Neurokirurgerne Frantz Poulsen og Christian Bonde fra Progardia
Neurokirurgerne Christian Bonde og Frantz Poulsen fra Progardia er harme over kolleger de neurokirurgiske ogNeurokirurgerne Christian Bonde og Frantz Poulsen fra Progardia er vrede over det beskyldninger om manglende faglighed fremsat af kolleger fra de neurokirurgiske og neurologiske afdelinger og topledelsen på AUH.   neurologiske afdelinger og topledelsen på AUHFoto: Alex Tran

Privathospital føler sig trynet af AUH Læger på privathospitalet Progardia beskylder Aarhus Universitetshospital for at beklikke fagligheden på det konkurrerende privathospital, efter at Progardia sidste år begyndte at tilbyde en ny, moderne behandling mod rystesyge, som AUH samtidig arbejdede på at kunne tilbyde. AUH afviser beskyldningerne.

Privathospitalernes frie rolle i det danske sundhedsvæsen har kastet Aarhus Universitetshospital (AUH) og privathospitalet Progardia ud i en konflikt om faglighed og patientsikkerhed. 

Speciallæger tilknyttet privathospitalet Progardia klandrer nu speciallæger og ledelse på AUH for at have udsat dem for grundløse faglige anklager, der ikke blot har medført store personlige omkostninger og et plettet fagligt ry for de pågældende, men som også har kostet Progardia tusindvis af kroner til juridisk bistand og potentielt tabte forskningsmidler.

Konflikten er opstået i forbindelse med, at Progardia i efteråret sidste år tog en ny, højt specialiseret behandling kaldet MR-vejledt fokuseret ultralyd (MRgFUS) i brug til patienter med essentiel tremor, også kendt som rystesyge.

Dermed slog Progardia AUH på målstregen og kunne succesfuldt behandle den første danske patient med den banebrydende MRgFUS 16. december sidste år. Den første patient på det højt profilerede AUH modtog samme behandling i maj i år.

Som en reaktion på Progardias tilbud til private patienter med rystesyge forfattede AUH’s behandlerteam på tværs af hospitalets neurokirurgiske og neurologiske afdelinger i november 2021 en to sider lang bekymringsskrivelse, som blev sendt til Styrelsen for Patientsikkerhed (STPS), Sundhedsstyrelsen og to lægefaglige selskaber.

Bekymringsskrivelsen har resulteret i, at Styrelsen for Patientsikkerhed nu har oprettet en sag på Progardia.

Frantz Poulsen, der er professor og overlæge på Odense Universitetshospitals (OUH) neurokirurgiske afdeling, og som er tilknyttet Progardia som neurokirurg, kritiserer i skarpe vendinger AUH og betegner bekymringerne i skrivelsen som grundløse.

»Der er nogen i denne sag, hvis moralske og kollegiale kompas er helt ude af kurs. Det gælder både i Region Midtjylland og på Aarhus Universitetshospital og for så vidt også i Sundhedsstyrelsen,« siger han.

Tog kampen op

I frustration og vrede over, at AUH med bekymringsskrivelsen ifølge Frantz Poulsen er gået bag ryggen på ham og hans overlægekollega fra Neurokirurgisk Afdeling på OUH Christian Bonde, der også er tilknyttet Progardia, har de to indklaget behandlingsteamet samt AUH’s lægefaglige direktør, Claus Thomsen, for Lægeetisk Nævn under Lægeforeningen for kollegial uredelighed.

Inden de to overlæger besluttede sig for at gå til Lægeetisk Nævn, havde de ifølge Frantz Poulsen talrige gange forsøgt at gå i dialog med lægerne på AUH via både sms, mail og breve, men uden held.

»Jeg ved snart ikke, hvor mange flere nætter med spoleret nattesøvn jeg kan få, men nogle gange må man tage kampen op imod det åbenlyst urimelige, og det har vi nu gjort,« siger Frantz Poulsen.

Lægeforeningens etiske nævn afgjorde tidligere på ugen klagesagen til Progardias fordel. 

