Akutlæge­helikopterne rykker ud til 40 pct. flere patienter

Akutlæge­helikopterne rykker ud til 40 pct. flere patienter Grænsen for, hvad de nuværende tre lægehelikoptere kan overkomme, er ved at være nået.

De tre lægebemandede helikoptere i Skive, Billund og Ringsted gik i 2016 på vingerne 3593 gange for at hjælpe borgere, som havde brug for hjælp. Det er 40 pct. flere gange end året før, viser Den Landsdækkende Akutlægehelikopterordnings årsrapport, som Danske Regioner netop har offentliggjort. Sidste år var 40 procent af patienterne i akutlægehelikopterne hjerte/kar-patienter, for eksempel med hjertestop eller blodpropper.

Hver helikopter fløj dermed i gennemsnit mere end tre missioner hver dag året rundt fra de tre baser. Dermed er grænsen for, hvad de nuværende tre lægehelikoptere kan overkomme, ved at være nået. Det vurderer koncerndirektør Svend Hartling fra Region Hovedstaden overfor Ritzau. Han er formand for styregruppen bag ordningen, som drives af de fem regioner.

»Vi kan godt nå en smule højere, men ikke meget,« siger Svend Hartling til Ritzau.  Øges aktiviteterne væsentligt, vil det gå ud over den tid, som helikopternes mandskab skal bruge til at hvile, siger han.

De tre akutlægehelikoptere drives i fællesskab af de fem regioner. Landets fem vagtcentraler kan disponere over de tre helikoptere til alle dele af landet. Ordningen med de tre akuthelikoptere blev etableret i slutningen af 2014. Siden da er der blevet mere og mere travlt. Fra 2569 luftudrykninger i 2015 til 3593 i 2016. Den stigende brug af helikopterne skyldes ifølge Svend Hartling, at samtlige landets fem vagtcentraler har fået øjnene op for ordningens muligheder.

 

Bent Hansen, formand for Danske Regioner, er på borgernes vegne glad for helikopternes indsats.

»Helikopterne sikrer, at borgerne får hurtig og højtspecialiseret hjælp, uanset hvor i landet man bor. Sådan skal det være i et velfungerende sundhedsvæsen. Med de nye hospitaler, som vi bygger på tværs af landet, samler vi de lægelige eksperter på færre matrikler, og med helikopterne kan borgerne vide sig sikre på, at de altid bliver bragt hurtigt frem, når en akut ulykke rammer,« siger han til Danske Regioners hjemmeside.

 

Skriv kommentar