Et ‘praksischok’ – sådan beskriver flere læger overgangen fra at være studerende til at arbejde som læge. Men når nyuddannende læger fra universitetet skal træde ind i den kliniske hverdag på et hospital eller i almen praksis, skal de fremover i højere grad sættes ind i sundhedsvæsenets komplekse organisation og opnå kompetencer i de syv lægeroller og samspillet mellem dem. Det fremgår af den opdaterede version af målbeskrivelsen for den kliniske basisuddannelse (KBU), som Sundhedsstyrelsen netop har offentliggjort. Den indeholder...

En uddannelsesansvarlig overlæge uden afdeling har givet gladere læger på Slagelse Sygehus For at løfte uddannelsesniveauet og gøre det mere attraktivt at være HU-læge i almen medicin på Slagelse Sygehus har man ansat en tidligere praktiserende læge som uddannelsesansvarlig overlæge. Egentlig var Tue Flindt Møller på vej på pension, men været en stor succes, der har gjort rekruttering nemmere og ført til gladere læger.
Skriv en kommentar
Antallet er ottedoblet på ti år: Medicinstuderende strømmer ud i almen praksis På blot ét årti er antallet af medicinstuderende ottedoblet i almen praksis. Det kan mærkes hos Familielægerne Viborg, der har langt flere ansøgere til studiejobbene end tidligere år. Ejerlæge Thomas Mosgaard håber, at det øgede kendskab til almen praksis vil få flere yngre læger til at vælge hoveduddannelsen i almen medicin på sigt.
Skriv en kommentar
KBU-guiden sommer 2025 Er du klar til at søge KBU 17. marts? Vi har samlet en guide over hospitalernes og psykiatriens tilbud til dig.
Skriv en kommentar
Yngre Læger vil kunne tilbyde hoveduddannelsesforløb med særlig fleksibilitet I specifikke områder inden for bestemte specialer vil Yngre Læger løse udfordringen med lægedækning med særligt fordelagtige betingelser for hoveduddannelsesforløb. Netop fleksibilitet er højt på listen over de yngre lægers ønsker til arbejdslivet.
2 kommentarer
Daniel vil gerne være praktiserende læge, men nu er han tvunget på orlov Daniel Staal Nyboe kan ikke forestille sig at lave andet end at være praktiserende læge. Men nu har han været nødt til at tage orlov fra sin hoveduddannelsesstilling, fordi systemet er for rigidt til hans og familiens behov. Det får ham til at ønske sig flere åbne diskussioner om fleksible muligheder.
1 kommentar
Akutformand glæder sig over modige pionerer, men … Efter seks års ventetid er de første danskuddannede speciallæger i akutmedicin nu klar til at indtage akutmodtagelserne. Det er til stor glæde for deres faglige formand, der dog stadig venter lidt utålmodigt på afgørende vækst.
Skriv en kommentar
20 anbefalinger skal forme fremtidens speciallæger I en ny rapport præsenterer Sundhedsstyrelsen 20 anbefalinger med ændringer til den lægelige videreuddannelse. Se dem her.
1 kommentar
Deltidsstillinger til yngre læger vinder frem Jo større rekrutteringsudfordringer, desto større villighed er der på hospitalerne til at imødekomme særlige ønsker til deltid blandt yngre læger. Nogle steder ser man sygehusafdelinger med op til 25 pct. uddannelseslæger på deltidskontrakt.
Skriv en kommentar
»Ansættelsen af Matilde har åbnet øjnene for, at det kan fungere med deltid« Læge Matilde Eriksen blev sidste år ansat i en introstilling på 22,3 timer pr. uge på akutmedicinsk afdeling ved Aalborg Universitetshospital. Siden er der lavet aftaler om deltid med yderligere tre yngre læger på afdelingen. For cheflæge Jørn Munkhof Møller handler det om at tilbyde de lempeligere arbejdsvilkår, som de yngre læger efterspørger. Han erkender dog samtidig, at deltidsjob-kvoten ikke må blive for høj – af hensyn til vagtplanlægningen.
Skriv en kommentar
Uddannelseschefen for det hele I en helt ny konstellation skal overlæge Dea Kehler være uddannelseschef og leder af et nyt uddannelsescenter på Esbjerg og Grindsted Sygehus. Halvdelen af tiden skal hun arbejde med tværfaglig uddannelse og understøtte udviklingen fra regionshospital til universitetshospital og den anden halvdel af tiden skal hun arbejde med kerneydelsen i FAM.
Skriv en kommentar
I det sydvestjyske skal uddannelse være tværfaglig Som en del af strategien har Esbjerg og Grindsted Sygehus oprettet et uddannelsescenter og ansat en uddannelseschef. Opgaven er at skabe uddannelse på tværs af fagligheder og specialer, så det afspejler den samarbejdende, kliniske hverdag. Det skal både løfte kvaliteten og arbejdsglæden, siger lægelig direktør.
1 kommentar