Ifølge nævnet handlede afsenderne af bekymringsskrivelsen i strid med Lægeforeningens etiske principper om kollegialitet ved ikke at indgå i dialog med lægerne på Progardia forud for inddragelsen af myndighederne.

»Jeg tror ikke, at vi kunne opnå mere. Nævnet har givet os ret, og der er udtalt, at de indklagede ikke har fulgt Lægeforeningens etiske princip om kollegialitet,« siger Frantz Poulsen.

AUH: Trussel for patienterne

Ifølge bekymringsskrivelsen mener AUH, at patientsikkerheden er truet, fordi speciallægerne på Progardia ikke har den tilstrækkelige faglighed, ligesom selve opsætningen af MRgFUS-behandlingen heller ikke kan håndtere eventuelle bivirkninger under behandlingen såvel som på sigt.

Det får samlet set AUH til at konkludere:

»Det er efter vores mening en trussel for patientsikkerheden, når MR-guidet fokuseret ultralydsbehandling udføres uden den nødvendige ekspertise og det tilstrækkelige neuroanæstesiologiske setup,« skriver man blandt andet til STPS.

Ifølge Jens Christian Sørensen, professor og overlæge på Afdeling for Hjerne- og Rygkirurgi på AUH, der har stået i spidsen for ibrugtagningen af MRgFUS på hospitalet, opstod der blandt speciallægerne på de neurokirurgiske og neurologiske afdelinger en forundring over, at Progardia pludselig kunne tilbyde behandlingen uden om Sundhedsstyrelsen specialeplan.

»Vi synes ikke, at det er hensigtsmæssigt, at man i privat regi kan starte højt specialiseret behandling,« siger han til Dagens Medicin.

Mens det offentlige sundhedsvæsen er underlagt en række krav fra Sundhedsstyrelsen, når et offentligt hospital skal tage en ny, højt specialiseret funktion som MRgFUS i brug, kan privathospitaler meget nemmere indkøbe udstyret og indlede samme behandling.

Det forudsætter blot, at privathospitalet lever op til basale omstændigheder såsom kvalitetskontrol og solid opfølgning, og at Sundhedsstyrelsens visitationsretningslinjer overholdes.

For det offentlige sundhedsvæsen er det imidlertid specialeplanen og dens mange krav, blandt andet til kapacitet og robusthed, der er styrende. 

Landets mest erfarne

Frantz Poulsen, Christian Bonde og Progardias ejer, Niels Thagaard, afviser dog alle påstande om, at fagligheden ikke er i top på Progardia. For eksempel er AUH’s påstand i bekymringsskrivelsen om, at der ikke er et tilstrækkeligt ‘neuroanæstesiologisk setup’, ifølge Progardia lodret forkert, da der under behandlingen er en narkoselæge til stede.

Frantz Poulsen og Christian Bonde indrømmer åbent, at de ikke har erfaring med neuromodulation, men netop derfor er det ifølge de to neurokirurger afgørende, at landets måske mest erfarne inden for netop neuromodulation, overlæge Niels Sunde, er tilknyttet Progardia. Udover at stå for oplæringen af de to neurokirurger i brugen af MRgFUS er han også med i alle dele af både udredning og behandling.

Niels Sunde har gennem årtier været ansat på AUH som overlæge, og han arbejder i dag som overlæge på deltid på Sydvestjysk Sygehus. Han har kun hovedrysten tilovers for kritikken af fagligheden på Progardia fra sin tidligere arbejdsplads.

»Jeg synes, at det er lidt mærkeligt, at jeg pludselig ikke skulle være fagligt kompetent, når det er mig, der for omkring 25 år siden startede den moderne behandling mod bevægeforstyrrelser, tog initiativ til at hente MRgFUS hjem, og har oplært dem, der kan noget derude på AUH,« siger Niels Sunde. 

Styrelsen for Patientsikkerhed vil ikke udtale sig om sagen mod Progardia, da den stadig er under behandling.

Skriv kommentar