer, at »udsendelsen ikke kan opfattes som andet end en alvorlig anklage om fejlbehandling.«

Vil ikke erkende fejl
Jacob Mollerup anbefalede allerede da sagen begyndte i 2008, at DR-ledelsen erkendte fejlen.

Det nægtede de ansvarlige, og derfor endte sagen i domstolene, hvor DR blandt andet har argumenteret for, at dokumentaren blot videregav kritik fra en række patienter. 

Men i realiteten var det DR, der fremsætter udokumenterede anklager, mener Jacob Mollerup, som anbefaler, at virksomheden blive bedre til erkende, når den har fejlet, hvis DR i fremtiden vil undgå at skulle forsvare sig i retssystemet.

»Hvis mediernes selvregulering skal virke, kræver det også ledelser, der tør handle og skære igennem, når dygtige medarbejdere bliver ramt af tunnelsyn. Og det kræver ledelser, der forstår, at man ikke gør sine aktive og udfarende reportere nogen tjeneste ved at bakke dem op i noget, der ikke holder vand. Man skal bestemt ikke hænge sine medarbejdere ud – men derimod som ledelse selv tage ansvaret og få ryddet op i de sager, hvor mediet er gået for langt,« skriver Jacob Mollerup.